"Greek National Pride" blog

Η Κίνα ενδέχεται να εξοπλίσει τα αεροσκάφη 6ης γενιάς με το νέο ραντάρ που «τα βλέπει όλα»


Σύμφωνα με ένα Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή το νέο πρωτότυπο τεραχέρτζ ραντάρ που επί του παρόντος ελέγχεται από Κινέζους επιστήμονες μπορεί, επίσης, τελικά, να χρησιμοποιηθεί ώστε να εξοπλίσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.Ο Ρώσος αναλυτής Βασίλι Κασίν δήλωσε στο Sputnik ότι το νέο τεραχέρτζ ραντάρ που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται από τις κινεζικές αρχές μπορεί να τοποθετηθεί στα μαχητικά έκτης γενιάς.

Σύμφωνα με τον Κασίν, η Ρωσία αναπτύσει, επίσης, το δικό της τεραχέρτζ ραντάρ το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει τα μαχητικά έκτης γενιάς, καθώς και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις των μαχητικών πέμπτης γενιάς, όπως το Sukhoi Su-57, και θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι και η Κίνα προτίθεται να κάνει το ίδιο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής επεσήμανε ότι ενώ θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ραντάρ τεραχέρτζ και να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους, η δημιουργία τους ίσως να φέρει την επανάσταση τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία.

Τα ραντάρ τεραχέρτζ είναι δυνητικά ικανά στη λήψη εικόνων απο αντικείμενα που είναι κρυμμένα πίσω από εμπόδια και ακόμα μπορούν και να αναιρέσουν την επικάλυψη της απορρόφησης ακτινοβολίας ραντάρ των «αοράτων» αεροσκαφών, καθιστώντας τα έναν πιθανό καταλύτη εξελίξεων στις αεροπορικές επιχειρήσεις. Αν εγκατασταθούν πάνω σε ένα αεροσκάφος επιτήρησης ή ενα δορυφόρο, αυτά τα ραντάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό υποβρυχίων εν καταδυσει ή κρυφών επίγειων εγκαταστάσεων. Τα ραντάρ αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη στρατιωτικούς σκοπούς όπως η γεωλογική έρευνα, η υποβρύχια και υπόγεια εξερεύνηση και οι επιχειρήσεις διάσωσης, πρόσθεσε ο Κασίν.

Επίσης τόνισε πως σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους των ρωσικών βιομηχανιών που αναπτύσσουν το τεραχέρτζ ραντάρ -την ιδιωτική RTI Systems και την KRET Concern, θυγατρική της κρατικής επιχείρησης Rostec– η δημιουργία τους θα αποτελείται από μιά δέσμη αισθητήρων κατανεμημένων σε ολόκληρη την άτρακτο του αεροσκάφους, ενώ τα κανονικά ραντάρ συνήθως αποτελούνται από ένα δομοστοιχείο τοποθετημένο στην μύτη του αεροσκάφους.

Νωρίτερα, η εταιρεία «Βιομηχανικός Όμιλος Βόρειας Κίνας» (NORINCO) ανακοίνωσε ότι είχε δοκιμάσει ένα ραντάρ με την ικανότητα παραγωγής τεραχέρτζ κυμάτων που μπορεί να εντοπίσει τα «αόρατα» αεροσκάφη.

Πηγή

One thought on “Η Κίνα ενδέχεται να εξοπλίσει τα αεροσκάφη 6ης γενιάς με το νέο ραντάρ που «τα βλέπει όλα»

 1. H κατασκευή ενός τέτοιου ραντάρ είναι δύσκολη ακόμα ο χώρος ενός μαχητικού αεροσκάφους δεν επαρκεί ούτε η απαιτούμενη ισχύς γιατί είναι μεγάλη.

  Στην πράξη χρειάζεσαι δυο ραντάρ ένα στο ρύγχος του αεροσκάφους και το άλλο κατανεμημένο με τα στοιχεία από της κεραίες σε όλο το αεροσκάφος.

  Με τα τεραχέρτζ ραντάρ μπορείς να έχεις σχετικά μια ακριβεί θέση του αντίπαλου αεροσκάφους υπάρχει τρόπος αν και είναι δύσκολος ακόμα στην ολοκλήρωση του.

  Υπάρχουν και προβλήματα όμως ένα από αυτά είναι να μην δουν το αντίπαλο αεροσκάφος από τα κενά που υπάρχουν στην μετάδοση των σημάτων εν σχέση με την λήψη τους.

  Πραγματικά δεν ξέρω που έχουν φτάσει οι έρευνες της Ρωσίας και της Κίνας, ήξερα όμως πως θα χρειαζόταν ένα αεροσκάφος με τους κινητήρες στης πτέρυγες με μήκος 20 μέτρα για να μπουν εκεί μέσα όλα τα απαραίτητα για την ανίχνευση αεροσκαφών στελθ. Μην φανταστεί κανείς πως θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με την ανίχνευση συμβατικών αεροσκαφών αλλά θα έπιαναν τα 100-110 χιλιόμετρα σε ανίχνευση για το ίχνος του F-35!

  Το κείμενο έχει και μερικά λάθη γιατί τα τετραχέρτζ ραντάρ αδυνατούν να διεισδύσουν στο νερό έτσι είναι αδύνατον να δουν υποβρύχια.

  Πρόκειται για τις ακτίνες-Τ, δηλαδή τις ακτίνες συχνότητας τεραχέρτζ (εξ ου και το όνομα) που βρίσκονται ανάμεσα στην ακτινοβολία μικροκυμάτων και στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Για την ακρίβεια οι ακτίνες-Τ έχουν συχνότητες από 300 γιγαχέρτζ ως 10.000 γιγαχέρτζ (10 τεραχέρτζ).

  Η τεχνητή παραγωγή των ακτίνων-Τ γίνεται με συσκευές ανάλογες με αυτές που παράγουν τα ραδιοκύματα, με κεραίες μήκους μόλις ενός δεκάτου του χιλιοστού, αλλά ο χειρισμός τους από κει και πέρα πραγματοποιείται με φακούς και κάτοπτρα, όπως και για το κανονικό φως. Οι φακοί για τις ακτίνες-Τ, βεβαίως, είναι διαφορετικοί από τους συνηθισμένους, π.χ. είναι αδιαφανείς στο κανονικό φως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s