"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί

Γιατί το ΓΕΣ επιμένει στην αμφιλεγόμενη αγορά μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Kiowa από τις ΗΠΑ;


Εδώ και πολλούς μήνες στο τραπέζι των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σ΄ ότι έχει να κάνει μ΄ αυτό που ονομάζουμε “αμερικανική εξοπλιστική βοήθεια”, βρίσκεται η πρόταση για την προμήθεια 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa. Το κόστος της προμήθειας για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 47 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από εξαντλητική μελέτη όλων των παραμέτρων αυτής της προμήθειας άπαντες είναι απολύτως αρνητικοί στην αποδοχή της αμερικανικής πρότασης πλην της ηγεσίας του ΓΕΣ που επιμένει ότι θέλει τα ελικόπτερα.

Γιατί άπαντες είναι αρνητικοί στη προμήθεια η οποία χαρακτηρίζεται ασύμφορη;

•Τα ελικόπτερα αποσύρθηκαν από τις ΗΠΑ πριν περίπου πέντε χρόνια.

Γιατί αποσύρθηκαν;

Η συντήρησή τους αλλά και η όποια αναβάθμισή τους κρίθηκε πολύ ακριβή και ασύμφορη.

Αν για τους αμερικανούς η συντήρηση είναι ακριβή για εμάς τι είναι;

•Ποιος ο ρόλος και η αποστολή τους;

Οι Αμερικανοί τα είχαν μετατρέψει σε ελικόπτερα αναγνώρισης.

Αποστολή που λογικά η εξέλιξη της τεχνολογίας πέρασε στα UAV!

Κάτι που προφανώς θα ΄πρεπε να ΄χε ήδη αρχίζει να προβληματίζει το ΓΕΣ κι όχι μόνο βεβαίως.

•Ένα σημαντικότατο ερώτημα που το ΓΕΣ πρέπει να μας το απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια: πόσα από τα 70 ελικόπτερα για τα οποία θα πληρώσουμε 47 εκατομμύρια δολάρια θα είναι σε κατάσταση να πετούν και να επιχειρούν; Οι πληροφορίες που έχει το Militaire.gr κάνουν λόγο για 12 ελικόπτερα μέχρι το πολύ 30!

Τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε γιατί; Μήπως για “κανιβαλισμό”, γιατί ανταλλακτικά για τα ελικόπτερα δεν παράγονται πλέον; Αυτό σημαίνει ότι τα ελικόπτερα θα μπορούν να υποστηρίζονται “όπως-όπως” για πέντε χρόνια το πολύ!

•Είναι αλήθεια ότι το ηλεκτροπτικό σύστημα του συγκεκριμένου ελικοπτέρου έχει πάψει να κατασκευάζεται;

•Γιατί πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη τύπος ελικοπτέρου στην Αεροπορία Στρατού ,η οποία είναι κοντά στο να ξεπεράσει σε πτητικά μέσα ακόμη και την ΠΑ;

•Πως και με ποιους θα εξασφαλιστεί η τεχνική υποστήριξη του νέου τύπου ελικοπτέρου; Που θα βρεθούν πληρώματα για να τα πετάνε;

•Το ΓΕΣ γιατί δεν επικεντρώνει στο ενδιαφέρον του στην επείγουσα αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων ελικοπτέρων;

Πόσο θα αυξανόταν η διαθεσιμότητα με τα 47 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν για τα αμφιβόλου χρησιμότητας OH-58D Kiowa;

•Γιατί επιμένει το ΓΕΣ να θεωρεί αναγκαία μια προμήθεια με τόσο μεγάλο ρίσκο;

Για να προλάβουμε τους “πολιτικούς Σέρλοκ Χολμς” που τελευταία ευδοκιμούν, να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ύποπτο! Φαίνεται ότι απλά και μόνο υπερισχύει η λογική να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο συνεργάσιμοι σ΄ αυτά που οι Αμερικανοί θέλουν από εμάς. 

Και οι Αμερικανοί προφανώς εξυπηρετούνται να μας δώσουν τα ελικόπτερα,λαμβάνοντας 45 εκατομμύρια δολάρια,από το να αναλάβουν τοκόστος καταστροφής τους. Οι καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς είναι απολύτως θεμιτές και αναγκαίες,αρκεί όμως να κερδίζουμε κι εμείς.

Αυτά είναι τα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Το κείμενο που ακολουθεί εξετάζει το ζήτημα απολύτως εξειδικευμένα και απαντά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί:

 Σύμφωνα με την Μελέτη Επιχειρησιακών Απαιτήσεων ποιος είναι ο λόγος που το ΓΕΣ χρειάζεται τα ελικόπτερα ΟΗ – 58 D Kiowa;

 

Οι ΗΠΑ τα εγκατέλειψαν ως ασύμφορα για χρήση εδώ και πέντε χρόνια όπου «αναπαύονται» στην έρημο της Αριζόνα περιμένοντας τους  Έλληνες να πληρώσουν για να τα ενταφιάσουν σε γνωστό νεκροταφείο στα Οινόφυτα.

 

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Kevin Mangum, από το 2014 το κόστος να κρατηθούν σε ενεργό υπηρεσία απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 10 δις. Δολάρια.

 

Με δεδομένο ότι όλα τα υλικά και εξοπλισμός του Kiowa έχουν πάψει να παράγονται και κυρίως να υποστηρίζονται τεχνικά εδώ και 20 χρόνια η επόμενη λύση θα ήταν η αγορά νέου τύπου ελικοπτέρου για την οποία θα απαιτούνταν 16 δις. Δολάρια.

 

Η λύση που τελικά προκρίθηκε από τις ΗΠΑ είναι η εναπόθεση των υπαρχόντων Kiowa στην έρημο μέχρι να βρεθούν οι ιθαγενείς η αν δεν βρεθούν η έναρξη της καταστροφής τους από την 8η Δεκεμβρίου 2017.

 

Βρέθηκαν τελικά οι Κροάτες να πάρουν 12 και μια Αφρικάνικη χώρα άλλα 14. Αναζητούνταν λοιπόν ποιος εύπορος πελάτης  για να αγοράσει 70 κομμάτια και έτσι να έχει νόημα η μη καταστροφή τους από την μία πλευρά αλλά και η είσπραξη στο ακέραιο των χρημάτων της αρχικής τους αγοράς.

 

Κράτησαν για τον εαυτό τους την σωστή λύση που είναι η μείωση των δαπανών μέσω της μείωσης της πολυτυπίας και η εκτέλεση των αποστολών με άλλους τύπους ελικοπτέρων όπως AH- 64 Apache, S- 60 Black Hawk και με μη επανδρωμένα UAV.

 

Β. Παρότι το Kiowa δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες αν τελικά το προμηθευτεί το ΓΕΣ με την προτεινόμενη από Αμερική LOA , ανακύπτουν τα ακόλουθα θέματα:

 

1. Πόσα επιχειρησιακά ικανά ελικόπτερα θα παραδοθούν τελικά; Οι μελέτες του ΓΕΣ μιλούν για 36 για επιχειρήσεις και 12 για εκπαίδευση. Παρά τις διαβεβαιώσεις η LOA τελικά με κλασσική σαφήνεια γράφει το πολύ 12 αν φτάσουν στον υποκατασκευαστή τους τα 8 εκατομ. Δολάρια ανταλλακτικών.

Αν δεν φτάσουν μπορεί να παραδώσουν και κανένα!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνουμε στην αρχή 47 εκατ. και μπορεί να μην παραλάβουμε ούτε ένα ελικόπτερο.

 

2. Ακόμη και στην περίπτωση παραλαβής 12 ελικοπτέρων, με τα 47 εκατ. που δίνουμε έρχεται 4 εκατ. ανά ελικόπτερο, δηλαδή όσο κόστισαν καινούργια στην Αμερική.

 

3. Σε όποια κατάσταση και να δοθούν τα ελικόπτερα και ο εξοπλισμός τους το Αμερικανικό κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την λειτουργία και την τεχνική τους υποστήριξη. Αυτό σημαίνει (όπως με απόλυτη σαφήνεια το γράφουν),ότι δεν θα δεχτούν καμία αξίωση για αποζημίωση η αντικατάσταση μη λειτουργούντος υλικού.

 

Ακόμη χειρότερα δεν αναλαμβάνουν καν την υποχρέωση να βρουν και να προτείνουν κάποιον που να μπορεί να τα υποστηρίξει στις ΗΠΑ η κάπου αλλού αλλά θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες να το κάνουν μόνοι τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε ελικόπτερο που καθηλώνεται θα αποσύρεται στην δική μας έρημο.

 

4. Ο βασικός εξοπλισμός του Kiowa δεν παράγεται εδώ και δεκαετίες και δεν υποστηρίζεται από κανένα. Η έλλειψη ανταλλακτικών θα οδηγήσει στην καθήλωση των ελικοπτέρων. Οι κατασκευαστές του σκάφους, του κινητήρα, του ηλεκτροοπτικού συστήματος σκόπευσης και των ηλεκτρονικών συστημάτων επικοι νωνίας και ναυσιπλοΐας αρνούνται να αναλάβουν την παραμικρή δέσμευση για υποστήριξη. Κανείς τρίτος υποκατασκευαστής δεν προτείνεται από την LOA γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Θα εκπαιδευτούν και πάλι οι Έλληνες να τα κάνουν μόνοι τους.

