"Greek National Pride" blog

NATIONAL INTEREST: Τα… διαφορετικά F-35I Adir και το “βάπτισμα του πυρός”


NATIONAL INTEREST: Τα… διαφορετικά F-35I Adir και το “βάπτισμα του πυρός”

Εδώ και 50 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με τα κορυφαία τους μαχητικά. Η απόφαση του Ισραήλ να αποκτήσει το F-35 Adir συνεχίζει αυτή την παράδοση αν και η χώρα βάζει τη δική της τεχνολογική πινελιά στο αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς. Αντίθετα με άλλες χώρες που θα προμηθευτούν το μαχητικό, το Ισραήλ θα προσθέσει στα μαχητικά που θα αγοράσει εξαρχής για να αντιμετωπίσει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις ασφαλείας, τις δικές του τεχνολογίες.

ΠΗΓΗ: The NATIONAL INTEREST

Το Ισραήλ αιτήθηκε την απόκτηση των F-35 τον Σεπτέμβριο του 2008. Το αρχικό αίτημα αφορούσε την προμήθεια 25 αεροσκαφών με δυνατότητα απόκτησης άλλων 50 αντικαθιστώντας τα παλαιότερης γενιάς F-16. Η αρχική τιμή πώλησης άγγιζε τα 200 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος για να πέσει τελικά στα περίπου 100 εκ. δολάρια.

Το F-35 είναι ξεκάθαρα ένα ακριβό αεροσκάφος για μια μικρή μεσανατολική χώρα. Πάντως το 2014 το Ισραήλ αποφάσισε τελικά να παραγγείλει 50 συνολικά μαχητικά. Αντίθετα πάντως με τους άλλους πελάτες της Lockheed Martin, το Ισραήλ έλαβε την άδεια να ενσωματώσει στα F-35 που θα προμηθευτεί δικές του τεχνολογίες τα οποία και θα ονομαστούν F-35I (Adir = πανίσχυρος).

Μια από τις τεχνολογίες αυτές είναι του ισραηλινού συστήματος C4I (command, control, communications, computer and intelligence). Το σύστημα λαμβάνει δεδομένα από το αεροσκάφος αλλά χωρίς αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή του μαχητικού. Το σύστημα C4I μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλα μαχητικά ή σε κέντρα στο έδαφος ώστε να συντονίζεται καλύτερα η δράση των μαχητικών.

Το εν λόγω σύστημα C4I είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών όπως αυτή που συνιστά η Χεζμπολάχ. Η οργάνωση υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω από 150.000 ρουκέτες. Σε πιθανό πόλεμο οι θέσεις εκτόξευσής τους θα είναι πάρα πολλές. Για το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων και η ταυτοποίηση στόχων.

Το F-35I επίσης θα μεταφέρει ισραηλινά βλήματα όπως την έξυπνη κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας SPICE 1000 της Rafael που μπορεί να κατευθυνθεί τόσο από δορυφόρο, όσο και από ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης. Ουσιαστικά αποτελεί προσθήκη σε μια μη κατευθυνόμενη βόμβα Mk.83 των 1.000 λιβρών. Η SPICE 1000 μπορεί να ανεμοπορήσει για 64 μίλια και η ακρίβειά της είναι απίστευτα μεγάλη.

Επίσης, τα F-35Ι θα μεταφέρουν βλήματα υπέρυθρης καθοδήγησης αέρος-αέρος Python-5 αντί των αμερικανικών AIM-9X Sidewinder. Η ικανότητα του βλήματος να «λοκάρει» μετά την εκτόξευση σημαίνει ότι θα εκτοξεύεται από την εσωτερική αποθήκη του F-35 και θα «κλειδώνει» στόχους μόνο του.

Τα F-35I θα διαθέτουν επιπλέον δύο δεξαμενές καυσίμων χωρητικότητας 425 γαλονιών και άρα αυξημένη, κατά 36%, εμβέλεια – ακτίνα δράσης. Οι εν λόγω εξωτερικές δεξαμενές επηρεάζουν την ικανότητα «μειωμένης παρατηρησιμότητας» (stealth) του αεροσκάφους, αλλά θα χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της πτήσης και μετά θα απορρίπτονται.

Το πρώτο F-35I έφτασε στο Ισραήλ στα τέλη του 2016 και άλλα τέσσερα αεροσκάφη παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, τα υπόλοιπα 45 αεροσκάφη θα παραδίδονται σε λίγα κάθε μερικούς μήνες. Τα πρώτα αεροσκάφη θα καταστούν επιχειρησιακά τον Οκτώβριο του 2018.

Το Ισραήλ θέλει να έχει δύο πλήρεις επιχειρησιακές μοίρες το 2021-22. Δεδομένου ότι τα μαχητικά F-35I θα αντικαταστήσουν, κυριολεκτικά, εκατοντάδες μη εκσυγχρονισμένων μαχητικών F-15 και F-16, μια δεύτερη ή και τρίτη παραγγελία φαντάζει πιθανή, ειδικά όταν η τιμή του μαχητικού πέσει κι άλλο, στα 85 περίπου εκ. δολάρια.

Το Ισραήλ όμως ανακοίνωσε το 2015 ότι ίσως προμηθευτεί και F-35B, την έκδοση κάθετης αποπροσγείωσης του μαχητικού καθώς οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ είναι πιθανόν να καταστήσουν ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, προσωρινά, μη λειτουργικές.

Έτσι η δυνατότητα διασποράς μαχητικών σε μυστικές βάσεις τα οποία θα είναι ικανά να απογειωθούν ακόμα και από κοινούς δρόμους είναι μια δελεαστική προοπτική. Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Adir, είναι πιθανότατα τα πρώτα που λάβουν το βάπτισμα του πυρός.

 Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s