"Greek National Pride" blog

ΑΝΕΥ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ


Η επίσκεψη του νέου Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα όπως ήταν φυσικό θεωρήθηκε ως επίσκεψη ξένου ηγέτη με αμυντικές προεκτάσεις σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η αλήθεια είναι πως η Γαλλική αντιπροσωπεία δεν περιλαμβάνει ούτε μια εταιρεία αμυντικού υλικού Γαλλικών συμφερόντων με εξαίρεση μια εταιρεία στο κομμάτι της αεροδιαστημικής. Μολονότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για κάποια εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως είναι ο στόλος των Mirage εντούτοις δεν επιδεικνύουν το ανάλογο ενδιαφέρον γνωρίζοντας πως η ελληνική πλευρά δεν έχει τα προαπαιτούμενα κονδύλια.

Οι Γάλλοι εδώ και αρκετό καιρό έχουν απογοητευτεί αφού η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει ούτε σε στοιχειώδη προγράμματα όπως αυτό της τεχνικής υποστήριξης των Mirage καθώς και της επαναπιστοποίησης των βλημάτων αέρος επιφανείας AM-39 Exocet. Φυσικά ούτε λόγος για τις περιβόητες FREMM του παρελθόντος ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Όλοι μας θυμόμαστε την επίσκεψη Νικολά Σαρκοζί τότε που συζητήθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τότε ελληνική κυβέρνηση η προοπτική απόκτησης τεσσάρων υπερσύγχρονων φρεγατών FREMM από τα γαλλικά ναυπηγεία της DCNS. Τότε που η Γαλλία ζητούσε την εξόφληση των πολιτικών γραμματίων για τη στήριξη στο βέτο Καραμανλή εναντίον των Σκοπίων στο Βουκουρέστι. Εκ των υστέρων έχει τεθεί το ζήτημα της μίσθωσης FREMM καθώς και των AΦΝΣ Breguet Atlantique 2 για το Π.Ν. Όμως αμφότερα τα δύο προγράμματα κρίθηκαν από οικονομοτεχνικής απόψεως ως ασύμφορα. Φυσικά ούτε λόγος για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος.

Το σκεπτικό που κυριαρχεί περί της εξαργύρωσης της γαλλικής πολιτικής στήριξης το καλοκαίρι του 2015 φαίνεται πως καλύπτεται από ανταλλάγματα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών και όχι της άμυνας. Αντικειμενικός σκοπός των Γαλλικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων είναι η ανάσχεση της Κινεζικής εμπορικής παρουσίας στην Ελλάδα. Η διαρκώς ενισχυόμενη εμπορική διείσδυσης της Κίνας στην Ελλάδα προβληματίζει τους Γάλλους που ζητούν και αυτοί παρουσία.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο η Γαλλία να πάρει εξοπλιστικά προγράμματα ελέω της στήριξης στο τρίτο Μνημόνιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο Αεροπορικό Σαλόνι του Λε Μπουρζέ συζητώντας με τους Γάλλους τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 EGM/ BGM καθώς και την τεχνική υποστήριξη των Mirage έχοντας ως θέση η συμφωνία να υλοποιηθεί με προμήθεια G2G δηλαδή Goverment to Goverment. Οι Γαλλικές εταιρείες απέρριψαν αυτή τη πρόταση επικαλούμενες νομικά και γραφειοκρατικά κωλυμάμμα. Όμως ο κύριος λόγος της απόρριψης ήταν η αφερεγγυότητα της Ελληνικής πλευράς διαχρονικά αφού από το 2010 παλεύουν για το αυτονόητο. Δηλαδή της συντήρησης των Mirage 2000 EGM/ BGM και Mirage 2000-5 Mk2 που πλέον έχουν απαξιωθεί και οι διαθεσιμότητες τους είναι οριακές.

Στην επίσκεψη Μακρόν το ενδιαφέρον της Γαλλικής πλευράς και ειδικότερα της εταιρείας Aerospace Valley εστιάζεται στο σκέλος των δορυφορικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα του Hellios 2B του οποίου συζητούνται οι προοπτικές επέκτασης με επιπλέον δυνατότητες. Τις εξελίξεις αυτού του θέματος θα παρουσιάσουμε σε νέο μας άρθρο.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: