"Greek National Pride" blog

H κυβέρνηση από τις παραλίες στον «τρίτο γύρο» με την τρόικα


Την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, πριν καν ανοίξει η αυλαία της ΔΕΘ, προγραμματίζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί καθώς είναι πολύ πιθανόν τα τεχνικά κλιμάκια να βρεθούν στην Αθήνα την εβδομάδα από 4 -10 Σεπτεμβρίου.

‘Ετσι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα αρχίσουν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα δημοσιονομικά μεγέθη – ενόψει και του προσχεδίου του προϋπολογισμού το 2018 – την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδέχεται στην Αθήνα τον γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν και θα ετοιμάζεται για την εμφάνιση στη ΔΕΘ.

Η τρίτη αξιολόγηση και η ολοκλήρωσή της «συνδέθηκε» την Παρασκευή από τον Νίκο Βούτση και με το θέμα του ανασχηματισμού. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η προηγούμενη εμπειρία με τις αξιολογήσεις δείχνει ότι τράβηξαν επί μήνες γεγονός που επιτρέπει την ερμηνεία ότι ο πρόεδρος της Βουλής έδειξε στο μακρινό μέλλον για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Προβλέπεται νέο «ματς» με το ΔΝΤ για το πλεόνασμα

Η υστέρηση κατά περίπου 700 εκατ. στα έσοδα του 7μηνου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» του ΔΝΤ για να ζητήσει την επίσπευση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για αργότερα ( πχ μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων) επιμένοντας πως είναι ανέφικτο το πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Μάλιστα το Ταμείο κατεβάζει την εκτίμησή του στο 2,2% του ΑΕΠ.

Αναμένεται επ, αυτού νέα διελκυστίνδα με την Αθήνα αλλά και με τους ευρωπαίους που επιμένουν ότι η Αθήνα τα καταφέρνει μια χαρά. Εξάλλου διαφωνία μεταξύ των ΔΝΤ και Ευρωπαίων καταγράφεται και στο θέμα των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με το Ταμείο να εγείρει θέμα νέων stress tests και την ΕΚΤ να «ξεκόβει» κάθε τέτοια συζήτηση.

Από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα περάσουν και οι εκκρεμότητες και οι ουρές των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί και θα έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει.

«Κάτω από το χαλί» μέχρι νεωτέρας τα δύσκολα

Ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει κλίμα αισιοδοξίας ,ενόψει και της επίσκεψης Μακρόν και της ΔΕΘ, και έτσι στο νομοσχέδιο με τις ασφαλιστικές και εργασιακές διατάξεις που θα έρθει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα,θα περιληφθούν μόνον οι «θετικές» ρυθμίσεις.

Τα «δύσκολα» τα οποία πρέπει να περάσουν στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης θα έρθουν στη Βουλή αργότερα, «κρυμμένα» σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο από εκείνα που κλείνουν συνήθως τις αξιολογήσεις.

Στις απαιτήσεις της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, και το αυστηρότερο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών.

Μεγάλο «αγκάθι» της τρίτης αξιολόγησης θα αποτελέσει και η τελική μορφή της επαναφοράς της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων την οποία η κυβέρνηση προβλέπει με το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος το 2018. Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό θα ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν νομοθετηθεί την τελευταία εξαετία και θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s