"Greek National Pride" blog

Πώς και από ποιους σαμποταρίστηκε το ελληνικό υπό ανάπτυξη σύστημα εντοπισμού των τουρκικών μαχητικών stealth F-35


Πώς και από ποιους σαμποταρίστηκε το ελληνικό υπό ανάπτυξη σύστημα εντοπισμού των τουρκικών μαχητικών stealth F-35

 

Την στιγμή που η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία προσπαθεί να προσεγγίσει αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση απειλών μαχητικών stealth (F-22, F-35 σε υπηρεσία και σε λίγο το Su-57) και έξι μήνες πριν την παραλαβή των πρώτων τουρκικών μαχητικών της κατηγορίας από τα συνολικά 100, αποκαλύπτεται ότι μια ελληνική ομάδα επιστημόνων είχε φτάσει «πολύ κοντά» στην δημιουργία και την εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας!

Τι απέγινε; Σαμποταρίστηκε, υπονομεύθηκε και εν τέλει η ομάδα «απενεργοποιήθηκε».

Πρόκειται για το σύστημα “HEMPAS”  το οποίο αναπτύχθηκε από ομάδα πέντε Ελλήνων επιστημόνων γνωστή ως «Ομάδα Θεσσαλονίκης» η οποία εργάστηκε αδιάκοπα από το 2000, διαβλέποντας τον κίνδυνο από την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Το σύστημα εντοπισμού στόχων “HEMPAS”  ήταν ένα παθητικό σύστημα το οποίο αξιοποιούσε τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με παθητικές μεθόδους εντοπισμού στόχων.

Το ελληνικό σύστημα σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους θα μπορούσε να εντοπίζει παθητικά πολλαπλούς στόχους Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (L.O) και Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (V.L.O) χρησιμοποιώντας σύγχρονους μεθόδους άμεσου, έμμεσου και πολυστατικού εντοπισμού.

Ο βασική αρχή του βασίστηκε στην διακρίβωση της αδυναμίας των συμβατικών αισθητήρων να ανιχνεύσουν έγκαιρα τους παραπάνω στόχους (F-35) σε ένα άκρως δύσκολο να επιτηρηθεί περιβάλλον όπως αυτό του Αιγαίου (αεροκίνητες επιχειρήσεις – κάθετη υπερκέραση).

Το ελληνικό σύστημα που προτάθηκε ουσιαστικά εφάρμοζε την παγκόσμια καινοτομία/πρωτοτυπία να συνδυάζει τις δυνατότητες των συστημάτων Kolchuga/VERA-E, των παθητικών radar όπως το Silent Sentry, του Homeland Alerter 100 και των πολυστατικών ραντάρ ακυρώνοντας τις αδυναμίες καθενός από αυτά και συνθέτοντας αθροιστικά τα πλεονεκτήματα τους!

Η ομάδα παρουσίασε το έργο της στο ΓΕΑ, αλλά πολύ γρήγορα οι παρουσιάσεις έφτασαν σε χέρια… εκτός Ελλάδος. Τα οποία «χέρια» ανησύχησαν σφοδρά από την πιθανότητα να καταστεί ανενεργή κι αν πολλοίς άχρηστη η τεχνολογία stealth από το σύστημα που είχαν εφαρμόσει και συνδυάσει επιτυχώς οι Ελληνες επιστήμονες.

Από εκεί και πέρα άρχισαν οι γνωστές αναβολές στις παρουσιάσεις, οι αναβολές στις δοκιμές και τελικά «τους έκλεισαν την πόρτα» στο υπουργείο Εθνικης Αμυνας.

