"Greek National Pride" blog / ΓΑΛΛΙΑ / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ

Ελάφρυνση χρέους χωρίς νέα μέτρα από το ΔΝΤ ζητά ο Μακρόν


Στήριξη των θέσεων της Ελλάδας αλλά και παρότρυνση στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις είχαμε από το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που κάλεσε από την Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα και ζήτησε από το Eurogroup να λάβει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.

Ο Εμ. Μακρόν έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες και απαντώντας σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφο τόνισε: «Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ» (σ.σ. στην Ελλάδα) και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

«Η Ευρώπη να λύνει μόνη της, τα προβλήματά της»

«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.

Η επίσκεψη

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ξεκίνησε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στη συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο Στρατηγός Ντε Γκολ και ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Με τη φράση αυτή ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο και συνέχισε αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο όμως της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους», διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του, ο Εμ. Μακρόν ευχαρίστησε τον Πρ. Παυλόπουλο για τα θερμά του λόγια και αναφέρθηκε στους συμπατριώτες του που επλήγησαν από τον τυφώνα Ίρμα.

«Είστε μία από τις ζωντανές εκφράσεις της κοινής μας ιστορίας. Οι Ιστορίες μας είναι αλληλένδετες, το μέλλον μας είναι κοινό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι καλή, θα πρέπει αν προκύψει μια παρόμοια κρίση όπως της Ελλάδας να μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται θάρρος η Ευρωζώνη και κοινή φιλοδοξία», είπε επίσης.

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο».

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» σημείωσε και κατέληξε: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση Τσίπρα-Μακρόν

Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μπροστά στους δημοσιογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες.

«Προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, παίρνοντας πάσα από τον Αλέξη Τσίπρα που είχε τονίσει: «Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη».

O Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε τα συλλυπητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού για τα θύματα του τυφώνα «Ίρμα» και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή.

«Ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Τσίπρας-ΜακρόνEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

►Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Φρούριο» η Αθήνα

Απροσπέλαστο ήταν το κέντρο της Αθήνας, ενώ περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, έλαβαν μέρος στο μέτρα ασφαλείας που εκπονήθηκαν από το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Σε «κλοιό ασφαλείας» εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κολωνάκι, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s