"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Παρμενίων 2017»: Απόβαση στα Δωδεκάνησα – «Καρφί» στο μάτι της Τουρκίας για την Συνθήκη των Παρισίων (φωτό)


Η φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» που διεξήχθη σήμερα στην Ρόδο (για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα) αποτέλεσε ένα ευθύ  μήνυμα της Ελλάδας προς την Τουρκία:

Δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστασιοποίησης των Δωδεκανήσων που επικαλείται η Τουρκία, μέσω της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, συνθήκη στην οποία η ίδια δεν είναι καν συμβαλλόμενο μέρος!

Η αποβατική άσκηση στη Ρόδο, αποτέλεσε κυριολεκτικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όχι μόνο προς την Άγκυρα αλλά και προς τους Νατοϊκούς συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε και δέχεται καμία συζήτηση αναφορικά με το πώς θα προστατέψει  Εθνικό της έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει αποστρατικοποίηση της Ρόδου, ή άλλων νήσων του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.

Η Τουρκία απώλεσε παραχωρώντας στην Ιταλία κάθε έννοια  κυριαρχίας (νομική, πολιτική, στρατιωτική) στα Δωδεκάνησα τον Ιούλιο του 1923.

Ακολούθησε η Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 βάσει της οποίας οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Μικρασιατικής Ακτής και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, που ανήκε στην Ιταλία.

Έτσι στα νησιά του Α. Αιγαίου προβλέπεται παρουσία δύναμης Εθνοφυλακής και Αστυνομίας (όπως και εφαρμόζεται) ενώ στη Ρόδο και τα υπόλοιπα 13 νησιά των Δωδεκανήσων η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει κανένα καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Η επόμενη είναι η «Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947» κατά την οποία η Δωδεκάνησος παραχωρήθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα

Μπορεί ο όρος περί «αποστρατιωτικοποίησης» να περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Παρισιού του 1947 είναι όμως ιδιαίτερα ασαφής καθώς αφενός δεν διευκρινίζεται για πόσο θα παραμείνουν έτσι και αφετέρου μιλά μόνο για στρατιωτικές δυνάμεις και όχι για δυνάμεις εθνοφυλακής. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο σημείο, σε ότι αφορά την τουρκική πρόκληση.

Το σημείο που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην συνθήκη αφού δεν την έχει υπογράψει!

Και δεν την έχει υπογράψει καθώς αυτή αφορούσε τα εμπόλεμα έθνη των Συμμάχων με την Ιταλία και όχι τα καιροσκοπούντα όπως η Τουρκία,

Συνεπώς η όποια αιτιολόγηση της Άγκυρας περί του «αποστρατικοποιημένου» των νήσων δεν μπορεί να ευσταθεί καθώς η συνθήκη αφορά αυστηρά την Ελλάδα και την Ιταλία και όχι την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Ιταλία και την Τουρκία

Το τμήμα της άσκησης  παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι και πάλι στη Ρόδο, όπου παρακολουθήσαμε μαζί ένα μέρος της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», που αφορά σε συνδυασμένη αμφίβια και αεροκίνητη επιχείρηση.

Χαίρομαι ακόμα περισσότερο, διότι παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες, όχι μόνο την ενεργή συμμετοχή όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη μεγαλύτερη εθνική μας άσκηση, αλλά και την αναβαθμισμένη συμμετοχή της εθνοφυλακής μας. Είμαι περήφανος για αυτό, καθώς, από δω, από το νησί της Ρόδου, είχα ανακηρύξει λίγους μήνες πριν, το έτος 2017, ως έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

Ζωντανό παράδειγμα είναι ο 92χρονος καταδρομέας μας που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή παρακολούθησης της άσκησης.

Η ενεργοποίηση κρίσιμων ταγμάτων εθνοφυλακής σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και η ενεργοποίηση αριθμού επιστρατευμένων μονάδων, συνιστούν ουσιαστική συμβολή στην ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων. 

Η άσκηση «Παρμενίων» θέτει σε εφαρμογή όλα τα σχέδια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κάθε απειλής στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στον Έβρο και τα νησιά μας.(…)

Η Ρόδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και ζωτικό έδαφος στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της θέσης της και της στρατηγικής αξίας στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου.

Συνεπώς αποτελεί μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα απόλυτη προτεραιότητά μας, η ανάπτυξη δυνατοτήτων σε αμφίβιες και αεροκίνητες επιχειρήσεις οι οποίες επαυξάνουν την ετοιμότητα των μονάδων μας να ανταποκριθούν σε ένα εν δυνάμει απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως αυτό της Ρόδου, αλλά και σε ένα θέατρο επιχειρήσεων, όπως αυτό του Αιγαίου. (…)

Επιζητούμε από τους γείτονές μας, την ειρήνη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πλην, ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατούν στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Η πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της γείτονος, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό στην αρχής της καλής γειτονίας, επιδεικνύει. (…)

Την ώρα της διεξαγωγής της ασκήσεως προσπάθησαν και πάλι να κάνουν παράνομη είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν άμεσα από την Πολεμική μας Αεροπορία. Όπως είπε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το τελευταίο αεροπλάνο που θα προσγειώνεται θα είναι ελληνικό. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα, από εδώ, από τη Ρόδο, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «Όσοι επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και του έθνους μας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας, αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος.»

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση: 

«Πραγματοποιήθηκε τμήμα της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» με τη συμμετοχή των μονίμων δυνάμεων των τριών Γενικών Επιτελείων, υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ. Είχαμε μεγάλη παρουσία και συμμετοχή των Εθνοφυλάκων, όχι με την έννοια που υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλά ενσωμάτωση ουσιαστικά των Εθνοφυλάκων μέσα στην άσκηση, ακόμα και σε πολύ ευαίσθητες στιγμές της άσκησης και σε προκεχωρημένες θέσεις. 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους, αλλά και τους Εθνοφύλακες, γιατί πράγματι σε αυτή τη φάση απέδειξαν ότι μπορούν να ασκούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να δώσουν τη μάχη».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ συχνά αναφέρεται το έργο των Εθνοφυλάκων.

Το τελευταίο διάστημα είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους, το παράπονό τους, εάν θέλετε, για αυτή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δεν θα συμμετείχαν στην παρέλαση της 28ης  Οκτωβρίου. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 

Αυτό είναι μία μεγάλη παρεξήγηση.

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και αφορά τις πολιτικές παρελάσεις, όπου το γενικό πρόσταγμα το έχει ένας γυμναστής ή ο διευθυντής του σχολείου.

Στις στρατιωτικές παρελάσεις, όπως ξέρετε, το γενικό πρόσταγμα της παρελάσεως το αναλαμβάνει αξιωματικός.

Η Εθνοφυλακή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρελάσουν Εθνοφύλακες στις στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αλλαγή. Αντιθέτως, Εθνοφύλακες από διαφορετικές περιοχές θα παρελάσουν προσκεκλημένοι των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλες περιοχές. Έχουμε Εθνοφύλακες από τα Δωδεκάνησα που, όπως ξέρετε, παρέλασαν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. Έχουμε Κυπρίους Εθνοφύλακες, οι οποίοι θα παρελάσουν με τους ήρωες του ’74. Άρα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών κανονίζει τα των μαθητικών παρελάσεων και το πρωτόκολλο αυτών και τις στρατιωτικές παρελάσεις τις έχουμε εμείς.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την ενέργεια των Τούρκων να κάνουν υπέρπτηση την ώρα που εδώ γινόταν η τελική φάση της άσκησης;

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 

Οι Τούρκοι, δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τις συμφωνίες, αλλά και τους κώδικες που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια.

Είδαμε ανήμερα το Πάσχα, ανήμερα της Παναγίας, σε ημέρες ασκήσεων, να παραβιάζουν ακόμα και τις άτυπες συμφωνίες που υπάρχουν.

Όπως αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών αντιμετωπίστηκαν και σήμερα.

Δεν πρόλαβαν να κάνουν την είσοδο.

Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, όπως αναχαιτίζονται σχεδόν κάθε ημέρα.

πηγη

One thought on “«Παρμενίων 2017»: Απόβαση στα Δωδεκάνησα – «Καρφί» στο μάτι της Τουρκίας για την Συνθήκη των Παρισίων (φωτό)

  1. THE NATIONAL/GUARD …IS IN ALL NATIONAL FRONTS AND IS READY IN PEACE TIME [YOU CAN STILL LEARN SOMETHING NEW FROM THE ORGANIZATION OF THE ISRAELI/ARMY ]IN WHICH EVERY MAN IS WELL TRAINED AND COMPETENT ENOUGH AND KNOWS WELL WHAT TO DO AND WHERE TO GO IN A CASE OF A NATIONAL /EMERGENCY ON THE OTHER HAND THE GREEK NATIONAL/GUARD ITS A TREMENDOUS PLUS FOR THE DEFENSE OF THE GREEK NATIONAL/TERRITORY BECAUSE TOGETHER WITH THE ARMY WILL MANAGE TO HOLD THE LINE AND THIS IS THE SOLE REASON WHY THE TURKS WANTED NOTHING IN THERE SO EASILY TO SAY TO WALK ALL OVER THE PLACE SO IF NOW THE GREEK GOVERNMENT KICK THEM OUT OF ALL NATIONAL/ PARADES THEN THIS ACT IN MY OPINION WILL BE A DISGRACE AND HUMILIATION AFTER WHAT THEY HAVE DONE FOR THE COUNTRY.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s