"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ


Συνολικά 10 ελικόπτερα μισθώνονται κάθε χρόνο από το ελληνικό δημόσιο με το μίσθωμα να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Από τα δέκα ελικόπτερα τα εφτά είναι Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης τύπου MI-8MTV-1 και Kamov ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι τύπου S-64 και ανήκουν στην Αμερικανική Erickson Air Crane.

Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Το ετήσιο μίσθωμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ που αναφέραμε είναι το μίνιμουμ που καλείται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο καθώς τις περισσότερες φορές οι αυξημένες ανάγκες σε δασοπυρόσβεση προσθέτουν επιπλέον ώρες με την ανάλογη επιβάρυνση. Παράλληλα, η χώρα μας συντηρεί και τις ακόλουθες δομές:

 1. Την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών με τα αεροσκάφη CL-215.

 2. Την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης με τα αεροσκάφη CL-415.

 3. Την 359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) με αεροσκάφη PZL Μ.18 Dromader.

 4. Από δύο έως τέσσερα ελικόπτερα του 4ου ΤΕΑΣ από τα Μέγαρα.

 5. Την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Π.Σ.

Όλοι οι παραπάνω εκτελούν καθήκοντα αεροπυρόσβεσης ενώ το σύνολο των προαναφερθείσων δυνάμεων συν τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα βρίσκεται σε ανάπτυξη ανά την επικράτεια. Παρά το γεγονός ότι στους αριθμούς έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο αεροπυρόσβεσης στην Ευρώπη στη πραγματικότητα αξιόμαχα είναι το ένα τρίτο των ιπτάμενων μέσων. Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά για συντεχνιακούς και ρουσφετολογικούς λόγους. Και εξηγούμαστε:

Όπως κάθε χωριό και πόλη στην Ελλάδα θέλει να έχει και ένα στρατόπεδο, έτσι και οι τοπικοί ιθύνοντες κάθε νομού απαιτούν σε κάθε νομό ιπτάμενα μέσα αεροπύροσβεσης νομίζοντας πως έτσι θα σβήνει ως δια μαγείας κάθε πυρκαγιά. Η σπατάλη που γίνεται στην αεροπυρόσβεση κάθε χρόνο είναι τεράστια αφού χάνονται πάρα πολύ σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσαν να είχαν καλύψει άλλες ανάγκες είτε των Ενόπλων Δυνάμεων είτε των Σωμάτων Ασφαλείας. Έτσι λοιπόν συμβαίνουν τα εξής παράδοξα:

 1. Δαπανούμε ως χώρα περί τα 15 με 20 εκατομμύρια ετησίως τη στιγμή που θα μπορούσαμε με αυτά τα χρήματα σε βάθος 5ετίας να αγοράσουμε ελικόπτερα ικανά να εκτελούν ευρύ γκάμα αποστολών όπως αεροδιακομιδές και έρευνα διάσωση.

 2. Δεν συγχωνεύουμε την 355 Μοίρα με την 383 Μοίρα επειδή κυριαρχούν τα τοπικά συμφέροντα είτε του προσωπικού της Π.Α είτε των τοπικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

 3. Συντηρούμε μια ολόκληρη Πτέρυγα Μάχης, την 113 για την 383 Μοίρα και μόλις 3-4 αεροσκάφη που πετάνε αντί όπως προαναφέραμε η 113 ΠΜ να κλείσει και η 383 Μοίρα να μεταφερθεί στην Ελευσίνα.

 4. Η 359 ΜΑΕΔΥ αναπτύσσεται στη χώρα με κλιμάκια των 35 ατόμων για την υποστήριξη μόλις δύο απαρχαιωμένων αεροσκαφών. 35 άτομα ποικίλων ειδικοτήτων για δύο αεροσκάφη!!!

 5. Δεν ιδρύουμε εξαιτίας των συντεχνιακών συμφερόντων και αντιλήψεων την Διοίκηση Αεροπορικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΔΑΥΚΩ) ώστε να επιτύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων μέσω διακλαδικότητας και συνεργασίας. Με άλλα λόγια, τα ιπτάμενα μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας να αναλάβουν μέρος αεροδιακομιδών και έρευνας διάσωσης σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον απαλλάσσοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 6. Εξακολουθούμε να μην μεριμνούμε για την τεχνική υποστήριξη του συνόλου των ιπτάμενων μέσων παραμένοντας αριθμολάγνοι μη βλέποντας την ουσία αλλά τα νούμερα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στο Λ.Σ από τα έξι ελικόπτερα μόλις ένα πετάει.

Αντί να πραγματοποιήσουμε έναν λογικό και οικονομικά ορθολογικό σχεδιασμό παραμένουμε αγκυστρωμένοι σε στρεβλές καταστάσεις που ενώ όλοι ξέρουν ότι είναι προβληματικές αλλά κανείς δεν παίρνει την απόφαση να τις αλλάξει αφού θα θιχτούν συμφέροντα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: