"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

Την κατάληψη της Αντιαρματικής Τάφρου των Τούρκων στο Κάραγατς…Έχουν σχεδιάσει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απο τον Ιούλιο του 2017!


`Η απάντηση της Ελλάδας ήταν Ταχύτατη στην Αντιαρματική τάφρο πλάτους 50 μέτρων που δημιούργησαν οι Τούρκοι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς και την έδωσε το Δ’Σώμα Στρατού, που καλύπτει την περιοχή του Εβρου:

Απίθανο   είναι όμως τα Ελληνικά ΜΜΕ να μεταδίδουν τις Τουρκικές μπούρδες η είδηση περί ειδικού Καναλιού απέναντι στο Προγεφύρωμα του Κάραγατς και που παρουσιάστηκε ώς  τωρινό αμυντικό έργο!

Βέβαια κανείς δεν αναφέρθηκε οτι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν σχεδιάσει ,οργανώσει και εκτελέσει ακριβώς την υπερκέραση και κατάληψη του του συγκεκριμένου Καναλιού απο τον Ιούλιο του 2017 … σε Μια άσκηση πρότυπο !

Από 3 έως 7 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού έκανε επίδειξη της ισχύος του και πραγματοποίησε άσκηση βίαιης διάβασης του συγκεκριμένου «καναλιού» με τελική αποτέλεσμα, κατά το σενάριο, να ξεχυθούν τα Ελληνικά άρματα μάχης στην πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης!

Η συγκεκριμένη άσκηση εκτελέσθηκε από την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ) και η αντιαρματική Τουρκική τάφρος ζεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ!

Άμεσα εκτελέστηκε επιτυχής βολή σε απόσταση 5.800 μέτρων από άρμα μάχης LEO2HEL, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για δυτικό άρμα μάχης με λειόκανο σωλήνα των 120 χλστ.!

Το σενάριο αφορούσε συνεχείς επιχειρήσεις επί 48 ώρες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ικανό προγεφύρωμα βάθους αρκετών δεκάδων χλμ. στην τουρκική ενδοχώρα και την σταθεροποίηση αυτού.

Το πόσο βαθιά θα προχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις αφορά την συγκεκριμένη τακτική κατάσταση και την επιτυχία που έχει η αρχική επιθετική σφήνα.

Η επίθεση ήταν προς δύο κατευθύνσεις: Μια από το νότιο Έβρο και μια κινούμενη από την αφετηρία με κατεύθυνση όμως βορειοανατολική προκειμένου να ανακόψει κάθε προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων να σπεύσουν σε βοήθεια των πιεζόμενων δυνάμεων στο νότιο μέτωπο.

Ο Ε Σ μπορεί να συγκεντρώσει για μια τέτοια επιχείρηση τους καλύτερους και πλέον σύγχρονα εξοπλισμένους σχηματισμούς του.

Στον Έβρο βρίσκονται τρεις κύριοι σχηματισμοί: Η XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού, με ζώνη ευθύνης το βόρειο τμήμα, η 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με ζώνη ευθύνης το κεντρικό Έβρο και η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού, στο νότιο τμήμα του.

Η υποστήριξη σε τεθωρακισμένα (εκτός των οργανικών αρμάτων των ΕΜΑ) προέρχεται από δύο ΤΘΤ με άρματα Leoprad 2HEL/A4 τις ΧΧΙ η οποία υπάγεται στην XVI M/K και ΧΧΙΙΙ η οποία υπάγεται στην 12η Μ/Κ. Όλοι οι ανωτέρω σχηματισμοί έχουν ένα σύνολο Υπομονάδων υπαγόμενες σε αυτούς.

Για την ενίσχυση των σχηματισμών αυτών διατίθεται η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία με έδρα στην Καβάλα με δύο Τ/Θ Ταξιαρχίες την ΧΧV και την XIV, η τελευταία με άρματα Leopard 1Α5 και έδρα το Λιτόχωρο..

Συνολικά στο Δ΄ ΣΣ υπάρχουν πάνω από 600 άρματα μάχης (Leopard 2HEL/2A4 και Leopard 1A5 και περί τα 1.000 και πλέον τεθωρακισμένα της οικογενείας M-113A1/A2 τα οποία βέβαια έχουν περιορισμούς στη χρήση τους στο κορεσμένο από απειλές πεδίο δράσης του Έβρου.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές εκατοντάδες Μ 113A1/A2 ATV εξοπλισμένα με βλήματα Improved TOW τα οποία μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στην προστασία των Μηχανοκίνητων σχηματισμών.

Επίσης το Δ’ ΣΣ διαθέτει το 1ο Σύνταγμα πυροβολικού στη Δράμα με 4 μοίρες ΠΕΠ (δυο μοίρες με RM-70 και δυο μοίρες με MLRS/ATACMS).

Το Πυροβολικό έχει ενισχυθεί σχετικά πρόσφατα με την ένταξη σε υπηρεσία των 223 M-109A3GEA2 των 155/39 χλστ όπου ένα μεγάλο τμήμα τους αφομοιώθηκε από μονάδες του Έβρου ενώ επιπρόσθετα στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι δυο μοίρες με τα γερμανικής κατασκευής PzH 2000 155/52 χλστ. τα οποία συνιστούν το ισχυρότερο και νεότερο Α/Κ πυροβόλο του ΕΣ.

Την ΤΑΜΣ παρακολούθησαν ο Διοικητής της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης!

Ταυτόχρονα ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής παρακολούθησε στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, βολές από άρματα μάχης Leopard-2HEL της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας από το βεληνεκές των 5.800 μέτρων (!), η οποία αποτελεί ίσως και παγκόσμιο ρεκόρ για το λειόκαννο 120άρι πυροβόλο του συγκεκριμένου άρματος.

Μέχρι στιγμής τα 120άρια των LEO2 με 55 διαμετρήματα είχαν πραγματοποιήσει επιτυχείς βολές κάτω από τα 4.900 μέτρα!

Η βολή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε το άριστο επίπεδο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων και τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου Άρματος Μάχης.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προσομοίωσης Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) «ΙΑΝΟΣ», στην Αλεξανδρούπολη.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s