"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / Τουρκία

Ανάλυση κόλαφος για τον Ερντογάν από τις ΗΠΑ που τον συγκρίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!


Άρθρο κόλαφος για τον Ερντογάν από τον  ***Abraham Thicke στο   washingtonhattius.com. “Η Τουρκία εισήλθε στην ομάδα των χωρών που οι Αμερικανοί απαγορεύονται να επισκέπτονται.

Αυτές οι χώρες είναι το Τσαντ, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα, της οποίας ο Πρόεδρος ήταν προσκεκλημένος του Erdoğan.

Ο Kim Jong-Un μπορεί να έχει ξεκινήσει μαθήματα στην  Τουρκία”!

Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την τελευταία κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ . Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ουσία της κρίσης βρίσκεται σε τρία πρόσωπα, τα ο οποία ο Ερντογάν διακαώς θέλει να επιστρέψουν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Πρώτος απ΄ όλους ο Ρ.Ζαράμπ. Φυλακισμένος στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Οι φήμες που τον θέλουν να “μπλέκει” τον Ερντογάν και το περιβάλλον του σ΄ αυτή την υπόθεση πολλές.

Δεύτερος ο συνεργάτης Ζαράμπ γενικός διευθυντής της Halkbank Mehmet Hakan Atilla,.

Και τρίτος ο Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν προσπάθησε πολύ και με πολλούς τρόπους να τους πάρει πίσω. Δεν τα κατάφερε και τώρα ξεκίνησε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Προχώρησε στη σύλληψη Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία.

Η κρίση αυτή τη φορά στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι διαφορετική υποστηρίζει ο αρθρογράφος, που επισημαίνει ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια βγαίνει όλο και πιο αδύναμη μετά από κάθε κρίση που προκαλεί.

Αυτή η κρίση είναι διαφορετική,γράφει, όχι μόνο γιατί η Αμερική είναι η κορυφαία δύναμη του κόσμου, αλλά και επειδή όλες οι αποφάσεις στην Τουρκία δεν λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας αλλά το προσωπικό συμφέρον του Ερντογάν.

Η αντίδραση στην αμερικανική απόφαση για την αναστολή έκδοσης βίζας θα κάνει απλώς τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η Άγκυρα απλά εκτίθεται σε όλο και σκληρότερη τιμωρία. Είναι ενδεικτικό ότι με την έναρξη της κρίσης η τουρκική λίρα κατέρρευσε.

Η οικονομία της είναι ήδη εύθραυστη.

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να υποχωρήσουν μέχρι να πετύχουν όσα θέλουν και η κατάσταση για την Τουρκία μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. 

Η μόνη συγκρίσιμη κατάσταση στην πρόσφατη τουρκική ιστορία,είναι η κρίση με τη Ρωσία μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά το 2015. Η κρίση αυτή δεν τελείωσε καλά για την Τουρκία που ακόμη πληρώνει τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να πιέσουν την Τουρκία. Χρηματοδοτούν μαζί με την Ευρώπη,το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η αμερικανική υπομονή με την Τουρκία, έχει εξαντληθεί ,υποστηρίζει το άρθρο κόλαφος για τον Ερντογάν.Η Τουρκία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, όταν ανακοίνωσε οτι ενδέχεται να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και τώρα λέει ότι μπορεί να αγοράσει ένα αμερικανικό σύστημα! Πολύ αργά. Η αξιοπιστία του Ερντογάν έχει πληγεί .

Αν η Τουρκία δεν υποχωρήσει,μπορεί η Ρωσία να εμπλακεί περισσότερο μαζί της.

Ακόμη κι έτσι όμως δεν μπορεί να της δώσει λύση για την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ οι οποίες μπορούν να την πιέσουν οικονομικά.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας του θα φέρει νέες απαιτήσεις.

Αν επιλέξει την κλιμάκωση,τότε θα οδηγήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Μετά απ΄ όλα αυτά δεν είναι έκπληξη το συμπέρασμα του αρθρογράφου με βάση το οποίο γίνεται η σύγκριση Ερντογάν -Κιμ Γιονκ Ουν.

***Abraham Thicke στο   washingtonhattius.com.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s