"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Eurogroup εξπρές με… «πιέσεις» και «ανησυχίες»


Σύντομη ήταν διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup που φιλοξενήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας. Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επικεντρώθηκαν στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης, στις «πιέσεις» που ασκεί το ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις «ανησυχίες» τους για τη δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, αγαπημένου προσώπου των δανειστών.

Μηνύματα στην Ουάσινγκτον

Με τα τεχνικά κλιμάκια να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος της τρίτης αξιολόγησης, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης -στο Eurogroup του Ταλίν- έθεσαν ως στόχο την ολοκλήρωσή της, πριν το τέλος της χρονιάς.

Στο μεταξύ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, φρόντισε να στείλει μηνύματά στην Ουάσινγκτον καθιστώντας σαφές πως μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών και αυτός είναι SSM.

Ξεκαθάρισε πως υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, με τρόπο που θα καλύπτει και τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης εξέφρασε την πεποίθηση για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους αφού πρώτα αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Σχετικά με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ήθελαν η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup να ασχολείται με το θέμα της Eldorado gold, διαψεύστηκαν πλήρως αφού δεν έγινε καμία αναφορά.

«Ανησυχίες» για Γεωργίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασαν τις «ανησυχίες» τους σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ωστόσο, εάν δε βρεθεί λύση, αυτές οι υποθέσεις μπορούν να «ζημιώσουν» τις προσπάθειες ώστε να επιστρέψει η «εμπιστοσύνη των επενδυτών».

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου, μία θα είναι για το θέμα του χρέους – και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος – και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

Βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία

Ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας τη σημασία της επιστροφής της ανάπτυξης, της εξόδου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, της επιστροφής στις αγορές αλλά και την απόφαση επί της αρχής του ΔΝΤ να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση σε λιγότερο από ένα χρόνο του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως θα στεφθεί με «απόλυτη επιτυχία», όχι μόνο για την Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι αφορά κυρίως την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στην υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως, προκειμένου να είναι δυνατή η εκταμίευσή τους, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Δεν μου τράβηξαν τα αυτιά»

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το Eurogroup στο Ταλίν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι παρά τα όσα γράφτηκαν «τα αυτιά μου έμειναν στη θέση τους» ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση για την Eldorado.

«Δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε. Ήταν μία συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup και πολλοί άλλοι είπαν ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος, ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι’ αυτό τον στόχο και ότι είναι σωστό που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τέθηκαν ως θέματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση τα «κόκκινα» δάνεια, διότι πρέπει «να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις οποίες θα μπορούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να δανείζουν ακόμη περισσότερο στην πραγματική οικονομία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε επίσης ότι οι θεσμοί το πιθανότερο είναι να έρθουν στην Αθήνα μετά από τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ.

Όσον αφορά το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στο Eurogroup ότι «δε υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα ελληνικά στοιχεία και ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι για διαδικαστικό θέμα, αν καλούσε ή όχι το Δ.Σ. Κάτι που ούτε φέρνει σε αμφισβήτηση τα ελληνικά στοιχεία, ούτε βεβαίως και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

«Όλοι δέχθηκαν ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», είπε.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν όλοι δουλέψουμε σκληρά, είναι δυνατό να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη νέου προγράμματος.

Όπως εξήγησε έπειτα από σχετική ερώτηση, «είναι αρκετά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα θεσμικά όργανα του ΔΝΤ δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης» και ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου «πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα buffer (μαξιλάρι προστασίας), ώστε οι Έλληνες να έχουν μία καθαρή έξοδο (από το πρόγραμμα). Προφανώς θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η μία θα αφορά τη φύση της εξόδου. Μία θα αφορά το ζήτημα του χρέους και το να διασφαλιστεί ότι θα διευκρινίσουμε τι πρέπει να γίνει για το χρέος. Η τρίτη θα είναι για τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

«Δεν θα χρειαστούμε μέτρα το 2018»

Όσον αφορά τους φόβους ότι ενδέχεται να μην «πιάσουμε» το 2018 τον δημοσιονομικό στόχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι απαντήσεις για το ζήτημα αυτό θα έχουμε μέχρι τον Νοέμβριο.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι «δεν θα χρειαστούμε κανένα νέο μέτρο για το 2018, διότι πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα αλληλοεξουδετερωθούν».

Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει AQR (έλεγχος ποιότητας ενεργητικού) στις τράπεζες πριν από τα μέσα του επόμενου έτους όταν θα διεξέρθουν τα stress test και αν αυτό έχει επιλυθεί μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, απάντησε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος, έχουμε τις ευρωπαϊκές αρχές, την ΕΚΤ και τον SSM. Καμία από αυτά δεν ζητάει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού».

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση γι ‘αυτό στο Eurogroup. Η μόνη συζήτηση ήταν μια κάποια ανησυχία του για το κομμάτι των ηλεκτρονικών πληρωμών του ζητήματος των κόκκινων δανείων που έχει καθυστερήσει λίγο περισσότερο από όλα τα άλλα τα οποία που φαίνεται να προχωράνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό», ανέφερε.

Τέλος, σε ερώτηση αν πρέπει το ΔΝΤ να προσυπογράψει την αξιολόγηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτό που πρέπει να γίνει από το ΔΝΤ είναι να «υποστηρίξει το πρόγραμμα».

Το ΔΝΤ, είπε, «έχει την δική του αξιολόγηση τον Ιανουάριο για το κατά πόσο θα συνεχίσει με το stand-by arrangement, αλλά δεδομένου ότι η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από αυτό, προφανώς το ΔΝΤ θα λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s