 

5. Το επιχείρημα ότι θα χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 22 ελικόπτερα για ανταλλακτικά είναι αστείο διότι είναι παντελώς γυμνά. Πρίν αποτεθούν στην έρημο της Αριζόνα αφαιρέθηκαν όλα τα συστήματα επικοινωνίας, ναυσιπλοΐας, σκοπευτικά, ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Είναι σκέτα κουφάρια.

 

6. Η παραχώρηση αυτών των κουφαριών επιχειρείται από κάποιους να παρουσιαστεί ως «δωρεά»! Τα εβδομήντα κουφάρια πράγματι θα παραχωρηθούν χωρίς κόστος. Όλα τα συστήματα όμως που έχουν αφαιρεθεί πριν την απόθεση στην έρημο θα μοσχοπουληθούν “as is where is” σε τιμές καινούργιου και μάλιστα χωρίς εγγύηση!

 

Έτσι φτάνουμε στα 47 εκατ. «δωρεάς». Με απόλυτη σαφήνεια αναφέρεται ότι και με την κατάθεση των 47 εκατ. κανένα από τα ελικόπτερα δεν μπορεί με εγγύηση να ξαναγίνει επιχειρησιακά ικανό. Θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί στόχος παράδοσης το πολύ 12 ελικοπτέρων χωρίς όμως δέσμευση ούτε για ένα!

 

Δηλαδή αν ο στόχος δεν επιτευχθεί και τα 47 εκατ. δεν φτάσουν, δεν έχουμε δικαίωμα οποιασδήποτε απαίτησης. Θα πρέπει ( μας προτρέπουν ) να βρούμε και άλλα λεφτά και να τα κάνουμε επιχειρησιακά μόνοι μας.

 

7. Για να εκτελούν την βασική τους αποστολή τα ελικόπτερα, δηλαδή πτήσεις αναγνώρισης, είναι αναγκαίο το ηλεκτροπτικό σύστημα. Το διατιθέμενο (σε άγνωστο αριθμό), έχει πάψει να παράγεται εδώ και 20 χρόνια και ο κατασκευαστής του αρνείται να το υποστηρίξει.

 

Δεν υπάρχει κανένα συνεργείο που να μπορεί να το υποστηρίξει και από άλλη εταιρία. Το κόστος επανέναρξης υποστήριξης θα απαιτούσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χωρίς και αυτό να είναι εγγυημένο καθότι όλοι οι κατασκευαστές προμοτάρουν μόνο νέα μοντέλα.

 

Στις διαπραγματεύσεις (!) οι Αμερικανοί τόνισαν ότι πολύ σύντομα το ηλεκτροπτικό σύστημα δεν θα είναι λειτουργικό και αξιόπιστο για συνεργασία με τα οπλικά συστήματα. Για αυτό υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη να «πείσουμε» τον κατασκευαστή να ανοίξει και πάλι την «γραμμή» υποστήριξης του υπάρχοντος συστήματος όπου το κόστος ανά μονάδα ελικοπτέρου θα ήταν 1 ,8 εκατομ. Δολάρια. Δηλαδή 126 εκατομ.

 

Επιπλέον για τα 70 ελικόπτερα. Η δεύτερη λύση η αγορά νέου σύγχρονου συστήματος το οποίο θα κόστιζε 1,2 εκατομ. Δολάρια. Η λύση όμως αυτή θα εκτόξευε το κόστος πάνω από τα 2 εκατομ. διότι απαιτείται κόστος ενσωμάτωσης του νέου ηλεκτροπτικού στα υπάρχοντα απαρχαιωμένα υπόλοιπα συστήματα του ελικοπτέρου. Δηλαδή πάνω από 140 εκατομ. για τα 70 ελικόπτερα.

 

8. Με δεδομένο ότι η Επιχειρησιακή Απαίτηση είναι για 36 ελικόπτερα και 12 εκπαιδευτικά και με το καλύτερο σενάριο μας παραδοθούν 12 ελικόπτερα για να έχει νόημα η προμήθεια πρέπει να βρεθεί τρόπος να καταστούν επιχειρησιακά ικανά άλλα 24 και 12 εκπαιδευτικά. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος εκτός της αδυναμίας ευρέσεως εταιρίας και ανταλλακτικών (οι Αμερικανοί χρειάζονται 8 εκατομ. μόνο για τα 12), απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 25 με 40 εκατομ. δολάρια.

