"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / ΗΠΑ

Εκσυγχρονισμός F-16: Nέα βελτιωμένη και ευέλικτη πρόταση από τις ΗΠΑ


Το νέο όπλο της ΠΑ που θα ισοπεδώνει τους Τούρκους

Δείτε βίντεο

Μετά από αρκετό καιρό φαίνεται ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, που όλα έδειχναν ότι είχε “βαλτώσει”.

Τυπικά χθες έληγε η LOA, αλλά επί της ουσίας η διαπραγμάτευση δεν σταματά με την Αθήνα να αναμένει την νέα πρόταση των Αμερικανών. Για την ακρίβεια τη νέα βελτιωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό.

Τι λένε οι πληροφορίες:

• Το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε ήταν η προκαταβολή του 1 δις που έπρεπε να καταβληθεί μέχρι το 2020. Η πρόταση που αναμένεται προβλέπει προκαταβολή 300 εκατομμυρίων ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί με ετήσια καταβολή 100 εκατομμυρίων. Σε βάθος δεκαετίας είναι ο δικός μας σχεδιασμός, μένει να δούμε τι προτείνουν και οι Αμερικανοί. Σίγουρα η πρόταση θα προβλέπει μακροχρόνια αποπληρωμή.

Το κόστος του προγράμματος έχει καθοριστεί από την ελληνική πλευρά στο 1,1 δις ευρώ. Οι Αμερικανοί ,λένε οι πληροφορίες προσπάθησαν πολύ για να “χωρέσουν” το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σ΄ αυτό το ποσό. Πηγές της ΠΑ λένε ότι είναι πολύ κοντά στο να τα καταφέρουν, αναφέρει το militaire.

Και το καίριο ερώτημα είναι, αν αρκεί η αναβάθμιση αυτή για να αντιμετωπίσει και να επικρατήσει η ΠΑ της τουρκικής Αεροπορίας.

Η απάντηση είναι «ΟΧΙ». Είναι μια πολύ καλή και επιβεβλημένη αναβάθμιση η οποία έπρεπε να είχε γίνει κάτι χρονάκια πριν για να εισέλθει τώρα στην ΠΑ το μαχητικό 5ης γενιάς, F-35 ή κάτι άλλο. F-16VIPER συν μαχητικό 5ης γενιάς και η ΠΑ θα κυριαρχούσε και πάνω από την Τουρκία.

Πάντως το Viper ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητας ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα Stealth F-35 και F-22.

Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος.

Μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές βαθιάς διείσδυσης και για αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Το αεροσκάφος αυτό κατέχει δυνατότητες εναέριας αλλαγής αποστολών και ρόλων και μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί στόχους δύσκολους στον εντοπισμό σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης μειώνει το λειτουργικό κόστος για του χρήστες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα airforce-technology.com το F-16V αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε εναέριο σόου στην Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο του 2012.

Η διαμόρφωση Viper είναι διαθέσιμη τόσο σε νεότευκτα αεροσκάφη F-16 ή σαν συλλογή αναβάθμισης υπαρχόντων μαχητικών του τύπου αυτού.

Η Lockheed Martin έλαβε ποσό 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση 145 μαχητικών F-16A/B Block 20 για την Ταιβάν τον Οκτώβριο του 2012, στην έκδοση VIPER.

Ανάμεσα στις βελτιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.

Στα VIPER υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου.

Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακριβείας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλότο όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα.

Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.

Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.

Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσεις βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.

Το ισχυρό όπλο όμως του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.

Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος.

Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ.

Ο F100-PW-229 δίνει ώθηση 29,100 λιβρών ενώ ο F110-GE-129 δίνει ώθηση 29,500 λιβρών.

Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 2 Mach 2 και μπορεί να διανύσει φορτωμένο με οπλικά συστήματα αποστάσεις 1,740 ναυτικά μίλια.

Mε μια ακόμη καλή προσθήκη, η ΠΑ κονιορτοποιεί τους Τούρκους, πόσο δε με περισσότερες, γι’ αυτά τα καυτά ζητήματα είχε δώσει απαντήσεις ο κ. Βίτσας και σας είχε παρουσιάσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες:

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς νέας φρεγάτας για τον ελληνικό στόλο, μέσα από τα ποσά των προγραμμάτων SMPs και ANFAS(τα υπερκέρδη δηλαδή των ελληνικών ομολόγων, που η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το 2020 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει την πρώτη μοίρα των αναβαθμισμένων F-16 στην έκδοση Viper”.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε : «τα καλά οπλικά συστήματα είναι αναγκαία αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, εκπαίδευση και εδώ ρίχνουμε πολύ μεγάλο βάρος.

Άλλωστε το λένε και οι αρχηγοί, ότι πρέπει να εκπαιδευόμαστε, όπως θα κληθούμε-παρότι δεν το θέλουμε-να πολεμήσουμε. Αν θα γίνει αυτό το πράγμα. Δεν θέλουμε να γίνει Δεν θέλουμε να γίνει ξαναλέω, αλλά Επανειλημμένα έχουμε πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα». είπε ο κ. Βίτσας

Συνεχίζοντας πρόσθεσε : «Η Ελλάδα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό, στρατιωτικά κράτος. Θα έλεγα ένα, από τα δυο-τρια, ισχυρότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζουν όλοι. Ο τρόπος με τον οποίο, υπάρχουν τα διάφορα σενάρια, μας δίνει την δυνατότητα αντίδρασης σε κάθε περίπτωση. Αυτά είναι όλα όσα μας απασχολούν σε καθημερινή βάση».

«Προχωρήσαμε στην απόκτηση των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Kiowa. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16. Είμαστε σε προχωρημένη φάση με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΑΦΝΣ, τα P-3 B. 

Συζητάμε και έχουμε σχεδιάσει τη δυνατότητα να προστεθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, εκτός από τις δυο πυραυλακάτους, και η 6η και 7η, κλάσεως Ρουσσέν, που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αλλά βλέπουμε ως απαραίτητο το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να ενισχυθούμε και με κάποιου νέου τύπου φρεγάτα».

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο stealth φρεγάτας της γαλλικής βιομηχανίας δήλωσε : «Αναφέρατε σε έναν τύπο(Bellh@ra), και αυτός θα είναι διαθέσιμος το 2023. Υπάρχει μια συζήτηση τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτό.

Και συγχρόνως θέλουμε να φροντίσουμε την αντιαεροπορική μας προστασία, αλλά και την αναβάθμιση των πυραύλων που ήδη έχουμε και οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν μια παραπάνω δυνατότητα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και ορισμένα οπλικά συστήματα τα οποία οι φίλοι μας δεν τα έχουν.

Και σε αυτά βλέπουμε ή ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε» .

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s