"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

ΕΚΤΑΚΤΟ- Προεόρτια σύρραξης με ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα Κύπρου και κυπριακής ΑΟΖ


Προεόρτια πολεμικών προθέσεων και άσχημων εξελίξεων είναι η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγει αιφνιδιαστικά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανοικτά της Ατάλλειας ανάμεσα στα μικρασιαστικά παράλια και την Κύπρο, μετά την δημοσιοποίηση ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ίδια ακριβώς περιοχή.

 

Η «Ηλεκτρονική άσκηση του πολέμου» που σχεδίασε η Διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο ξεκίνησε με την παρουσία φρεγατών και υποβρυχίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή υλοποιώντας «ηλεκτρονικό αποκλεισμό» και παρεμβολές  όλων των πιθανών εισβολέων σε μια περιοχή η οποία ξαφνικά απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον για την Τουρκία.

 

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία της Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων  ξεκίνησαν από το λιμάνι της Αττάλειας,  σε συνεργασία και με παράκτιους σταθμούς και κινητά συστήματα CORAL.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός «ηλεκτρονικού πέπλου» το οποίο μπλοκάρει οτιδήποτε κινείται εντός της επιφανείας της θάλασσας , κάτω από αυτήν και αλλά και στον αέρα.

Στην προσπάθεια αυτή είναι σίγουρο ότι έχουν τοποθετηθεί και κινητά συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών τύπου CORAL , τα οποία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστήματα δημιουργούν μία ζώνη Α2ΑD ( απαγόρευσης πτήσεων και κινήσεων).

Οι ασκήσεις συμπεριλαμβάνουν και την παρουσία της  Ακτοφυλακής για την προστασία του περιβάλλοντος στις παραλίες και τους βράχους στο Konyaaltı. Η «άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου» θα λήξει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.

Η Τουρκία την ίδια στιγμή αμφισβητεί προκλητικά την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και αξιώνει από το ιταλικής σημαίας σκάφος Odin Finder που έχει αναλάβει τις επιστημονικές έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας να ζητάει απ΄ αυτή άδεια.

Εξέδωσε μάλιστα και σχετική NAVTEX με την οποία δίνει τις συντεταγμένες των ερευνών στο ιταλικό σκάφος χωρίς να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα.

Η ενέργεια αυτή από την πλευρά της Άγκυρας έρχεται ως μία ακόμη πρόκληση παραμονές της κατάθεσης των συντεταγμένων στον ΟΗΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση και βορείως του νησιού, αλλά επιδιώκει και να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Όλα αυτά διότι μετά από σεισμική έρευνα ανακαλύφθηκε κοίτασμα  φυσικού αερίου που βρίσκεται μεταξύ της νότιας Τουρκίας και βόρειας ακτής της Κύπρου.

Το κοίτασμα του φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε κάτω από το βυθό της θάλασσας μεταξύ της Τουρκίας νότια του Κόλπου της Αλεξανδρέττας και της χερσονήσου της Καρπασίας που ανήκει στα κατεχόμενα .

Εκεί σκοπεύουν οι Τούρκοι να  τοποθετήσουν και το πλωτό γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν έρευνες δεσμεύοντας μια πολύ μεγάλη περιοχή με την παρουσία στολίσκου και λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Για τον λόγο αυτό το γνωστό μας  Barbaros Hayrettin Πασά και ένα  σκάφος γεωτρήσεων της Petroleum Corporation (TPAO), με την ονομασία Deep Sea Metro II, θα φτάσει στην περιοχή κατά τους πρώτους μήνες του 2018.

Μετά το τέλος της διαδικασίας , το πλοίο, το οποίο έχει ένα προηγμένο εξοπλισμό για γεωτρήσεις θα διενεργήσει πιθανόν έρευνες και στην «ανοικτή θάλασσα», υπονοώντας στην υπόλοιπη  κυπριακή ΑΟΖ .

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Berat  Albayrak ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει  πρώτη τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο , το τέλος του τρίτου ή τέταρτου τριμήνου του 2017 .

Με λίγα λόγια και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η κυπριακή ΑΟΖ θα «πάρει φωτιά» από τις αρχές του έτους και θα έχουμε πλήθος τουρκικών προκλήσεων και επεισοδίων , δοκιμάζοντας την «ανοχή» των κυπριακών αλλά και των ελληνικών αρχών …μέχρι  που όμως ;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s