"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΕΣ ΕΠΑΚΤΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ NSM


Πριν μερικούς μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα όποια τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ όσο και η φυσική ηγεσία του Π.Ν επεδίωκε την προμήθεια επάκτιων συστοιχιών NSM της Νορβηγικής εταιρείας Kongsberg με κόστος περί τα 110 με 120 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή επίσκεψη του Νορβηγού Α/ΓΕΕΘΑ όπως ήταν λογικό επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο με τη διαφορά πως το θέμα της προμήθειας επάκτιων συστοιχιών NSM ούτε που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Κι αυτό για τους εξής λόγους:

1 Πρωτίστως γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Και εάν υπήρχαν το Π.Ν καίγεται για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα όπως αυτό του Εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ που τείνει να γίνει εκσυγχρονισμός τέλους ζωής.

2 Δευτερευόντως γιατί απλούστατα το Π.Ν εάν έπρεπε να προμηθευτεί κάποιο επάκτιο σύστημα πυραύλων εδάφους επιφανείας θα κοίταζε είτε προς ΗΠΑ είτε προς Γαλλία καθότι αμφότερα βλήματα Harpoon και Exocet υπηρετούν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Συνεπώς για λόγους ομοιοτυπίας και κοινής λογιστικής υποστήριξης θα αποκτιόνταν ένας τύπος που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία.

Ακόμα και εάν έφτανε το Π.Ν στο σημείο να επένδυε στις παράκτιες συστοιχίες μεγαλύτερη προτεραιότητα θα ήταν ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων από Block 2 σε Block 3.

3 Το Π.Ν ήδη καλύπτει εν πολλοίς τις ανάγκες του σε επάκτιες συστοιχίες έχοντας εφαρμόσει τακτικές θαλάσσιας άρνησης στους ευπαθείς τομείς και πλέον όλο το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανανέωση των μονάδων κρούσεως του Στόλου όπως ΤΠΚ, Υ/Β και Φ/Γ των οποίων οι ηλικίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

4 Ενδιαφέρον θα υπήρχε από πλευράς Π.Α η απόκτηση όπλων αέρος επιφανείας για τον στόλο των F-16 με την προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ θα αποδέσμευαν την εναέρια εκτοξευόμενη έκδοση του Harpoon.

Ειδάλλως, η επαναπιστοποίηση των AM-39 Exocet στα Mirage 2000-5 Mk2 (αν και το κόστος είναι ιδαίτερα υψηλό) ενώ υπό ιδανικές συνθήκες ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 θα επέτρεπε στη Π.Α να διατηρεί μια εξαιρετική ικανότητα όπως αυτή της ναυτικής κρούσης για τα επόμενα έτη.

Από την άλλη μεριά θα μπορούσε να εξεταστεί κατά πόσο συμφέρει η πιστοποίηση των NSM στον στόλο των εκσυγχρονισμένων ελληνικών F-16. 

Αδιαμφισβήτητα, ο πύραυλος NSM είναι ένα υπερσύγχρονο βλήμα με κορυφαίες επιδόσεις πλην όμως δεν είναι κυρίαρχη ανάγκη και προτεραιότητα για το Π.Ν εν αντιθέσει με τη Π.Α που έχει μεγάλες ανάγκες σε σύγχρονα όπλα και ατρακτίδια.

Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που στην γενικότερα απραξία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχίζουν να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες ώστε να κερδίσουν μερικά κλικ παραπάνω.

Η αλήθεια είναι πως τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού εκτός και υπάρξει κάποια κοσμογονική αλλαγή.

Εξάλλου όλοι θυμόμαστε τα περιβόητα εξοπλιστικά προγράμματα απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ που θα ανανέωναν ριζικά τα ελληνικά οπλικά συστήματα.

Διότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες, στις ευκαιρίες και τέλος στην απόκτηση αυτών. Άλλο το τι ανάγκες έχουμε άλλο το τι υπάρχει διαθέσιμο και άλλο το τι πραγματικό μπορούμε να προμηθευτούμε και να υποστηρίξουμε.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s