"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις.

ΚΟΤΖΙΑΣ: H ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ Η ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


“Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τουρκική πρόκληση” επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που έκανε ειδική αναφορά στην ανεπάρκεια των Τούρκων πιλότων.

Εκτενείς αναφορές στα κυρίαρχα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη και εν όψει της επίσκεψης του στην Άγκυρα στις 24 Οκτωβρίου.

«Όταν δύο γειτονικές χώρες δεν αναπτύσσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τότε τα περιθώρια εντάσεων αυξάνονται, δεν αποκλείονται ασφαλώς δεν αποκλείονται αλλά αυξάνονται. Και η ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη, δηλαδή είναι μία δύναμη γεμάτο αντιφάσεις και αντιθέσεις, όπου το προσωπικό της είναι ανάμεσα στην αλαζονεία καμιά φορά και στη νευρικότητα του φόβου και της ανασφάλειας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις οποίες χαρακτήρισε «καλές αλλά δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε».

Στο ερώτημα αν αυτή η νευρικότητα από την πλευρά των Τούρκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, «αν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα από ότι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος.

Θέλω να σας σημειώσω ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι οι οποίοι είτε προέρχονται, χωρίς πείρα, από τις Σχολές τους είτε είναι παλιοί πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία. Αυτοί είναι άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι μόνο ότι το κράτος είναι νευρικό, μπορεί να αντιδράσουν και αυτοί νευρικά.

Για αυτό εμείς λέμε στους Τούρκους ότι πρέπει να μαζέψουν αυτές τις προκλήσεις, όχι μόνο γιατί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο αλλά γιατί οι παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου είναι σχετικά άπειροι ή αν είχαν εμπειρία είναι πολύ μακριά η εμπειρία τους στη ζωή τους και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε ένα λάθος ή ένα ατύχημα και εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Για το αν η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, «όπως έχετε παρατηρήσει δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας και εννοώ σε στρατιωτικό αεροπορικό ιδιαίτερα επίπεδο και ναυτιλιακό που να μην έχει την κατάλληλη απάντησή του. Αυτό που εμείς κάνουμε σαν διπλωμάτες είναι να είμαστε διπλωμάτες. Δηλαδή, να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή αλλά και μακρά πνοή.

Διότι, συχνά και εγώ, προσωπικά, προκαλούμε από την τουρκική πλευρά με διάφορες δηλώσεις, πολλοί ίσως να θέλανε να βρίζομαι καθημερινά, αλλά ξέρετε οι σχέσεις δύο κρατών απαιτούν κάποιος από τους δύο να είναι πιο σοβαρός από τον άλλον. Και έχω αναλάβει αυτόν τον ρόλο εγώ».

Στο θέμα των Σκοπίων επανέλαβε ότι η λύση του ονόματος και η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού είναι όροι για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας έχει συνδεθεί και με τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και επέμεινε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα τίτλων ιδιοκτησίας που αφορά και την ελληνική μειονότητα επισημαίνοντας ότι στο θέμα αυτό υπάρχει στήριξη και από την Ε.Ε. και από την Ουάσιγκτον.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: