Πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν αποφάσισε την χρηματοδότηση του ακριβού αγωγού East Med για δύο λόγους:
Πρώτον γιατί αλλιώς η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να αγοράζουν το φυσικό τους αέριο από την κατάληξη του Turkish Stream στην Θράκη και δεύτερον διότι οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ο αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει».
Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.
Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.
Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.
Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.
Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο
Ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, που όταν το 2010 έλεγε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, κάποιοι γελούσαν, και επτά χρόνια μετά, έχει ξεκινήσει η πορεία των διαδικασιών εξόρυξής τους, παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ekriti.gr και απαντά στη Ρένα Σημειαντωνάκη για τους υδρογονάνθρακες, τα πλούσια κοιτάσματα της Κρήτης, αλλά και για τους υδρίτες, το «υπερκαύσιμο του μέλλοντος» που και αυτό υπάρχει σε τεράστιες ποσότητες δυτικά, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και γιατί στην παρούσα φάση, δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή τους.
-Κύριε Φώσκολε, πως κρίνετε την πορεία των διαδικασιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη και αν όλα κυλήσουν ομαλά πότε εκτιμάτε ότι θα πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα; Για τι ποσότητες μιλάμε και ποια η αξία τους;
Η πορεία των διαδικασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων που ουσιαστικά ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 πηγαίνει πολύ καλά.
Συγκεκριμένα:
Οι Έλληνες επιστήμονες της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ παρουσίασαν τα γεωφυσικά στοιχεία της Νορβηγικής εταιρείας PGS, σε δυο διεθνή συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου του 2017 και στις 28 Οκτωβρίου του 2017.
Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι/κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Τα γεωφυσικά στοιχεία τα αγόρασαν το consortium των εταιρειών EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEK ενώ άλλες εταιρείες όπως η ANADARCO έδειξαν πολύ ενδιαφέρον.
Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.
Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο. Εννοείται ότι όλες οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν σε ένα έτος.
Άρα τόσο το Ελληνικό κράτος όσο και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται ότι υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάτω από την Κρήτη.
Αν όλα εξελιχθουν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020 δηλαδή σε 36 μήνες.
Όσον αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου που περιμένουμε να βρεθεί αυτο ειναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Βεβαίως μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχεία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.
Το Ζόρ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρις. Μ3 φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω απο την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικα χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γυρω απο την νήσο Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ενας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων είναι τοσα όσο το βάθος του Ζόρ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί απο τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 απο τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρις Μ3.
Αυτο θα πρέπει να είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης. Την μεγίστη την εκτιμώ σε 27.2 τρις Μ3 φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαιου αντιστιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρελια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ειναι λιγότερα απο τα 100 δις βαρέλια καίτοι διατυμπανίζει ότι έχει 264 δις βαρέλια.
Άν ειχε 264 δις. βαρέλια δεν θα είχε μέση ημερήσια παραγωγή 10 εκ. βαρέλια. Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνωνται σε 36 μήνες απο τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.
Η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κυμαίνεται με βαση την εκτίμηση των 16.8 τρις Μ3 και μια τιμή του φυσικού αερίου στα $8/1000 κυβικά πόδια η 1 Gj, σε $ 4.746 τρις και με βάση τα 27.2 τρις Μ3 φυσικου αερίου σε $7.689 τρις.
Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Και πόσες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για τουλάχιστον 50 χρόνια με μέσες αποδοχές των 4000 ευρώ μηνιαίως.
Και το δημόσιο θα έχει έσοδα απο τους φόρους εισοδήματος των εργαζομένων.
Άρα η οικονομική και γεωπολιτικη δύναμη της Ελλάδας λέγεται ΚΡΗΤΗ.
Επίσης, οι ανακοινώσεις των επιστημόνων της ΕΔΕΥ στο Λονδίνο είχαν και τις εξής ευχάριστες επιπτώσεις.
Πρώτον καθόρισαν την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδς και Λιβύης σε μήκος 500 χιλιομέτρων.
