Στις 17 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου
Θα είναι η δεύτερη επίσημη συνάντησή του στις ΗΠΑ με Αμερικανό πρόεδρο, από την οποία αναμένεται να προκύψει και το πρώτο καθαρό στίγμα της προσέγγισης της Ουάσινγκτον έναντι της Ελλάδας στην “εποχή Τραμπ”.
Η αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ θα συνοδεύει μια κουστωδία υπουργών: ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνυν αμφότερες οι πλευρές στην επικείμενη συνάντηση είναι το ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί στην Ουάσιγκτον στο Blair House, την επίσημη κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων απέναντι από τον Λευκό Οίκο.
Πρώτος σταθμός το Σικάγο-Στόχος η προσέλκυση επενδυτών
Πρώτος σταθμός είναι το Σικάγο, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να έχει επαφές από τις 14-18 Οκτωβρίου με αξιωματούχους και επιχειρηματίες με προφανή στόχο να… «ταϊσει» το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης και επενδύσεων σε μια κίνηση που, σ΄τμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί προπομπό για ένα δεύτερο μελλοντικό ταξίδι στην Αμερική με αποστολή επιχειρηματιών.
Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός, θα έχει στο Σικάγο επαφές με εκπροσώπους και φορείς της ελληνικής ομογένειας με στόχο την προσέλκυση εταιρειών, μεταξύ αυτών και startups που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Οι 3 πυλώνες της συνάντησης Τσίπρα- Τραμπ
Το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο πάνω σε μια βάση συζήτησης με τον Τραμπ που θα κινηθεί πάνω σε 3 βασικούς πυλώνες:
-
Καταρχάς, της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και την πίεση της Ουάσινγκτον στο ΔΝΤ.
-
Κατόπιν της ασφάλειας, με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο της κουβέντας θα τεθεί η βάση της ούδας αλλά και αγορές μαχητικών αεροσκαφών.
-
Της ενέργειας, με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας και την επιδίωξή της για αναβάθμιση του ρόλου της στον συγκεκριμένο τομέα.