 

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι και τα 70 ελικόπτερα έχουν εναποτεθεί στην έρημο με αντιδιαβρωτική προστασία αλλά όπως τονίζεται με σαφήνεια στην LOA δεν είναι γνωστός ο φόρτος που είχαν πριν εναποτεθούν.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα όρια ζωής σκάφους, κινητήρα, δυναμικών παρελκομένων και λοιπού εξοπλισμού μπορεί να έχει ήδη λήξει ή να είναι κοντά στην λήξη η ακόμη και για λόγους πρόνοιας λόγω μακρόχρονης ακινησίας να πρέπει να υποστούν Γενική Επιθεώρηση – Ανακατασκευή όπως είναι η πάγια τακτική στην αεροπορία. Αυτό επισύρει επιπλέον κόστος τουλάχιστον 700 χιλ. ανά ελικόπτερο ανεβάζοντας το τελικό κόστος της «δωρεάς» στα 250 με 260 εκατομμ.

 

9. Το Kiowa δεν μπορεί να επιχειρήσει στο Αιγαίο καθότι είναι μονοκινητήριο και πτήση πάνω από θάλασσα χωρίς πλωτήρες ανάγκης απαγορεύεται. Τυχόν προσπάθεια εγκατάστασης πλωτήρων ανάγκης εκ των υστέρων στην Ελλάδα θα απαιτούσε τουλάχιστον 250 χιλ. ανά ελικόπτερο δηλαδή άλλα σχεδόν 20 εκατομμ. μαζί με το κόστος ενσωμάτωσης, χωρίς αυτό μάλιστα να είναι εγγυημένο τεχνικά καθότι είναι μάλλον αδύνατο να μπορεί να σηκώσει το ελικόπτερο το επιπλέον βάρος του συστήματος πλωτήρων ανάγκης.

 

10. Όλα τα ανωτέρω ακόμη και αν πραγματωθούν θα απαιτηθούν σχεδόν 300 εκατομμ. και 5 με 7 χρόνια. Αν το ΓΕΣ είναι έτοιμο να διαθέσει το ποσό αυτό γιατί δεν προχωρά στην προμήθεια νέου ελικοπτέρου ;

 

Το κόστος αγοράς των Kiowa από τις ΗΠΑ ήταν 4 εκατομμ. ανά ελικόπτερο με πλήρη εγγύηση και του λάχιστον εγγυημένο κύκλο υποστήριξης 25 χρόνια. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ελικόπτερο παρόμοιο με το Κiowa σήμερα κοστίζει το πολύ 1.5 εκατομμ. πλήρως εξοπλισμένο για εκπαίδευση.

 

Ταυτόχρονα μέσα στον υπολογιζόμενο χρόνο υλοποίησης (5 με 7 χρόνια) και με δε δομένο ότι δόγμα αποστολών αναγνώρισης έχει ήδη αλλάξει και οι ίδιοι οι Αμερικανοί απέσυραν τα Kiowa, κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν ότι και η αγορά νέου μονοκινητήριου ελικοπτέρου είναι ασύμφορη καθότι το νέο δόγμα επιτάσσει την χρήση πλατφορμών όπως τα ελ ικόπτερα CH- 48 Chinook,S 60 BlackHawk και φυσικά απείρως φθηνότερων UAVs.

 

11. Παρά τις άπειρες συναντήσεις, συζητήσεις, συσκέψεις και υποσχέσεις εφαρμογής της Νέας Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, η πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι μηδενική!

 

Ναι, δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ να δοθεί μέσω της LOA σε οποιαδήποτε Ελληνική εταιρία παρότι το ΓΕΣ γνωρίζει και υποτίθεται επιθυμεί την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μόνον Αμερικανικές εταιρίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τ ο πρόγραμμα καθότι η ΓΔΑΕΕ δεν «πρόβλεψε» αυτή την φορά να ονοματοδοτήσει Ελληνικές εταιρίες στο LOR όπως έκανε στην περίπτωση των P 3 ORION.

 

Έτσι αποδεδειγμένα ικανές εταιρίες κρατικές και ιδιωτικές έχουν τις δυνατότητες να αναλάβουν μέρος του έργου έχουν αποκλειστεί η θα πρέπει να ικετεύσουν τις Αμερικανικές εταιρίες που θα αναλάβουν το έργο για κανένα ξεροκόμματο.

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται η ιστορία με το ΓΕΣ να έχει πρόσφατα υπογράψει LOA για την προμήθεια 10 ελικοπτέρων τύπου CH 48D ύψους 125 εκατομμ. χωρίς να δοθεί έστω και ένα ευρώ έργου σε Ελληνικές εταιρίες.

 

Με αυτόν τον τρόπο στηρίζει το ΓΕΣ την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία και μάχεται για την εξάλειψη της ανεργίας.

Ε κ τ ό ς  α ν  ο σ τ ό χ ο ς ε ί ν α ι άλλος .

Στο βίντεο τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s