"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί / Τουρκία

Χοντραίνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: «Να ανοίξει η Αγιά Σοφιά ως τζαμί τώρα»


«Κεραυνοί» κατά Ερντογάν από ΗΠΑ και Ευρώπη για την Λωζάνη

Ηχηρά χαστούκια έφαγε ο Ρ.Τ. Ερντογάν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με αφορμή την πρόκληση να θέσει θέμα επικαιροποίησης-αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σήμερα τον κατακεραύνωσε μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του, αλλά η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει. Ήδη, βουλευτές στη γειτονική χώρα θέτουν θέμα μετατροπής της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει την πρόκληση Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης «άδειασε» κατά το κοινώς λεγόμενο τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πώς «για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από αξιωματούχους των Βρυξελλών κατά του Σουλτάνου, ενώ σήμερα ο Τύπος του την «πέφτει» πολύ άσχημα.  Τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης στην Γερμανία για παράδειγμα εστιάζουν στις απειλές του Τούρκου Προέδρου σε ένα κράτος -μέλος της Ε.Ε. και στην έμμεση απειλή κατά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμφωνία για το «προσφυγικό».

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης» γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt η οποία εστιάζει στις απαιτήσεις της Τουρκίας για τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και για το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου.

H έγκριτη εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκε στην διαμάχη των δύο Προέδρων (Ερντογαν – Παυλόπουλου) υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν».

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λειτουργήσει ως «πυροσβέστης» για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές».

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες», με την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. υποστηρίζει η Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε διπλό παιχνίδι.

Από την μία θέλησε να φανεί ισχυρός για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις στη Γαλλία. «Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου εδώ και 65 χρόνια. Ο Ερντογάν επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους» γράφει η Le Firaro. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, εδαφικές διαφορές, ενεργειακή συνεργασία, μεταναστευτικό, Κυπριακό και το ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συνομιλίες

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24» εστιάζει στην προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο κάνοντας λόγο για «σόου» τη Τουρκίας εντός ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.«Αυτή η επίσκεψη υποτίθεται ότι θα βοηθούσε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών», αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό δίκτυο

Μεγάλη Βρετανία: Ιστορική επίσκεψη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι η γεωγραφική τους θέση τους αναγκάζει να συνυπάρχουν με την Τουρκία και να επωφεληθούν αν η χώρα παραμένει συνδεδεμένη με την Ε.Ε σημειώνει ο Guardian ο οποίος επιλέγει για τίτλο το σοκ που προκάλεσε ο Ερντογάν στους Έλληνες οικοδεσπότες του σημειώνοντας ότι με τη στάση του έβαλε φωτιά σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε τους δεσμούς Ελλάδας-Τουρκίας.

Αυστρία: «Βιτριολικά» σχόλια από τα ΜΜΕ. «Ο Ερντογάν εξαφάνισε τους Έλληνες πολιτικούς»

Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».

Οι Τούρκοι ωστόσο επιμένουν στις προκλήσεις και ζητούν τώρα, σε απάντηση τόσο της ελληνικής πλευράς ότι το θέμα της μειονότητας στη Θράκη είναι εσωτερικό και δεν δέχεται παρεμβάσεις, όπως επίσης πώς η μειονότητα είναι μουσουλμανική και όχι «τουρκική», όσο και στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

«Ας αρχίσουμε κι εμείς να ανοίγουμε την Αγία Σοφία τις Παρασκευές για προσευχή» αναφέρει μέσω Twitter βουλευτής του τουρκική κυβερνώντος κόμματος… Συγκεκριμένα, ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σαμίλ Ταγιάρ, πρότεινε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Ας αρχίσουμε κι εμείς να ανοίγουμε την Αγία Σοφία τις Παρασκευές για προσευχή. Και άστους να παίζουν μετά την Τrump’έτα», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter ο Ταγιάρ.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΝΤ1, η πρόταση αυτή του Τούρκου βουλευτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή «απάντηση» στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s