"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Tσίπρας για εκλογή μουφτή στη Θράκη: Η συζήτηση έχει ξεκινήσει


«Έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει να κάνει με την μουσουλμανική μειονότητα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου τάχθηκε υπό προϋποθέσεις υπέρ της εκλογής μουφτή. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατύπωσε μια ελαφρώς διαφορετική θέση λέγοντας σε διπλωματικούς συντάκτες: «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Τσίπρα για την εκλογή μουφτή

«Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυούς προέλευσης» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη σαρία.

«Η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Η Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα»

«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως μίλησε για υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα στην Ευρώπη που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ανακοινώνουμε μέτρα που δεν εφαρμόζονται σημείωσε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Ευρώπης.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε απαράδεκτη και άστοχη την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οπως είπε η συζήτηση ήταν πιο έντονη σε σχέση με άλλες φορές

«Υπογράμμισα, είπε, ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος, όχι μόνο γιατί μια τέτοια αντίληψη δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης που μας υπερβαίνει αλλά και γιατί είναι αντίθετη στην έννοια της αλληλεγγύης που είναι καταστατική αρχή της ΕΕ.

Τους κανόνες της ΕΕ η Ελλάδα τους σεβάστηκε, πρόσθεσε αναφέροντας συγκεκριμένα πως οταν τέθηκε το ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, εμείς δεν είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε αν και μας πλήττει. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα, στο όνομα του ότι το προσφυγικό δεν τους ακουμπά, να επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο που συζητά τα θέματα η Ευρώπη. «Είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ», επανέλαβε.

«Είναι μια διαφωνία που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ, κάποιοι να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s