"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

Η χώρα σε επιφυλακή: Προσλήψεις 6.500 ΕΠ.ΟΠ εδώ και τώρα


Συνεχείς ρίψεις αλεξιπτωτιστών και εξοπλισμοί…

«Εξοπλισμοί, προσλήψεις και επιφυλακή» . Είναι το τρίπτυχο που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις Ενοπλες δυνάμεις καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο εξ ανατολών κίνδυνος έχει γιγαντωθεί και το «θηρίο» χάρη στις κινήσεις των πολιτικών μας πλέον δεν «εξημερώνεται» .

Η απαίτηση των Επιτελείων εδώ και καιρό ήταν συγκεκριμένη: Πρέπει να ανανεώσουμε τις ΕΔ, και να μειώσουμε τον μέσο όρο. Τα μνημόνια επέφεραν σημαντικές απώλειες. Ετσι η προκήρυξη για ΕΠ.ΟΠ σε κρίσιμες ειειδκότητες ήταν μονόδρομος.

Οι εξοπλισμοί απ ότι όλα δείχνουν αφορούν προς το παρόν γαλλικά όπλα, φρεγάτες κατά κύριο λόγο ενώ η αναβάθμιση των F-16 καθυστερεί και…παγώνει. Αλλωστε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης σε περίπτωση αναβάθμισης πάει πολύ μακριά και εμείς χρειαζόμαστε καινούρια όπλα εδώ και τώρα. Δυστυχώς η αναβάθμιση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία δεν περιμένει και κλιμακώνει διαρκώς. Συνεπώς, τώρα αναζητείται άλλη λύση.

Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί για την υλοποίηση της επιχείρησης «γαλλική ναυτική ασπίδα» στο Αιγαίο είναι αν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει τα μεγάλα πλοία με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα Fremm ή την μικρότερη αλλά με εξίσου μεγάλη ισχύς πυρός, την επονομαζόμενη από τους Γάλλους «υπερφρεγάτα» Belh@rra.

Ή αν πάμε και για Rafale...

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και ημέρες όπως έοχυμε ήδη αναφέρει ενώ για τρίτη φορά σε 15 ημέρες πολίτες είδαν ελικόπτερα σινούκ να πραγματοποιούν από το πρωί πτήσεις πάνω από τον Αττικό ουρανό και να προχωρούν σε μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην αεροπορική βάση του Τατοΐου.

Στην άσκηση μετείχαν αρκετά ελικόπτερα Σινούκ με δεκάδες αλεξιπτωτιστές χτες μεσημέρι Πέμπτης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται καθημερινά ασκήσεις ετοιμότητας. Όχι μόνο σε περιοχές της περιφέρειας αλλά, ακόμα και μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Oι εικόνες είναι εντυπωσιακές ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και ακόμη μια φορά κατά την διάρκεια της νύχτας λίγες ημέρες αργότερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει οι ασκήσεις, εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως ονομάζονται, στην πιο κοντινή προς την πρωτεύουσα βάση και συνδέονται με την κατάσταση επιφυλακής στην οποία έχουν τεθεί πολλές μονάδες από τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία.

Έρχεται προκήρυξη για 6500 χιλιάδες ΕΠΟΠ

«Προσκλητήριο» σε 6.500 άντρες και γυναίκες που επιθυμούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) σε επιχειρησιακές ειδικότητες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η προκήρυξη για την πρόσληψη περίπου 2.500 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς θα βγει «στον αέρα» μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις 2.000 ΕΠΟΠ στο Ναυτικό και 2.000 ΕΠΟΠ στην Αεροπορία περί τα μέσα Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των ΕΠΟΠ που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, από 25.000 που είναι σήμερα θα αυξηθεί σε 40.000, όπως προβλέπεται στον Νόμο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:

Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ.

Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.

Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.

Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση.

Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Να έχουν, όσοι ήδη υπηρετούν, θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο διοικητή τους.

Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Επίσης όσοι πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.

Τα απαιτούμενα προσόντα πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.

Αξιολόγηση – δοκιμασίες

Όλοι οι υποψήφιοι Οπλίτες, οι οποίοι θα περιληφθούν στον πίνακα των καταλλήλων, θα κληθούν να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Συνεντεύξεων για την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση της εν γένει προσωπικότητάς τους και της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν στην άσκηση των καθηκόντων, με τα οποία συνδέεται άμεσα η θέση που πρόκειται να καταλάβουν ως ΕΠΟΠ.

Η Επιτροπή αξιολογεί και βαθμολογεί την παράσταση, την ικανότητα αντίληψης, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι συναφείς με την ειδικότητα και το στρατιωτικό επάγγελμα, την ικανότητα προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον και καταρτίζει πρακτικό αιτιολογώντας την κρίση της.

Μετά τις συνεντεύξεις θα ακολουθήσουν οι υγειονομικές – ψυχοτεχνικές εξετάσεις και οι αθλητικές δοκιμασίες. Για να κριθούν κατάλληλοι από την αθλητική δοκιμασία οι υποψήφιοι πρέπει να πετύχουν τα ελάχιστα όρια επίδοσης των αγωνισμάτων.

Δρόμος (100 μ. σε 16»)
Δρόμος 1.000 μ. (σε 4 και 20′)
Άλμα σε ύψος με φόρα (1,05 μ.)
Άλμα σε μήκος με φόρα (3,60 μ.)
Ρίψη σφαίρας (μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι 4,50 μ.)
Όσοι έχουν δηλώσει ειδικότητα των Ειδικών Δυνάμεων, θα εξεταστούν στα παρακάτω αγωνίσματα:

Δρόμος 100 μ. (σε 16»)
Δρόμος 1 μιλίου (σε 7 και 30′)
Άλμα σε ύψος με φόρα (1,05 μ.)
Άλμα σε μήκος με φόρα (3,60 μ.)
Ρίψη σφαίρας (μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι 4,50 μ.)
Κάμψεις – τάσεις των αγκώνων (30 επαναλήψεις σε χρόνο έως 2)
Αναδιπλώσεις του κορμού, με τα χέρια στην ανάκαμψη και τα γόνατα διπλωμένα (30 επαναλήψεις σε χρόνο έως 2′)
Έλξεις σε μονόζυγο (4 συνεχείς επαναλήψεις με οποιαδήποτε λαβή)
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να επιλεγούν στις ειδικότητες Ειδικών Αποστολών (ΑΚ 9056), Τυφεκιοφόρου (ΑΚ 9058) και Νοσοκόμου Καταδρομών (9059), πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν σε καλό βαθμό κολύμβηση.

Δείτε Βίντεο από την προηγούμενη άσκηση 1η Μαρτίου.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s