"Greek National Pride" blog / Ισλάμ / Ισλαμο-φονιάδες / ΙΣΠΑΝΙΑ

Γιατί η τρομοκρατία χτύπησε την Ισπανία


Η επιλογή της Βαρκελώνης και οι συνέπειες

Το υπόβαθρο και ο διακαής πόθος των μουσουλμάνων

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Από τις 11 Μαρτίου του 2004 είχε να συγκλονισθεί η Ισπανία τόσο πολύ από την τρομοκρατία.

Τότε που η Αλ Κάιντα εν μέσω προεκλογικής περιόδου χτύπησε την Μαδρίτη, άφησε πίσω της 192 νεκρούς και ο βιαστικός δεξιός Αθνάρ απέδωσε την ευθύνη αρχικά στην ΕΤΑ και όταν αποδείχτηκε πως πίσω από την επίθεση ήταν το ριζοσπαστικό Ισλάμ εκτέθηκε, έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία και αργότερα και τις εκλογές.

Το νέο χτύπημα στη Βαρκελώνη, αλλά ώρες αργότερα και στην κωμόπολη Καμπρίλς, συγκεντρώνουν όμως άλλα δεδομένα.

Καταρχάς πρόκειται για το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα σε χώρα υποδοχής μεταναστών.

Την ίδια ημέρα που οι τρομοκράτες έβαφαν στο αίμα την περίφημη Ράμπλας στην καταλανική πρωτεύουσα η Ισπανία διέσωζε 600 ανθρώπους στην πιο πολυσύχναστη μέρα όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα.

Παρόλα αυτά πυρήνες τρομοκρατίας και αφορμές για…δράση υπήρξαν.

Δεδομένου ότι το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης κατά της τρομοκρατίας στο 4 στις 26 Ιουνίου 2015, οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες τρομοκράτες ή υπόπτους τρομοκρατίας.

Η Ισπανία εξακολουθούσε να βρίσκεται στον πυρήνα της τζιχαντικής απειλής, αλλά εδώ και μερικούς μήνες σιωπηλές «στρατιές» περισσότερων από 3.000 αξιωματικών από τις δυνάμεις ασφαλείας, την κατασκοπεία, εισαγγελείς, δικαστές και αναλυτές εργάζονταν εν κρυπτώ προκειμένου να αποφύγουν μια άλλη επίθεση σαν τις βομβιστικές επιθέσεις του τρένου Atocha του 2004 οι οποίες παραμένουν το πιο θανατηφόρο τρομοκρατικό χτύπημα του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.

Από ότι φαίνεται αυτές οι αντιτρομοκρατικές “στρατιές” δεν τα κατάφεραν.

Αφορμές για το τρομοκρατικό χτύπημα; Πολλές.

-Έκδοση υπόπτου στις ΗΠΑ

Επί παραδείγματι πρόσφατα η κυβέρνηση Trump μετέφερε έναν αλγερινό ύποπτο τρομοκράτη από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο Ali Charaf Damache εκδόθηκε από την Ισπανία και έφτασε στη Φιλαδέλφεια με την κατηγορία της συνωμοσίας για την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες

Το 2011, κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνωμοτεί για να στρατολογήσει άνδρες για να «βίαιο τζιχάντ» στην Ευρώπη και τη Νότια Ασία και για να οργανώσει μια “βίαιη οργάνωση τζιχάντ που αποτελείται από άντρες και γυναίκες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. »

Μεταξύ εκείνων με τους οποίους φέρεται να συνωμοτησε ο Damache ήταν και η Αμερικανίδα πολίτης Colleen LaRose, γνωστή και ως «Τζιχάντ Τζέιν», η οποία δήλωσε ένοχη ότι ακολούθησε εντολές από επικεφαλείς της Αλ Κάιντα σχεδιάζοντας να σκοτώσει τον Σουηδό καλλιτέχνη για τα σχέδιά του προφήτη Μωάμεθ.

-Μπαράζ συλλήψεων

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα ένα Μαροκινό άνδρα 22 ετών στη βόρεια Ισπανία, για τη διάδοση της ιδεολογίας του Daesh online.

Ο Yasmin Ι.Α., όπως ονομάστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, κατηγορήθηκε ότι ήλθε σε επαφή με μαχητές σε ζώνες συγκρούσεων, γεγονός που του επέτρεψε να έχει πρόσβαση στο υλικό του Daesh, το οποίο κατά συνέπεια μοιράστηκε, κυρίως μέσω του προφίλ του στο Facebook.

Ο 22χρονος συνελήφθη στο σπίτι του στο Balmaseda, όπου ζούσε με τους γονείς του και τα δύο μικρότερα αδέλφια του.

Η πόλη απέχει 32χλμ. από το Μπιλμπάο, όπου σπουδάζει.