Τουλάχιστον δύο χώρες πλησίασαν εν συνεχεία μέλη της ομάδας (άραγε, πώς πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους;), οι οποίοι αρνήθηκαν φυσικά κάθε συνεργασία, αλλά η ουσία είναι ότι ίσως η σημαντικότερη ελληνική έρευνα στον επιστημονικό-αμυντικό κλάδο των τελευταίων ετών πετάχθηκε «στον κουβά», δια της μεθόδου της απαξίωσης…

Για περισσότερα διαβάστε εδώ:

https://belisarius21.wordpress.com/2014/04/19/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-hempas-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BC/

 

 

Για τα πολυστατικά ραντάρ διαβάστε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία.

https://eclass.duth.gr/modules/document/file.php/TMA214/Bagionakis-Distributed-Radar.pdf

Πηγή

One thought on “Πώς και από ποιους σαμποταρίστηκε το ελληνικό υπό ανάπτυξη σύστημα εντοπισμού των τουρκικών μαχητικών stealth F-35

 1. Σαν ηλεκτρονικός ξέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας μεθόδου και έχω της αντιρρήσεις μου.

  Τα διστατικά και τα πολυστατικά ραντάρ
  Πολύ λένε και υποστηρίζουν πως είναι η λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του F-35 ξεχνώντας τα προβλήματα της κάθε μιας λύσεις που προτείνουν.
  Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ένα παθητικό σύστημα ανίχνευσης ραντάρ χρησιμοποιώντας τους πομπούς των FM τους πομπούς της τηλεόρασης και της κεραίες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή τον πομπό της κινητής τηλεφωνίας! Να χρησιμοποιήσουμε τρία διαφορετικά πράγματα που εκπέμπουν με διαφορετική ισχύ το καθένα σε τρεις διαφορετικές συχνότητες με διαφορετική πόλωση και διαφορετική φάση το ένα από το άλλο και να τα ενώσουμε όλα μαζί αυτά για να μας αποκαλύψουν ένα στελθ αεροσκάφος!
  Να βάλουμε δεκάδες κεραίες που να ανιχνεύουν αυτά τα σήματα που όμως έχουν τρομερά λάθη δίνουν ψευδοσυναγερμούς. Δηλαδή θέλουμε διαφορετικές κεραίες λήψης ανάλογα με την πόλωση και την συχνότητα! Να πρέπει να συγχρονίσουμε και να αναλύσουμε σήματα από διαφορετικές συχνότητες σε διαφορετική πόλωση και διαφορετική φάση για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα!
  Να μεταφέρουμε τα σήματα από της δεκάδες κεραίες λήψεις με οπτική ίνα σε ένα συντονιστικό κέντρο ανάλυσης για να έχουμε την συνολική εικόνα και το χειρότερο από όλα δεν είναι κατάλληλα για τα μεγάλα ύψη αφού το σήμα δεν φτάνει τόσο ψηλά για να το εκμεταλλευτούμε και αν κλήση ο εχθρός τους δικούς του πομπούς δεν θα μπορούμε να δούμε μέσα στην επικράτεια του!
  Ένα από τα πιο σοβαρά μειονεκτήματα είναι ότι κάνουν λάθη παραπάνω από 15 χιλιόμετρα από εκεί που πραγματικά είναι ο στόχος! Όσο για τους ψευδοσυναγερμούς τι να πω πως κάνει τεράστια λάθη το σύστημα άλλα εμείς επιμένουμε ότι γίνετε και ότι είναι σωστό; Άσε δε που οι μελέτες που έχω δει δεν αφορούν αεροσκάφη με χαμηλό ίχνος άλλα με πολύ μεγάλο ίχνος. Μια τέτοια μελέτη θα διαβάσετε παρακάτω είναι αξιόλογη σοβαρή με πολύ καλή δουλειά και έρευνα αλλά μη αξιοποιήσιμη γιατί δεν βάζεις ένα στόχο 10 m2 και εκεί κάνεις την έρευνα όταν το RCS του F-35 είναι 0,001 m2 10,000 φορές μικρότερο!
  Μου αρέσουν οι εργασίες άλλων που διαβάζω κατά καιρούς! Δυστυχώς όμως η πολυπλοκότητα είναι τεράστια και το κέρδος ανίχνευσης μικρό!

  https://eclass.duth.gr/modules/document/file.php/TMA214/Bagionakis-Distributed-Radar.pdf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s