Το “εξοπλιστικό χάσμα” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο αριθμητικό.
Ο μεγάλος κίνδυνος στον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει σημασία, είναι πως διαμορφώνεται ένα τεχνολογικό προβάδισμα της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών.
Η Άγκυρα, ειδικά επί ημερών Ταγίπ Ερντογάν δαπανά τεράστια ποσά για έρευνα,σχεδιασμό και παραγωγή οπλικών συστημάτων.
Από φθηνά αλλά πολύ χρήσιμα μη επανδρωμένα οχήματα μέχρι επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης.
Κι απ΄ ότι φαίνεται έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση της παραγωγής “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους”.
Μεγαλεπήβολο σχέδιο, αλλά όπως φαίνεται η Άγκυρα υλοποιεί το σχέδιο βήμα,βήμα.
***Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviationweek.com η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), προχωρά προγράμματα,που ο διευθύνων σύμβουλός τηςTemel Kotil πιστεύει ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους.
Το πρώτο πρόγραμμα έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus Bθα ξεκινήσουν από το τέλος του έτουςενώ προγραμματίζονται σύντομα οι παραδόσεις του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Anka S.
Ταυτόχρονα όπως δηλώνει το “αφεντικό” της TAI,οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν αρχίσει να δουλεύουν για την κατασκευή ενός αεριωθούμενο εκπαιδευτικό αεροσκάφος με την ονομασίαHurjet.
Επίσης έχουν σε φάση ανάπτυξης ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος το YFYK αλλά κι ένα ακόμη “βαρύ” επιθετικό ελικόπτερο.
“Όλα αυτά τα προγράμματα θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και παραγωγή του μαχητικού μας αεροσκάφους”, λέει ο επικεφαλής της TAI.
Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος έχει την κωδική ονομασία TF-X. O Temel Kotil λέει πως “η εταιρεία πρέπει να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ικανότητες της μηχανικής, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη αεροσκάφους”.
Ωστόσο, η προσπάθειαυποστηρίζεται από την BAE Systems της Βρετανίας.
Το εκπαιδευτικό αεροσκάφοςHurjet θα αποτελέσει “οδηγό” για το μαχητικό της Τουρκίας.
Ο σχεδιασμός του αεροσκάφους έχει κάποιες ομοιότητες με το εκπαιδευτικό που η TAI και η Sierra Nevada Corp. πρόσφεραν ως πιθανή πλατφόρμα για το πρόγραμμα T-X της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά ο Kotil λέει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο.
Το Hurjet θα είναι μεγαλύτερο, ικανό για χαμηλές υπερηχητικές ταχύτητες,περίπου 1,2 Mach και μπορεί να εξοπλιστεί γιααποστολές, με ωφέλιμο φορτίο περίπου 6.600 λίβρες.
Όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε “κολλήσει” στην εποχή των αναβαθμίσεων.
Κατορθώσαμε,γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, με τόσα δισεκατομμύρια που έχουμε δαπανήσει, να κυνηγάμε την ουρά μας και να ΄χουμε φθάσει στο σημείο να είναι οι αναβαθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί, μονόδρομος.