"Greek National Pride" blog / ΕΝΤΑΣΗ

Κυπριακή ΑΟΖ: Πανικός στην Τουρκία με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων λόγω ExxonMobil


Κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, με την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία ώστε να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι ‘αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ”. Εκτιμούν ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει επέμβαση της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Εξάλλου δυτικά της Κρήτης πλέει το USS Mount Whitney LLC 20 που αποτελεί τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου του Αμερικανικού Ναυτικού. Η παρουσία του τροφοδοτεί πλήθος σεναρίων αναφορικά με το που είναι στραμμένα τα «αμερικανικά μάτια» με δεδομένες τις υψηλές δυνατότητες που διαθέτει για παρακολούθηση, καταγραφή και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Απο την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε με σύνεση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Δημοκρατίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αιτιάσεις που προβάλλει η Τουρκία. Από όλους χρειάζεται προσοχή. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μπορεί να μεταδίδουν οτιδήποτε. Δεν στέκομαι σε αυτά. Πιθανώς να είναι μια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει τεχνητή ένταση», είπε.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ανέφερε ότι «δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση από την πλευρά της Τουρκίας. Βεβαίως με την Ελλάδα πάμε μαζί κάτι που επισφραγίζεται σήμερα και με τις επαφές που έγιναν, αλλά και τις δηλώσεις που ακούσαμε. Εξάλλου είναι η κοινή προσέγγιση που έχουμε με την Ελλάδα, ότι η δική μας προσέγγιση είναι πως πρέπει να επικρατήσει η νομιμότητα και θα πρέπει να μην παρασυρθούμε να παίξουμε το παιχνίδι των προκλήσεων, το οποίο φαίνεται ότι ευνοεί η τουρκική πλευρά», είπε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της άφιξης των πλοίων της ExxonMobil συνοδεία –όπως αναφέρει ο διεθνής τύπος- πολεμικών πλοίων, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι οι κινήσεις όλων των δυνάμεων στην Μεσόγειο είναι άτι που συμβαίνει όλο αυτό τον καιρό, χωρίς να υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος για μια τέτοια συνοδεία.

«Είμαστε ενήμεροι ότι η εταιρία κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στην συμφωνία που έχουμε. Στόχος όλων των διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται αυτό τον καιρό αθόρυβα, είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις συμβάσεις και τις συμφωνίες. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s