Ανοίγει και επίσημα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου. Ζητούμενο σε αυτές τις -κατ’ αρχήν- διερευνητικές κρούσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν σε βάθος μηνών, είναι να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας εκ μέρους της νέας σκοπιανής κυβέρνησης για επίλυση του χρονίζοντος -επί σχεδόν τρεις δεκαετίες- προβλήματος. Προς το παρόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων για την ονομασία.
Ωστόσο, ο Ελληνας υπουργός είναι αναγκασμένος να μεταβεί, από τη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της γείτονος οδικώς. Κι αυτό διότι, εξαιτίας της ονομασίας του αεροδρομίου της ως «Αλέξανδρος ο Μέγας», άπαντες οι Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες δεν δέχονται να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Ομως, και η εθνική οδός της χώρας που οδηγεί στην πρωτεύουσα φέρει την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών». Για να μη μιλήσει κανείς για τα πάμπολλα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που «έσπειρε» η προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σε ολόκληρη τη χώρα, με τα περισσότερα εντός της πρωτεύουσας.
Βέβαια, η νέα κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών – αλβανικών κομμάτων, που κατά τα λοιπά κάνει «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να είχε ήδη αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου. Οχι για να μην ταλαιπωρηθεί ο Ελληνας υπουργός, όσο σαν μια αποφασιστική επίδειξη ειλικρινούς βούλησης ότι θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τους ανιστόρητους αλυτρωτισμούς και, εφόσον επιθυμεί να μπει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», θα οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας, ειδικά με την Ελλάδα, ίσως τον βασικότερο οικονομικό και πολιτικό εταίρο της στην περιοχή.