"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

ΠΝ: ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ P-3 ORION


H είδηση για την ίδρυση Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας που πρώτο έγραψε το Think News, αποτελεί εξέλιξη η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δυνατότητες του ΠΝ σε οτι αφορά την επιτήρηση επιφανείας και τις αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, συνδυαστικά με την απόκτηση των εκσυγχρονσιμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion.

Πρωταρχικό ζητούμενο είναι η ταχύτητα στην σύνθεση εικόνας επιφανείας προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη εικόνα τακτικής κατάστασης.

Κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται συνδυαστικά από μονάδες επιφανείας, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B6 και AB-212ASW και τα ναυτικά παρατηρητήρια σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται οτι το P-3B Orion θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια αυτή καθώς διαθέτει:

  1. Την μεγαλύτερη εμβέλεια, αυτονομία (14 ώρες).
  2. Την μεγαλύτερη χωριτικότητα και δυνατότητα μεταφοράς όλων των σύγχρονων αισθητήρων και συστημάτων Ναυτικής επιτήρησης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, προσβολής στόχων επιφανείας, ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) και SAR.
  3. Μοναδική δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου και στους δέκα σταθμούς των πτερυγών του.
  4. Ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αυξάνει την επιβιωσιμότητα του σε περιβάλλον αεροπορικών απειλών όπως αυτό του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΝ με τον τρόπο αυτό τα ΑΦΝΣ θα δράσουν περισσότερο σε ρόλο αντίστοιχο με τα ΑΣΕΠΕ της ΠΑ (για στόχους επιφανείας), παρά ως αεροσκάφη αποκλειστικά σε ρόλο ανθρυποβρυχιακού πολέμου, αν και ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός έχει μένει ως έχει.

‘Εμφαση πάντως έχει δοθεί στο σκέλος της συλλογής πληροφοριών, παροχής τακτικής εικόνας και επιτήρησης.

Σε ερώτηση μας για το θέμα των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων λόγω της μη αναβάθμισης του εξοπλισμού του αεροσκάφους, έγκυρες πηγές ανέφεραν πως η αποστολή αυτή καλύπτεται ήδη από άλλα μέσα και για το Π.Ν προέχει η παροχή ενιαίας τακτικής εικόνας και δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων με τη χρήση ζεύξεων δεδομένων.

Ειδικότερα διευκρινίζεται οτι οι αποστολές ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε:

  1. Εμβέλεια
  2. Αυτονομία
  3. Επιχειρήσεις σε χαμηλό ύψος

Η σημασία των νέων αεροσκαφών ως “πολλαπλασιαστές ισχύος” τονίζεται και από τα λεγόμενα έμπειρων στελεχών που αναφέρουν χαρακτηριστικά οτι : “Το να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου ακόμα και εν καιρώ ειρήνης ή στα πλαίσια μιας κλιμάκωσης, είναι προτιμότερο από το να έχουμε 1-2 πλοία παραπάνω”.

Πάντως είναι γεγονός οτι το ΠΝ στερήθηκε για μεγάλη χρονική περίοδο των υπηρεσιών ενός ιπτάμενου μέσου ναυτικής συνεργασίας. Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B του ΠΝ κάλυψε μια ζωτικής σημασίας επιχειρησιακή απαίτηση και αυτό γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ελληνική προστιθέμενη αξία. Υπενθυμίζεται οτι η απουσία ελληνικών ΑΦΝΣ είχε δυστυχώς και νατοϊκές προεκτάσεις, αφού την επιτήρηση στην Ανατολική Μεσόγειο κάλυπτε η Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικές είναι οι εμπειρίες στελεχών του ΠΝ που έχουν υπηρετήσει στο Νατοικό στρατηγείο στη Νάπολη, σύμφωνα με τις οποίες καθημερινά αεροσκάφη ΑΦΝΣ τύπου P-3, εκτελούν προγραμματισμένες 6ωρες περιπολίες σε μια τεράστια έκταση στην Κεντρική και Ν.Α Μεσόγειο και καταγράφουν πλήρως την δραστηριότητα επιφανείας, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην καταπολέμιση λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών αλλά και στην παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Ανάλογες δυνατότητες φυσικά θα προσφέρουν και τα Orion του ΠΝ, τα οποία μέσα σε σχετικά ελάχιστο χρόνο – συγκριτικά με μονάδες επιφανείας και ελικόπτερα – θα είναι σε θέση να καταγράψουν τα πάντα σε ολόκληρο το Αιγαίο και πιο νότια, με 4 αεροσκάφη να θεωρούνται επαρκή για την εκτέλεση επιχειρήσεων στον Ελλαδκό χώρο και την Ν.Α Μεσόγειο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: