"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Στοίχημα


Στοιχεία-σοκ φέρνει για ακόμα μία φορά στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» αναφορικά με τον αριθμό των αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση ανά την ελληνική επικράτεια. Στην Αττική μόνο, τα βεβαιωμένα αυθαίρετα ανέρχονται σε 100.000. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον 700.000 αυθαίρετα!

Και εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί εάν αναφερόμαστε σε κάποια Μπανανία της Λατινικής Αμερικής ή σε μια χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη των μεθόδων στις οποίες βασίστηκε και γιγαντώθηκε το κράτος των πελατειακών σχέσεων, της μίζας, της ρεμούλας και της εγκληματικής αδιαφορίας για το φυσικό περιβάλλον και τις δασικές εκτάσεις. Το μέγεθος της αυθαιρεσίας δεν αφορά μόνο ένα επίπεδο των λειτουργιών του κράτους και της πολιτείας, αλλά το σύνολο των κατεχόντων μικρή ή μεγάλη εξουσία, χωρίς να ξεχνάμε ότι «το ψάρι βρομάει από το κεφάλι». Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι πραγματική πολιτική βούληση των κυβερνώντων δεν υπήρξε ποτέ ώστε να εξαφανιστεί αυτό το φαινόμενο που ενδημεί εδώ και δεκαετίες και γύρω του έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων.

Οι πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας ανέδειξαν τα διαχρονικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά έφεραν στην επιφάνεια και τα στοιχεία των καταπατήσεων δασικής γης. Οι περισσότερες περιοχές που κάηκαν, όμως, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους απρόσβλητες μέχρι σήμερα από την πύρινη λαίλαπα, δημιουργώντας έντονα την αίσθηση ότι οι επίδοξοι οικοπεδοφάγοι «τρίβουν τα χέρια τους» βλέποντας εκτάσεις να έχουν καεί.

Ο Νίκος Χλύκας, πρόεδρος των μελετητών γεωτεχνικών, δικαίως προειδοποιεί μέσω της εφημερίδας μας πως «όσοι επιχειρήσουν να χτίσουν στα καμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, ενώ αν τους πιάσει και η “τσιμπίδα” των δασαρχείων οφείλουν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, που είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτά που επιβάλλονται σε αυθαίρετα τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε μη δασικές περιοχές».

Το «στοίχημα» της σημερινής κυβέρνησης είναι εάν σε αυτές τις περιπτώσεις θα εμπιστευτεί τους αδιάφθορους δημόσιους λειτουργούς, εάν αφήσει απερίσπαστους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιβάλουν το δημόσιο συμφέρον, εάν θα αξιοποιήσει την τεχνολογία προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη καταγραφή των παρανομιών. Ο αριθμός των αυθαιρέτων είναι τεράστιος και αντικειμενικά μοιάζει αδύνατον να κατεδαφιστούν σύντομα τόσο πολλά κτίσματα μέσα σε δάση.

Η κυβέρνηση έχει λοιπόν μπροστά της έναν γόρδιο δεσμό να λύσει. Πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και τόλμη, να δείξει ότι εννοεί απολύτως πως θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s