"Greek National Pride" blog / ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επίσημη έναρξη της διαιτησίας με την Eldorado Gold


Επιδόθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» από το Νομικό Συμβουλίου του κράτους η απόφαση με την οποία δρομολογείται και επίσημα η διαιτητική διαδικασία για την επίλυση των διαφορών που έχει εντοπίσει το Δημόσιο κατά την υλοποίηση της σύμβασης για τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Χαλκιδικής.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι με την παραπάνω κοινοποίηση στους εκπροσώπους της εταιρείας ξεκινά επίσημα η διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και θα κρίνει την αδειοδότηση στις Σκουριές.

Τρεις είναι εκκρεμότητες για τις οποίες το Δημόσιο προσφεύγει στη διαιτησία: να αναγνωρίσει η εταιρεία την υποχρέωση να κατασκευάσει μονάδες επεξεργασίας χρυσού, αργυρού και χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος, την τεχνική μελέτη που είχε υποβληθεί το το 2014 και το γεγονός ότι δεν μπορεί να παραχθεί κάποιο άλλο μετάλλευμα από όσα έχει ήδη δεσμευτεί.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές, και ειδικότερα η επιτόπου δοκιμή σε ημιβιομηχανική κλίμακα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης που προβλέπεται στη σύμβαση.

Στο αντικείμενο της διαιτησίας δεν περιλαμβάνεται το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, η αδειοδότηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%, αφού χθες εκδόθηκαν την έκδοση δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της περιοχής ικανοποιώντας την εταιρεία και εκτονώνοντας την ένταση στους εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση της «Ελληνικός Χρυσός»

Από τη δική της πλευρά, η εταιρεία δηλώνει ότι η Διαιτησία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, αλλά εμμένει στις θέσεις της ως προς τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της και επαναλαμβάνει ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία.

Σύμφωνα με την Eldorado, «η ειδοποίηση της Διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

«Η Εταιρεία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω Τεχνική Μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε δήλωσή του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, αναφέρει τα εξής:«Η Eldorado πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπάθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s