"Greek National Pride" blog / ΓΑΛΛΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα στήριξης της Αθήνας


Εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν επιχειρηματικοί κολοσσοί και ενώσεις επιχειρηματιών της Γαλλίας με αφορμή την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Η λίστα των εκπροσώπων επιχειρήσεων, που μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να βρεθούν στο πλευρό του Γάλλου προέδρου, είναι ακόμα «ανοιχτή», καθώς δεν έχει εκπνεύσει η διορία κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων προς το γαλλικό προεδρικό περιβάλλον.

Στην Αθήνα δε, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το επιτελείο του υπουργείο Οικονομίας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εργάζονται εντατικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της επίσκεψης Μακρόν και επιχειρηματιών.

Το Παρίσι καλλιεργεί ήδη θετικό κλίμα για την άφιξη Μακρόν, εστιάζοντας αρχικά στο πολιτικό σκέλος των επαφών που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας. Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου υπογραμμίζουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να στείλει μηνύματα από ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα να επισημάνει ότι:

● Η ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η νομισματική ένωση να εμβαθυνθεί. Αναμένεται να φέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δομικών αδυναμιών της ευρωζώνης και της Ε.Ε. την ελληνική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή αντιμετωπίστηκε.

● Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω, για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Μια αναζωπύρωση ή επανεμφάνιση της κρίσης σε κάποια χώρα της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αποβεί καταστροφική.

● Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλάι της Ελλάδας συνεχίζοντας τη στήριξη που της παρείχε, όπως στο ζήτημα του χρέους.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του Γάλλου προέδρου ήταν η δήλωσή του χτες στο Βουκουρέστι. Σημείωσε ότι «ορισμένοι πολιτικοί ή επιχειρηματικοί κύκλοι» στην Ευρώπη έχουν στόχο «να πλήξουν τα διαρθρωτικά ταμεία και να αναπτύξουν ένα μοντέλο φορολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ», κάτι που μπορεί να οδηγήσει «στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας χτες «Στο Κόκκινο» σημείωσε ότι «το ζήτημα της οικονομίας και του χρέους προφανώς θα συζητηθεί, είναι εθνικής σημασίας ο τρόπος χειρισμού, κυρίως όμως η πολιτική συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το μέλλον της Ευρώπης, που δεν είναι άσχετο με το χρέος».

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι στην ελληνική πρωτεύουσα θα φτάσει «μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό».

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και σίγουρα πριν από την άφιξη Μακρόν, ελληνικό κλιμάκιο θα μεταβεί στο Παρίσι, ώστε να συναντηθεί με τον γαλλικό σύνδεσμο των βιομηχανιών και επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες που θα βρεθούν στην Αθήνα στις 7-8 Σεπτεμβρίου προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ώστε να προχωρήσουν σε συνέργειες.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης άλλωστε επιμένουν ότι αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, «προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά πάντοτε με σεβασμό στην αρχή για διατήρηση του ελέγχου από το Δημόσιο».

Επιχειρηματική αποστολή

Η λίστα συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή, που θα συνοδεύσει τον Εμανουέλ Μακρόν και παρουσιάζει η «Εφ.Συν.», διαρκώς μεγαλώνει. Δίνει μάλιστα μια σαφή εικόνα για τους τομείς ενδιαφέροντος των γαλλικών κολοσσών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 24 εταιρείες και φορείς, που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να έρθουν διά αντιπροσώπου τους στην Ελλάδα, τρεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, τρεις αποτελούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πέντε κινούνται στον χώρο των μεταφορών και της έρευνας, τρεις σε τομείς της ενέργειας, ενώ ακόμα δύο είναι φαρμακευτικές εταιρείες. Η λίστα αναλυτικά είναι η εξής:

Accor: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Aerospace Valley: σύμπραξη βιομηχανιών αεροναυπηγικής και ερευνητικών κέντρων

Airbus: βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών

Alstom: σιδηροδρομικές μεταφορές

Ardian: ανεξάρτητη επενδυτική

Avril: αγροτοδιατροφική βιομηχανία

BPCE: η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας

BPI: επενδυτική τράπεζα

BRED Bank: μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες της Γαλλίας

CMA CGM: ναυτιλιακή εταιρεία, μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων

Domitys: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

EdF: εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Groupe PSA: αυτοκινητοβιομηχανία

Idel: ινστιτούτο αγροτικής ανάπτυξης

Medef: ένωση εργοδοτών

ORPEA: υπηρεσίες για κλινικές και οίκους ευγηρίας

OT Morpho: υπηρεσίες ασφαλείας και ταυτοποίησης

Sanofi: φαρμακευτική

εταιρεία

Servier: φαρμακευτική εταιρεία με ειδίκευση σε καρδιολογικές και ρευματολογικές παθήσεις

Suez: εταιρεία διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου

Thales: κατασκευές ηλεκτρικών συστημάτων για διαστημικές υπηρεσίες και άμυνα

Total: εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου

Trigano: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Vinci: κατασκευαστική

Συναντήσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο γραφείο του στη μακεδονική πόλη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών επιμελητηρίων. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις πριν από τη ΔΕΘ (τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου), ενώ οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων θα ενημερώσουν τον ίδιο και παριστάμενους υπουργούς για τα αιτήματά τους.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Αγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες, προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού διευθυντή του τοπικού φεστιβάλ, προκειμένου να παραστεί σε συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s