Μέσα στους στόχους της PESCO βρίσκεται η Κύπρος και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί με τη σύσταση του νέου αμυντικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίως στο κομμάτι που αφορά το ύψος των δαπανών επί του ΑΕΠ η PESCO έθεσε ως βάση το 2% με την Κύπρο να βρίσκεται πολύ κοντά. Το ύψος των δαπανών για την άμυνα επί του ΑΕΠ από το 2004 –όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ– κυμαίνεται γύρω στο 1,6 με 1,7 τοις εκατόν.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως με βάση την αναδιοργάνωση και τον προγραμματισμό που γίνεται σταδιακά θα φτάσουν στο στόχο του 2%. Που είναι και υποχρέωση όλων των κρατών μελών.
Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι τα κριτήρια που μπήκαν για τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτίστως ποιοτικά. Με την Κύπρο, παρά το μέγεθός της να βρίσκεται σε πολύ ψηλότερη θέση από άλλους εταίρους της. Με εξαίρεση 2-3 άλλες χώρες που βρίσκονται πιο πάνω η Κύπρος κατέχει μια θέση στην πρώτη πεντάδα των κρατών μελών της PESCO σ’ ό,τι αφορά την άμυνα της κάθε χώρας. Από τις 23 χώρες που συμμετέχουν στη ΜΔΣ και με εξαίρεση τις χώρες που έχουν στρατιωτική βιομηχανία όλες οι άλλες είναι στα ίδια επίπεδα.
Επισήμως η ΜΔΣ ή PESCO θα εκκινήσει στις 11 Δεκεμβρίου κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε όποιες χώρες δεν έχουν ενταχθεί μπορούν να το επιδιώξουν. Οι δύο βασικές προϋποθέσεις που τίθενται για τα μέλη της ΜΔΣ είναι:
1 Όλες οι χώρες που έχουν ενταχθεί στην PSECO θα πρέπει να δεσμευθούν για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο αναβάθμισης των ενόπλων τους δυνάμεων, καθώς επίσης και ένα ατομικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια.
2 Η PESCO θα είναι δομημένη πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα, επιχειρησιακά και άλλα, με τα οποία τα κράτη μέλη μπορούν να συνδεθούν ή και να μείνουν εκτός. Τα προγράμματα αυτά θα λειτουργούν ως μια πλατφόρμα συντονισμού των χωρών που θα είναι «έτοιμες και πρόθυμες» να πάνε ένα βήμα πιο πέρα σ’ ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία.
Μίλησε με Ιταλία ο Αναστασιάδης
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις τους στον «Άλφα» ανέφερε πως η PESCO είναι μια αμιγώς ευρωπαϊκή συμμαχία. Σημείωσε ότι μέχρι τώρα στο χώρο της Ευρώπης υπήρχε η κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και οι όποιες δραστηριότητες της ΕΕ ήταν εξαρτημένες από το ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την υλοποίηση της PESCO η ΕΕ επιτυγχάνει μιας μορφής ανεξαρτητοποίηση χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας στις επικρίσεις, περί μιλιταρισμού και στρατιωτικοποίησης για προεκλογικούς σκοπούς, απάντησε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στα πλαίσια της προσπάθειας για απεξαρτητοποίηση της ΕΕ στο θέμα της ασφάλειας από άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η συνεργασία της PESCO με άλλους οργανισμούς ή τρίτα κράτη, ωστόσο θα χρειαστεί η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών που συμμετέχουν και θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση και όχι κατά κανόνα. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται δύο αποστολές από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το οποίο θα συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης στην Πάφο.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης απεκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη Δευτέρα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, με τον οποίο συζητήθηκε η κατάσταση στον Λίβανο μετά την παραίτηση Χαρίρι. Από πλευράς ΕΕ, ανέφερε, υπάρχει έντονη ανησυχία και η Κύπρος, τόνισε, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Διευκρίνησε ότι ο κ. Χαρίρι δεν είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οτιδήποτε που να άφηνε να νοηθεί ότι θα υπέβαλλε παραίτηση.
Ικανοποίηση σε επιτελείο και Δημοκρατικό Συναγερμό
Τη ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ αλλά και τη σημασία που έχει σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό επεσήμαναν χθες επιτελείο Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ. Η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως η συμμετοχή της ΚΔ στην PESCO δημιουργείται για πρώτη φορά ασπίδα προστασίας της Κύπρου ως ευρωπαϊκού συνόρου από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις και εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.
Το γεγονός αυτό, είπε, είναι βαρύνουσας σημασίας ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία αφού εκμηδενίζει τις προκλητικές θέσεις της Τουρκικής πλευράς περί συνέχισης εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και παρουσίας κατοχικού στρατού (και ειδικά αυτό το διάστημα με τις ανησυχητικές εξελίξεις που βλέπουμε να συμβαίνουν στην περιοχή μας).
Από πλευράς ΔΗΣΥ τονίστηκε πως «δεν μπορεί να ατενίζουμε το μέλλον της Κύπρου με παρωπίδες». Διερωτούνται στον ΔΗΣΥ εάν κάποιοι ενοχλούνται επειδή χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα χρησιμοποιούν κυπριακές εγκαταστάσεις προκειμένου να αναπτυχθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών στην περιοχή μας. πηγη