"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

OH-58D Kiowa σε εννιά μήνες… έτσι ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες- Ανανέωση με όλες τις λεπτομέρειες


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση 70 ελικοπτέρων Bell OH-58D Kiowa από τα αποθέματα του US Army. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η υπόθεση αυτή μόνον καινούργια δεν είναι. Ξεκίνησε το 2014 και η σχετική LOR δηλαδή το αίτημα, στάλθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στις αρχές του 2016.Γράφει ο Ηλίας Νταλούμης

ΠΗΓΗ: ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (Τεύχος Δεκεμβρίου 2017)

Το θέμα είχε κολλήσει καθώς ο Αμερικανικός Στρατός να μεν ήταν έτοιμος για την παραχώρηση όμως δε μπορούσε να δεχθεί το ελληνικό αίτημα, επειδή δεν καλυπτόταν οικονομικά. Με άλλα λόγια ζητούσε περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούσε να προσφέρει η ελληνική πλευρά.Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι να πούμε ότι για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa – που εμείς ζητούσαμε – ο US Army τα πρόσφερε «as is, where is» (όπου είναι, όπως είναι) έναντι 45 εκατ. δολαρίων.

Στην περίπτωση που δίνονταν αυτά σε επιχειρησιακή κατάσταση μαζί με ανταλλακτικά της αρχικής υποστήριξης, εκπαίδευση του αρχικού προσωπικού και εξομοιωτές, τότε η τιμή έφτανε τα 70 εκατ. δολάρια!

Ποσό που μπορεί να ήταν λογικά κοστολογημένο από τον US Army, σαφέστατα όμως ήταν απαγορευτικό για τον Ελληνικό Στρατό. Να σημειώσουμε ότι οι επαφές γίνονταν σε υπηρεσιακό επίπεδο ήτοι ανάμεσα στους δύο Στρατούς κι όχι σε πολιτικό, δηλαδή ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας.

Εν τω μεταξύ στο διάστημα που διέρρευσε παραχωρήθηκαν, τον Φεβρουάριο του 2016, 16 Kiowa στην Κροατία, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς πουλήθηκαν – μεταχειρισμένα από την ίδια παρτίδα – άλλα 24 στην Τυνησία με το τίμημα να φτάνει τα 100,8 εκατ. δολάρια.

Ήταν προφανές ότι μετά από αυτά οι προοπτικές για το ελληνικό αίτημα, μόνον ευοίωνες δεν ήσαν. Και επαναλαμβάνουμε ότι οι επαφές παρέμεναν στο υπηρεσιακό επίπεδο καθώς στο πολιτικό η ελληνική πλευρά, δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση να αναμειχθεί αν και από την πλευρά του US Army είχε δηλωθεί με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είχαν εξαντληθεί τα διαπραγματευτικά του όρια και απαιτούνταν πολιτική απόφαση για τα περεταίρω.

Τελικά η λύση ήρθε σχεδόν «από το πουθενά»! Στις 2 και 3 του περασμένου Οκτωβρίου – του 2017 – επισκέφτηκε την Ελλάδα η κ. Ann Cataldo που είναι Deputy Assistant Secretary for Defense Exports and Cooperation of United States, ήτοι Αναπληρώτρια Υπουργός Αμυντικών Εξαγωγών και Συνεργασίας των ΗΠΑ.

Την πρώτη ημέρα η κ. Cataldo συναντήθηκε με τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα και στην συνέχεια με τον ΑΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή με τους οποίους – κατά την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί – «αντήλλαξε απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το «μεγάλο παιχνίδι» έγινε την επομένη.

Απ’ ότι φαίνεται οι συναντήσεις που έκανε η κ. Cataldo στις 3 Οκτωβρίου – συνοδευόμενη από τον διοικητή και αντιπροσωπεία του ODC GR – στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και στη συνέχεια το αεροδρόμιο της Πάχης των Μεγάρων, στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνέχεια.

Αφενός ενημερώθηκε για την οργάνωσή της ΓΔΑΕΕ και για τις προμήθειες FMS και αφετέρου στην Πάχη, είδε τις εκεί εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για την λειτουργία της Αεροπορίας Στρατού. Μετά την επιστροφή της στις ΗΠΑ οι εξελίξεις κυριολεκτικά άρχισαν να τρέχουν. Η αμερικανική πλευρά δέχτηκε σχεδόν αυτούσια την ελληνική πρόταση.

Έτσι έναντι του ποσού των 45 εκατ. δολαρίων, η Ελλάδα θα πάρει:

Α) 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa, από τα οποία τα 60 θα είναι επιχειρησιακά και τα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Β) Εξοπλισμό εδάφους για δύο μονάδες.

Γ) 4 εξομοιωτές. Οι 2 θα είναι για χειριστές και οι άλλοι δύο για διάφορες ειδικότητες προσωπικού εδάφους.

Δ) Οπλισμό για τα 60 ελικόπτερα, συστήματα επικοινωνίας και ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης δηλαδή πέρα από τα 10 ελικόπτερα.

Ε) Η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση ενός αριθμού ιπταμένων και προσωπικού εδάφους, που θα γίνει από Αμερικανούς στην Ελλάδα. Στην εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι ενημερώσεις του λογισμικού, σχετική βιβλιογραφία, οι τεχνικές οδηγίες κλπ.

Και όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και όντως είναι. Γιατί είναι εξαιρετικό νέο η απόκτηση 60 επιθετικών-ανιχνευτικών ελικοπτέρων Kiowa και στην τιμή ενός – επαναλαμβάνουμε ενός – Apache! Γιατί δε νομίζουμε ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που αμφιβάλει ότι με αυτά τα 60 Kiowa ανατρέπεται η ισορροπία στο Αιγαίο και τον Έβρο! Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό.  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: