"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μ. Νίμιτς: «Υπάρχει δυναμική»


Για «ώρα αποφάσεων» έκανε λόγο ο Μάθιου Νίμιτς, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. «Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα», τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». Αναγνώρισε πως υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση, υποστήριξε δείχνοντας την εμπιστοσύνη του και στις προθέσεις της γείτονος.

«Υπάρχει μία δυναμική» τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον υπογράμμισε ότι «οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση».

Κοτζιάς: «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε…»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Νίμιτς ως «δημιουργική και παραγωγική».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.

Αναφορικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς είπε «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα» υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

Συνάντηση Νίμιτς – Κουμουτσάκου

Οι επαφές του κ. Νίμιτς ξεκίνησαν στις 10:30 με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Ν.Δ. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχέδιο συμφωνίας

Να θυμίσουμε πως ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε την Δευτέρα στην ΕΡΤ πως εντός του Φεβρουαρίου η Αθήνα θα παρουσιάσει σχέδιο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων.

Ο υπουργός εξήγησε ότι σ’ αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Απέρριψε, δε, τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο.

Όσον αφορά το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς -όπως είπε- στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s