"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Προ των πυλών η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας


Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στοχεύει με τις κινήσεις της να… «γονατίσει» την kαταλανική κυβέρνηση και για να πετύχει το σκοπό της έχει στραφεί σε τρία επίπεδα: πολιτικό, δικαστικό, και οικονομικό. Η Μαδρίτη επιδιώκει πλέον ανοικτά την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Καταλονία για… «να ξεπερασθεί η κρίση» δημιουργώντας πρόσθετη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Παρά τις πιέσεις το τοπικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει την Τρίτη και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Μαδρίτη προς Καταλανούς: Αλλάξτε κυβέρνηση

Σε μία κίνηση που αναμένεται να ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά», η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή τους καταλανούς να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (…) μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο -εκπρόσωπος της κυβέρνησης- στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έξι μέρες από το συντριπτικό «ναι» των Καταλανών στην απόσχιση από την Ισπανία.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναζητά λύση έχοντας πάντα ως έσχατη λύση την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που προβλέπει την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

(AP Photo/Francisco Seco)

Εν μέσω κρίσης, ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ανήλθε στο 43.03%. Περίπου 2% των ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό. Από τους 5,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 2.286.217 ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Την Τρίτη η ομιλία του Πουτζντεμόν στη Βουλή της Καταλονίας

Σε δικαστικό επίπεδο, παρά την απαγόρευση από την Ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (ήταν προγραμματισμένη να ανακοινωθεί τη Δευτέρα), η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμα Φορκαντέλ όρισε την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου την Τρίτη (10/10) στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του τοπικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει την ίδια ημέρα ομιλία για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ΑP Photo

Ένας Καταλανός βουλευτής, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα El Mundo, είπε ότι τα κόμματα υπέρ της απόσχισης στο καταλανικό κοινοβούλιο συζητούν το ενδεχόμενο το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την επόμενη Τρίτη.

«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη» δήλωσε ο Κάρλος Ριέρα, βουλευτής του κόμματος CUP, υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Ραούλ Ρομέβα, υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC νωρίτερα ότι το κοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συνεδρίαση και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο Ρομέβα.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν ο διοικητής της αστυνομίας της Καταλονίας και οι επικεφαλής των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων ANC και Omnium, που είχαν κληθεί την Παρασκευή να παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα στο εθνικό δικαστήριο της Μαδρίτης.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν επιβλήθηκε σε βάρος τω τριών ανδρών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Αλλάζει έδρα και η εταιρεία φυσικού αερίου

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Άλβαρο Ναδάλ δήλωσε πως οι μεγάλες εταιρείες «εξαναγκάζονται» να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας», ασκώντας επιπλέον πίεση.

Συνεχίζοντας σχολίασε ότι πρόκειται για «ζοφερό» παράγοντα, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά που έχουν βάλει ολόκληρες γενιές» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία.

Κινητοποιήσεις υπέρ του δημοψηφίσματος στη ΚαταλονίαAP Photo/Alvaro Barrientos

Την ίδια ώρα η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, αφού έχει πολλαπλασιαστεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές.

Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Οριόλ Τζουνκέρας, αρκέστηκε να απαντήσει «θα δούμε» στην ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις. Ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Σάντι Βίλα συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφυγής επιχειρήσεων και ξεκίνησε επαφές με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ.

Μία νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ της εταιρείας και δε χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου.

Με βάση αυτήν την τροποποίηση θα δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφ’ενός να αλλάξει έδρα κι αφ’ ετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.
Εξόν όμως από τις τράπεζες και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι την ετοιμάζουν.

Η εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural Fenosa που εδρεύει στη Βαρκελώνη (5η μεγαλύτερη στην Ισπανία) εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την έδρα της.

Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιεία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014).

Για παράδειγμα η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s