"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Κοντά σε τεχνική συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές


 • Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία ολοκλήρωσε τις συναντήσεις για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά και τα δημοσιονομικά ζητήματα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

  Για «μεγάλη πρόοδο» έκανε λόγο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που τόνισε ότι θα έχουμε «μια κανονική τεχνική συμφωνία και όχι ένα προσχέδιο» το ερχόμενο Σάββατο. Τότε είναι προγραμματισμένη μαραθώνια συνάντηση του ελληνικού επιτελείου με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).

  Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η συζήτηση σήμερα στράφηκε στον δημοσιονομικό χώρο 320 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν το 2018 για κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φέρεται να εξοικονόμησε το υπουργείο Οικονομικών από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών.

  Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 32

  νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, που ορίζει από 1η Ιανουρίου του 2018 το ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των δανειστών επί του θέματος, ενώ συνεχίζονται οι ανταλλάγες κειμένων για τα υπόλοιπα ζητήματα, που πρέπει να λυθούν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

  Στην επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί το ελληνικό πρόγραμμα και η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στην τρίτη αξιολόγηση. Το κείμενο της συμφωνίας (Memorandum of Understanding – MoU) το οποίο θα επικυρώσουν στις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πάρει μορφή πολυνομοσχεδίου για να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

  Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής:

  Με θέματα κοινωνικής πρόνοιας και συντάξεων θα αρχίσουν αύριο το πρωί οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών

  Με θέματα κοινωνικής πρόνοιας (10.30) και συντάξεων (11.30) θα αρχίσουν αύριο το πρωί οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

  Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

  • 10.30, Κοινωνική πρόνοια

  • 11.30, Συντάξεις

  • 12.30, Δημοσιονομική διαχείριση

  • 14.00, Αγορές προϊόντων

  • 15.00, Ιδιωτικοποιήσεις

  16.00, Ενέργεια

 • 17.30, Μεταφορές

Υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγκ για το χρέος το ΔΝΤ

Στο μεταξύ σήμερα (Πέμπτη) ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδας με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο.

Σύμφωνα με τον Tζέρι Ράις, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση, που δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί κατά το παρελθόν, θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους.

Όμως, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το Χρέος της Ελλάδος βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Επανέλαβε πάντως ότι μια ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «καταρχήν συμφωνία» του καλοκαιριού και ότι χωρίς αυτή το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος.

«Σε σωστή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για την αυτόνομη χρηματοδότησή της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «με την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο και μία πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων τις τελευταίες ημέρες».

Σε ομιλία του στο Λουξεμβούργο ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε για μία ακόμα φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε σωστή τροχιά να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε το καλοκαίρι του 2015».

«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται αυτόνομα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους», επανέλαβε.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s