"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

«Έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκλογές το 2019»


Το ενδεχόμενο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στη 82η ΔΕΘ μιλώντας παράλληλα για ένα σχέδιο ελάφρυνσης των φτωχότερων και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «με μεγάλη ταχύτητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης» στην ώρα της του χρόνου και ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αφορά συνολικά την επιτυχία της Ευρώπη».

Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Για ακόμη μία φορά υπογράμμισε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019» επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της

Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» Νίκου Σβέρκου τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, σημαντικές αλλαγές στήριξης στον κλάδο της μεταποίησης, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και να προσελκύσουμε επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα».

Σε ό,τι αφορά το πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων είπε ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις», αλλά χαρακτήρισε τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα.

Σχέδιο για ελάφρυνση των φτωχότερων

Σε ερώτηση για το σύνθημα «το δίκαιο που έγινε πράξη», που χρησιμοποίησε χθες κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, απάντησε ότι λόγω της προοπτικής υψηλών ρυθμών ανάπτυξης δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του 3,5 του πλεονάσματος, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η λεγόμενη ψήφιση των αντιμέτρων το 2018 και το 2019.

«Είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος υποστήριξε πως «η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους που, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε».

Υπογράμμισε την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Μιλώντας για το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα τους χρέους «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ», αλλά και πως «δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο απ’έξω μετά από 2,5 χρόνια».

Για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις

Αναφερόμενος στο πεδίο της επιχειρηματικότητας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα». «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ, είπε.

Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα.

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα ισχυρίστηκε ότι η «θαρραλέα τοποθέτηση» του Γάλλου προέδρου «για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις».πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s