"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Ισπανία

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ελλάδας-Ισπανίας


Η Μαδρίτη ταυτίστηκε με τις αξιώσεις της Τουρκίας και αμφισβήτησε την νήσο Ζουράφα

Ξεχνάει τα δικά της με Γιβραλτάρ και Κανάρια Νησιά

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας παρά τις προσπάθειες που φαίνεται να γίνονται από την Μαδρίτη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ισπανού πρεσβευτή στην Αθήνα.

Ένα άλλο στοιχείο ωστόσο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας τώρα και μάλλον δείχνει πως το τελευταίο διάστημα οι διμερείς σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο είναι πώς η φίλη και σύμμαχος Ισπανία υιοθέτησε προσφάτως άκριτα τις τουρκικές θέσεις σχετικά με ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Υδατογραφίας του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού υιοθέτησε έμμεσα την τουρκική θέση για τη νήσο Ζουράφα ότι δήθεν δεν αποτελεί αναγνωρισμένη νήσο και αναπαρήγαγε τουρκική NAVTEX σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο ελληνικό νησί, που δεν αμφισβητείται από την Άγκυρα, στερείται χωρικών υδάτων!

Σημειώνεται πώς η Ζουράφα ή αλλιώς Λαδόξερα έχει καταγραφεί ως νήσος σε χάρτες ήδη από τον 19ο αιώνα και σε αναγνωρισμένες διεθνώς δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουρκικών εγγράφων. Οι Τούρκοι την αμφισβητούν διαρκώς, όπως και το Καστελόριζο, διότι επί της ουσίας οριοθετεί την ΑΟΖ στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

Οι ελληνικές θέσεις έχουν εξηγηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και η Ισπανία γνώριζε σαφώς τι εστί Ζουράφα και γιατί οι Τούρκοι την έχουν βάλει στο στόχαστρο τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς η Ισπανία υιοθέτησε άκριτα την παράτυπη τουρκική αγγελία, ιδίως όταν η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με τα Κανάρια Νησιά και το Μαρόκο, για να μην αναφέρουμε το Γιβραλτάρ.

Βεβαίως στην πρόκληση αυτή από την πλευρά της… σύμμαχης Μαδρίτης υπήρξε ελληνική αντίδραση. Συγκεκριμένα έγινε διάβημα διαμαρτυρίας και ενημερώθηκαν όλες οι αρχές που θα έπρεπε.

Είναι προφανές ωστόσο πώς πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, αν και η δεύτερη, μετά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Ισπανός πρεσβευτής στην Αθήνα για τις προκλητικές δηλώσεις του στο υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει και τα μαζεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη κλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας (και μόνον ο υψηλός βαθμός του αξιωματούχου δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Μαδρίτη στην εξομάλυνση της κατάστασης) και φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συμπεριφορά του (σ.σ. εννοώντας τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του. Είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line). Δεν επιθυμούμε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας. Ελπίζουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό να μην προκαλέσει βλάβη στις πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Ήταν η συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε κληθεί, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίστηκε απολογητικός, ενώ φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, ο οποίος, κατά τον ίδιον, δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του.

Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών του ζητήθηκε να ανασκευάσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του, κάτι που, αν και συμφώνησε να κάνει, δεν το έχει πράξει, ωστόσο, μέχρι στιγμής.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s