Γενικά πάντως μια σειρά συλλήψεων τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει την άνοδο του ISIS στην Ισπανία.

Στις αρχές του 2015, η αστυνομία συνέλαβε οκτώ ύποπτα μέλη μιας ομάδας τζιχάντ που θεωρήθηκε ότι σχεδιάζουν επιθέσεις και στρατολογούν άτομα για ομάδες όπως το ISIS. Τον Αύγουστο του 2015, η αστυνομία στην Ισπανία και το Μαρόκο συνέλαβε 14 άτομα ύποπτα ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στις δύο αυτές χώρες και στέλνουν μαχητές για να συμμετάσχουν στη δύναμη του ISIS στη Μέση Ανατολή.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι επιδρομές σε εθνικό επίπεδο απέφεραν επτά συλλήψεις στην Ισπανία, διαλύοντας μια ύποπτη κυψέλη του ISIS υπεύθυνη για την αποστολή αγαθών για την υποστήριξη μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία.

Τον Απρίλιο του 2016, η αστυνομία σταμάτησε ένα ζευγάρι που συνδέεται με τον ISIS προτού να πάνε στο Μαρόκο με το γιο τους. Τον Σεπτέμβριο, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε επίσης πολλά άτομα που κατηγορούνται ότι προωθούν το ISIS και δρουν ως οπαδοί της τρομοκρατικής ομάδας στην Ευρώπη.

Και όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν σε ποιο βαθμό έχει διεισδύσει το Daesh στην ισπανική κοινωνία.

-Η καταλανική πρωτεύουσα έχει μακρά ιστορία ριζοσπαστικού ισλαμισμού.

Μεταξύ του 1996 και του 2013, σχεδόν το 29% των ατόμων που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά εγκλήματα που σχετίζονται με τζιχάντ συνελήφθησαν στην επαρχία της Βαρκελώνης.

-Οι μουσουλμάνοι δεν ξεχνούν Ανδαλουσία, Κόρδοβα, Τολέδο….

Η τρομοκρατική ομάδα του ISIS αρκετές φορές μέσω διαφορών αναφορών έχει στείλει το μήνυμα πως γνωρίζει καλά τη μακρά ιστορία της ισλαμικής παρουσίας στην Ισπανία, η οποία προέρχεται από την επέκταση του 8ου αιώνα του χαλιφάτου της Umayyad εκεί και τις προσπάθειες των ευρωπαίων μοναρχών να την ανακαταλάβουν τα επόμενα 700 χρόνια.

«Ω αγαπητό Al Andalus (Ανδαλουσία)», δήλωσε ένας Γάλλος, μέλος τζιχαντικής ομάδας σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2016, χρησιμοποιώντας ένα αραβικό όνομα για την ισπανική επικράτεια. «Σκέφτηκες ότι σε ξεχάσαμε … όχι!» συμπλήρωσε.

«Κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να ξεχάσει την Κόρδοβα, το Τολέδο ή τη Χάτιβα», είπε ακόμη στο βίντεο, το οποίο τον έδειχνε να εκτελεί πέντε φυλακισμένους. «Al Andalus, υπομονή … δεν είστε Ισπανοί ή Πορτογάλοι αλλά μουσουλμάνοι».

-Κόμβος χρηματοδότησης της τρομοκρατίας η Ισπανία

Μια έκθεση στις αρχές του 2015 ανέφερε ότι η Ισπανία υπήρξε από καιρό ένας σημαντικός κόμβος χρηματοδότησης για τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επιχειρήσεων για τη μεταφορά χρημάτων.

Το δίκτυο έκανε χρήση του ανεπίσημου και δύσκολο να εντοπιστεί συστήματος hawala, το οποίο διευκολύνει τις μεταφορές χωρίς φυσική μετακίνηση των χρημάτων.

Την εποχή εκείνη, το δίκτυο των εμπόρων της Hawala στην Ισπανία συνηθιζόταν επίσης να πληρώνει τζιχάντιστές από τη χώρα που είχαν πάει στη Συρία. «Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο από τον πόλεμο του Αφγανιστάν «, δήλωσε τότε ένας πράκτορας πληροφοριών. «Όχι μόνο προσλαμβάνουν μαχητές εδώ, αλλά λαμβάνουν και χρήματα από εδώ.»

Εκτός από τη χρηματοδότηση, οι έρευνες στις αρχές του 2016 συνδέουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα στην Ισπανία με ομάδες που υποστηρίζουν το ISIS και άλλες ομάδες, όπως την Al Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι ομάδες έδιναν κυρίως μεταχειρισμένα ενδύματα, αλλά και όπλα και άλλο υλικό, στη Συρία και το Ιράκ με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί επιλέχθηκε η Ισπανία και δη η Βαρκελώνη για το τρομακκτικό νέο χτύπημα του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη..

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s