"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις.

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από το Βελιγράδι


Στη θεσμοθέτηση πλαισίου συνεργασίας κατέληξαν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανίας στην τετραμερή σύνοδο, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τη διάσκεψη των αρχηγών των χωρών, οι οποίοι έδωσαν έμφαση και στο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης κρατών των δυτικών Βαλκανίων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων» και ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός της τετραμερούς, με τρεις χώρες της Ε.Ε. συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε έμμεσα μήνυμα στην Άγκυρα σημειώνοντας πως μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως της Λωζάννης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτ.», είπε.

Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο
Είτε δύσκολο, είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας.

«Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και

η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε:

Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ’ αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας.

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον». «Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» υπογράμμισε.

«Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε., ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε.

Ο οικοδεσπότης Βούτσιτς έγραψε στο Tweeter πως τα θέματα της χθεσινοβραδινής συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία, η υλοποίηση από κοινού έργων υποδομής και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας.

Η σύνοδος ξεκίνησε την Παρασκευή με δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλλα «MIR» ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε το 1979 για να μείνει ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ -Τίτο, αλλά δεν πρόλαβε λόγω θανάτου.

Πρόκειται για τη δεύτερη τετραμερή μεταξύ αυτών των χωρών και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας τον Οκτώβριο.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s