"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Τουρκία

Ναύαρχος Δεμέστιχας: Τα Ανταλλάγματα Που Επιδιώκει Η Τουρκία Με Την Ένταση Σε Αιγαίο Και Αν. Μεσόγειο


«Η Τουρκία επιδιώκει ανταλλάγματα. Θα ήθελε την διέλευση αγωγού ή αγωγών που θα διοχετεύουν τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, να περάσουν από την Τουρκία και να μην πάρουν τη θαλάσσια οδό μέσω Κρήτης προς την Ευρώπη» δήλωσε ο Αντιναύαρχος ε.α. και πρώην Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Γρηγόρης Δεμέστιχας.

«Η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων που έχει αναπτύξει -σε συνεργασία με την Ελλάδα- με άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, σε σημείο που να προκύψουν συμμαχίες μέχρι και σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε. Την εν λόγω άποψη εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο (και που επικαλείται το sigmalive) ο Αντιναύαρχος ε.α. και πρώην Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Γρηγόρης Δεμέστιχας, διευκρινίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η εθνική ισχύς της χώρας.

«Όσο η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει να κάνει με κάποιον πιο αδύναμο, προχωράει και απειλεί με χρήση βίας. Όμως η Κύπρος δεν είναι καθόλου αδύναμη. Ας μην πούμε πόσο δυνατή είναι στρατιωτικά, αλλά πιστεύω ότι η χώρα αναβαθμίζει την εθνική της ισχύ με τους εξής τρόπους: τις καλές σχέσεις που αναπτύσσει με ισχυρά κράτη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλους, το ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές σχέσεις.

Αλλά η Κύπρος ενισχύει σημαντικότατα της εθνική της ισχύ με του άξονες που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στην ίδια, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα πρέπει να επιδιώκει την εμβάθυνση των αξόνων, η οποία θα πρέπει να γίνει και εμβάθυνση στρατιωτικών σχέσεων, μέχρι και συμμαχίες», είπε ο πρώην Αρχηγός Στόλου.

Ερωτηθείς αν κατά την εκτίμησή του είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δεμέστιχας απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στρατιωτικής ετοιμότητάς της ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία προσχηματικής κρίσης με την χρήση βίας, διεκδικώντας συγκεκριμένα πράγματα από συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτήρισε «ισχυρές», ρίσκο το οποίο η χώρα θα πρέπει να ζυγίσει καλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταση που δημιουργείται στην ανατολική Μεσόγειο συνδέεται ευθέως με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία επιδιώκει ανταλλάγματα. Θα ήθελε την διέλευση αγωγού ή αγωγών που θα διοχετεύουν τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, να περάσουν από την Τουρκία και να μην πάρουν τη θαλάσσια οδό μέσω Κρήτης προς την Ευρώπη.

 Επίσης, θεωρηθεί ότι επί των κοιτασμάτων έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι, συνεπώς θα πρέπει να ζητηθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά στα μέτρα της. Τέλος, επιδιώκει να αναγνωριστεί από τις εταιρίες και εμμέσως από τα κράτη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα κράτους, τα οποία η Τουρκία υπερασπίζεται», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που φάνηκε και από την κρίση των προηγούμενων ημερών με το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρίας ENI.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δεμέστιχα η απόσυρση της εταιρίας από το τεμάχιο «3» είναι προσωρινή.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία έχει σύντομα εκλογές και ίσως να μην ήθελε εν μέσω προεκλογικής περιόδου να προχωρήσει σε μια ρήξη ή να εμφανίσει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία. Πιστεύω ότι η ΕΝΙ θα επανέλθει διότι έχει συμφέροντα, αλλά και η Ιταλία είναι ένα μεγάλο κράτος που δεν θα επιτρέψει να της υπαγορεύει η Τουρκία τι θα πράξει», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Δεμέστιχας ανέφερε ότι θα περίμενε κανείς η γεώτρηση της ΕΝΙ να προχωρήσει έχοντας υποστήριξη από κάποιες ιταλικές ναυτικές δυνάμεις, ωστόσο η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας δεν θέλησε προφανώς να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στο παρόν στάδιο, κάτι που οδήγησε σε αυτή την «οπισθοχώρηση».

«Δεν νομίζω ότι στο μέλλον η Τουρκία θα έχει την ίδια αντιμετώπιση. Θα είναι πιο δυναμική η στάση απέναντί της», εκτίμησε.

Στην παρατήρηση ότι η επόμενη εταιρία που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι η αμερικανική ExxonMobil, ο πρώην Αρχηγός Στόλου ανέφερε ότι αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να κάνει την Τουρκία να σκεφτεί σοβαρά μια νέα εμπλοκή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρκτά προβλήματα που αφορούν στις ανατολικές περιοχές της, κυρίως στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ, ενώ παράλληλα δημιουργεί και συντηρεί προβλήματα στα δυτικά, όπως το Αιγαίο, η Θράκη αλλά και η ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος.

Τόνισε δε ότι το κατ’ εξοχήν πρόβλημα της Τουρκίας είναι το Κουρδικό.

«Η Τουρκία συντηρεί την ένταση προβάλλοντας την ένταση προβάλλοντας διεκδικήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα φτάνοντας σε θερμό επεισόδιο με την σύγκρουση σκαφών του λιμενικού σώματος. Το αν θα προχωρήσει αργότερα σε κάποια κρίση, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε καθώς δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός», είπε.

Πηγή: sigmalive.com.cy
radioproto.com.cy

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s