"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Να μη φυτρώσουν… τσιμέντα


ΟΟι αριθμοί που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» είναι αδιάψευστοι και αποκαλυπτικοί: στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα τις προηγούμενες ημέρες, έχουν κατατεθεί 1.800 ενστάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, νούμερο που είναι πιθανό να αυξηθεί μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η σχετική παράταση.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν σήμερα διαπιστωμένα 300 αυθαίρετα χτίσματα, ενώ διαρκώς ξεπηδούν κι άλλα. Και η εικόνα συμπληρώνεται από την εξωφρενική διαπίστωση πως ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια εάν αναδασώθηκαν τεράστιες περιοχές που κάηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα παραπάνω δεδομένα μαρτυρούν με τον πιο σαφή τρόπο πως η ευαισθησία απέναντι στον φυσικό δασικό πλούτο δεν αποτελεί κοινό συναίσθημα όλων των πολιτών. Τουναντίον, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις, τις πυρκαγιές και τη διαχρονική ολιγωρία του κράτους και της πολιτείας προκειμένου να αποκτήσουν ένα τεμάχιο μέσα στο δάσος, να αυξήσουν την ακίνητη περιουσία τους, να ιδιοποιηθούν κομμάτια από σημαντικότατους πνεύμονες πρασίνου στην ελληνική επικράτεια.

Είναι μια τάση η οποία δεν έχει προέλθει από παρθενογένεση. Οι συγκεκριμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής από μικρά χωριουδάκια διογκώθηκαν μεταπολεμικά και μεταμορφώθηκαν σε μεγάλους οικισμούς, σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι κάθε λογής καταπατητές γης αποθρασύνθηκαν λόγω της ακινησίας των κρατικών μηχανισμών αλλά και το συχνό κλείσιμο του ματιού του πελατειακού κράτους, που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με απλά λόγια, εδώ και δεκαετίες, επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εκατομμύρια στρέμματα μετατρέπονταν σε στάχτη. Και στη θέση των δέντρων «φύτρωσαν» τσιμέντα, βίλες, εγκαταστάσεις. Εξάλλου κατά βάση δεν είναι τα φτωχαδάκια που θέλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους αυτοί που καταπατούν τη δημόσια γη, αλλά κάποιοι έχοντες με σωστές διασυνδέσεις.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας (η Κεφαλονιά βρέθηκε ξανά στο έλεος της φωτιάς χτες αργά τη νύχτα) δημιουργούν τεράστιες ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης των πληγών. Αποτελεί, όμως, και ιστορικό καθήκον της κυβέρνησης, που λέει πως λειτουργεί υπό τη σημαία της Αριστεράς, να αποδείξει την προσήλωσή της στη συνταγματική νομιμότητα, στην αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της υπεράσπισης των συμφερόντων των φτωχών στρωμάτων.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s