Δεύτερον, τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου ευρίσκονται σε μια έκταση 85000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης δηλαδή σε μια έκταση δεκαπλάσια της Κρήτης και αθροιστικά έχουν έκταση, 3400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήτοι, περίπου, όσο το άθροισμα των εκτάσεων των νομών Χανίων, 2376 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και του νομού Ρεθύμνης, 1496 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Και τρίτον, επιστημονικά πάρα πολύ σημαντικό, επειδη η παλαιογεωγραφία νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου είναι η ίδια με την παλαιογεωγραφία της νότιας και νοτιδυτικής Κρήτης τότε και κατ’ επέκταση, όλη η περιοχή μεταξύ Ιεράπετρας και της Κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να εχει κοραλλιογενείς υφάλους με φυσικό αέριο.
Μέ απλά λόγια όλη η περιοχή νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και του συμπλέγματος των νήσων Καστελλορίζου έχει στόχους/κοιτάσματα φυσικού αερίου εκτός των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που υπάρχουν στην λεκάνη του Ηροδότου…ΤΙ ΠΛΟΥΤΟΣ. Βεβαίως θα χρειαστεί οι γεωφυσικές έρευνες να επεκταθούν σε όλη αυτή την περιοχή. Είναι η δουλειά της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ να προχωρήσει την γεωφυσική έρευνα σε αυτή την περιοχή, όπως ευχής έργον είναι να γίνουν και γεωφυσικές έρευνες στο Κρητικο Πέλαγος διότι και εκεί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
ΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.
– Τι είναι οι υδρίτες, για τους οποίους διαβάζουμε τελευταία, ως «υπερκαύσιμο του μέλλοντος», με αφορμή τις εξορύξεις στην Κίνα
Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο μεθάνιο η καλύτερα στερεοποιημένο φυσικό αέριο που επικάθηται στον πυθμένα της θάλασσας και σε ρωγμές των ιζηματογενών πετρωμάτων σε βάθος μεχρι 1000 μέτρων (εικόνες 2,3 και 4).
Οι υδρίτες ειναι το καύσιμο του μέλλοντος διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τεχνολογία αξιοποίησης τους ιδιαίτερα για τις ποσότητες που καθονται επανω στον βυθό της θάλασσας για αυτό αυτά τα αποθέματα τα λέμε μη συμβατικά.
Τα πειράματα εκμετάλλευσης των υδριτών που έκαναν οι Κινέζοι στην Σινική θάλασσα αφορούσαν την παραγωγή μεθανίου από υδρίτες που βρίσκονται σε πόρους και ρωγμές σε βάθος περίπου 1000 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Βεβαίως και εμείς έχουμε τέτοια αποθέματα υδριτών (εικόνα 2), που κάποια μέρα μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Οι υδρίτες λοιπόν είναι το καθαρό καύσιμο του μέλλοντος. Γύρω από την Κρήτη έχουμε συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου, δηλαδή αυτά που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τις σημερινές υπάρχουσες τεχνολογίες και μη συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση των οποίων θα περιμένουμε να βρεθούν οι νέες τεχνολογίες.
– Γιατί δεν είναι οι υδρίτες μεθανίου τόσο γνωστοί όσο οι υδρογονάνθρακες, ως καύσιμο;
Οι υδρίτες δεν είναι και τόσο πολύ γνωστοί διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη τεχνολογία εκμετάλλευσης τους.
Οι υδρίτες δεν είναι και τόσο πολύ γνωστοί διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη τεχνολογία εκμετάλλευσης τους.
– Υπάρχουν τα τεράστια, όπως διαβάζουμε κοιτάσματα ιδρυτών, κάτω από την Κρήτη, σε τι ποσότητες και ποιας υπολογιζόμενης αξίας;
Ναι, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες υδριτών δυτικά, νοτιοδυτικά νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι περιοχές χαρτογραφήθηκαν από τα ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Τεργέστης και της Βαρκελώνης (εικόνες 2 και 3)
Ναι, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες υδριτών δυτικά, νοτιοδυτικά νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι περιοχές χαρτογραφήθηκαν από τα ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Τεργέστης και της Βαρκελώνης (εικόνες 2 και 3)



