"Greek National Pride" blog

Αποψη: Οι αμοιβές και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων


Αποψη: Οι αμοιβές και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΡΟΣ*

Σ​​ύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο δελτίο του (τεύχος 112 | 12 Οκτωβρίου 2017), εμφανίζονται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα να αμείβονται με 300 ευρώ κατά μέσον όρο τον μήνα περισσότερο από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα (1.075 ευρώ στο Δημόσιο, 777 ευρώ στον ιδιωτικό, 38% περισσότερο όπως αναφέρεται στο άρθρο). Επίσης σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 806 χιλιάδες άτομα (51%του αριθμού των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα).

Τα ανωτέρω στοιχεία ευλόγως εγείρουν θέματα αμφισβήτησης στον αναγνώστη, διότι η παρουσίαση των μισθολογικών στοιχείων είναι διχαστική.

Αλλη μία φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται επίθεση διότι εμφανίζονται υψηλόμισθοι και υπεράριθμοι χωρίς βεβαίως να είναι. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και η αλήθεια;

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, εξαιτίας κυρίως της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε στην επεξεργασία των στοιχείων.

Αναλυτικά για τη μεθοδολογία:

Α. Ο υπολογισμός του μέσου μηνιαίου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία σύγκρισης μεταξύ των δύο τομέων είναι ανόμοια και μη συγκρίσιμα, διότι:

Στους απασχολουμένους του ιδιωτικού τομέα συμπεριλαμβάνονται και ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική, μειωμένου ωραρίου κ.ά.) χωρίς να γίνεται η απαραίτητη αναγωγή σε πλήρη απασχόληση.

Επίσης στις αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που συνεχίζουν να καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα.

Β. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι μισθοδοτούμενοι από το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι 806.000 όπως αναφέρει ο ΣΕΒ αλλά 653.000 (τακτικό και έκτακτο προσωπικό). Ο ΣΕΒ συμπεριλαμβάνει στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες (οι οποίες όμως δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα).

Εάν γίνει νέα επεξεργασία των στοιχείων με τις παραπάνω προσαρμογές, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη.

Οι όποιες αποκλίσεις προκύψουν υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων (αν προκύψουν), δεν συνιστούν προνομιακή μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και σε καμιά περίπτωση αδικία εις βάρος των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τα τελευταία χρόνια το 30% των καθαρών ετήσιων αποδοχών τους. Το εργασιακό τους περιβάλλον μεταβλήθηκε προς το χειρότερο, οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές σε ορισμένους κλάδους, αβεβαιότητα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πεντάμηνες συμβάσεις και ΙΔΑΧ καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος στο Δημόσιο.

Ο εργασιακός τους βίος αυξήθηκε συνεπεία του ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να γηράσκει το προσωπικό και οι προσλήψεις νέων ανθρώπων στο Δημόσιο να είναι σχεδόν μηδενικές. Στους δημόσιους υπαλλήλους φορτώθηκαν τα αίτια της κρίσης για να μπορέσει η πολιτική εξουσία να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να δεχθεί ο ελληνικός λαός πιο εύκολα τα μνημόνια.

Και τελικά

Στόχος ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος δεν πρέπει να είναι η εξίσωση προς τα κάτω μισθών και συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού αλλά η ώθηση προς ανωτέρω επίπεδα και εκείνων των κοινωνικών ομάδων που υπολείπονται.

Οποια ανισορροπία και αν υπάρχει πρέπει να διορθώνεται με κανόνες δικαίου, ίση μεταχείριση και διαβούλευση και σε καμιά περίπτωση με τεχνικές συκοφάντησης και κοινωνικού αυτοματισμού. Τα προβλήματα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι κοινά. Είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας. Είναι προβλήματα όλων των εργαζομένων. Η απασχόληση, οι αμοιβές, το ασφαλιστικό σύστημα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το κοινωνικό κράτος είναι ζητήματα που αφορούν όλους. Η ενότητα των εργαζομένων και όχι η διχαστική προσέγγιση και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, σε εποχές δύσκολες όπως αυτή, θα κρατήσουν σταθερή και συνεκτική την κοινωνία και θα οδηγήσουν την οικονομία και τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

* Ο κ. Σταύρος Σταματούρος είναι γεν. γραμματέας Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s