Γαλλική πρόταση για προμήθεια δύο Μοιρών μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale F.2 της γαλλικής Αεροπορίας τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.
Η πρόταση που έγινε από την πλευρά της Γαλλίας για τα Rafale F.2, αφορά την αγορά δύο μεταχειρισμένων μοιρών με 50 εκατ. ευρώ ανά μονάδα με συνολικό κόστος 2 δισ. ευρώ.
Η αγορά γίνεται – αν γίνει- με την προυπόθεση να αντικατασταθεί το ραντάρ PESA εν καιρώ με ραντάρ AESA της έκδοσης F.3 και αυτό να γίνει στην ΕΑΒ.
Mε αυτή την λύση δίνεται ως «αντισταθμιστικό» έργο η αναβάθμιση και η επιστροφή σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των 17 Mirage 2000EGM/BGM της Τανάγρας.
Οι Γάλλοι προσπαθούν να χωθούν παντού με αιχμή του δόρατος τις φρεγάτες που προσπαθούν να πουλήσουν στο ΠΝ και την αμυντική συμφωνία με την Κύπρο…
Η απόφαση είναι πολιτική. Αν δεν αναβαθμιστούν τα F-16 μας πάνε για πέταμα…
Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.
Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.
Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.
Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ.
Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελέι το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.
Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.