"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

«Πως θα διαχειριστείτε κρίση (πόλεμο) με την Τουρκία» – Συνάντηση Α/ΓΕΕΘΑ με στελέχη κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών…


Οδηγίες για το «Πως θα διαχειριστείτε μια πιθανή κρίση έως και πόλεμο με την Τουρκία» έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης σε εμπιστευτική συνάντηση που είχε με τα διευθυντικά στελέχη των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών στα οποία και εξέθεσε -μέσες άκρες- την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως *** αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Σκοπός είναι να αποφευχθούν τα λάθη της κρίσης των Ιμίων με την ζωντανή μετάδοση του απόπλου του ελληνικού Στόλου.

Καθώς η κατάσταση με την Τουρκία έχει φτάσει σε πολύ οριακό σημείο με απανωτές προκλήσεις και αμείωτη πολεμική ρητορική εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν, η ελληνική πλευρά το μόνο που έχει είναι να προετοιμαστεί γρήγορα και όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ρήση του Ν.Κοτζιά « Η Τουρκία σχεδιάζει θερμό επεισόδιο για να μας πάει καβάλα σε διαπραγμάτευση».

Ο Ν.Κοτζιάς προχώρησε σε επίσημη παραδοχή ενώπιον 51 βουλευτών ότι οι δύο στρατιωτικοί μας είναι «όμηροι» στην Τουρκία που συμπεριφέρεται ως κράτος-κουρσάρος και τους πάνε για ενάμιση χρόνο στη φυλακή αν δεν τους φορτώσουν και νέες κατηγορίες.

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν ως κράτος κουρσάρων», λέει αρμόδια κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης των δύο Ελλήνων. Την άποψη που διατύπωσε ο κ. Καμμένος, ότι δηλαδή οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί είναι «όμηροι» των Τούρκων, υιοθετούν και στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Ερντογάν εκβιάζει καταστάσεις και πολιτικές με την ομηρία ανθρώπων», είπε κατά πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θυμίζοντας τη φυλάκιση των Τούρκων δημοσιογράφων, και ειδικά τον Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» που έμεινε έναν χρόνο σε τουρκική φυλακή χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά επεισόδια που σκιαγραφούν την πρόθεση της Αγκυρας να δοκιμάσει τα όρια αντοχής της ελληνικής πλευράς, περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να γεννήσουν ατυχήματα ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Διπλωματικά στελέχη αναφέρουν ότι μια πιθανή όξυνση της τουρκικής νευρικότητας πιθανότατα θα εκδηλωθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αγκυρας στο Αφρίν της Τουρκίας.

Η Αφρίν τελείωσε, οπότε…

Στην Αθήνα θεωρούν ότι η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει και προετοιμάσει αρκετά εναλλακτικά σενάρια.

Σήμερα έχει γίνει κοινός τόπος ότι η τουρκική ηγεσία είναι έτοιμη να στήσει ένα επεισόδιο για να το εκμεταλλευτεί ώστε να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση «καβάλα».

Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει αγωνία του κόσμου, αλλά δεν νομίζω ότι πάει για πολεμική σύρραξη η Τουρκία, τόνισε προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Η μακρόχρονη στρατηγική της Άγκυρας, αν χρειαστεί, πιστεύω, είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση καβάλα», αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς στους 51 βουλευτές όλων των κομμάτων που μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή.

Απειλή φυλάκισης ενάμιση χρόνου στους 2 Έλληνες αιχμαλώτους 

Η αποδοχή της κατηγορίας ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που έχει ομολογήσει και η Αθήνα μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού και δήλωσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, δίνει ένα σοβαρό νομικό επιχείρημα στην τουρκική πλευρά.

Η κατηγορία για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και μάλιστα σε «Ζώνη Στρατιωτικής Ασφάλειας Α», σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της γειτονικής χώρας, προβλέπει φυλάκιση ενάμισι έτους…

Η δεύτερη κατηγορία που προσπάθησε να αποδώσει στους δύο στρατιωτικούς το δικαστήριο της Αδριανούπολης ήταν ότι δολίως εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να στοιχειοθετήσουν.

Η εισαγγελική αρχή δεν έχει καταφέρει να τεκμηριώσει την πολύ σοβαρή κατηγορία της κατασκοπείας, όμως στην Αθήνα ανησυχούν ότι οι Τούρκοι μπορεί να… μαγειρεύουν «το κατηγορητήριο».

Το δεδομένο, λένε νομικές πηγές, είναι ότι ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι τουλάχιστον μέχρι τις 5 Απριλίου.

Κι αυτό διότι, με βάση τους νόμους της Τουρκίας, οι δικηγόροι των δύο προφυλακισμένων μπορούν να υποβάλουν ένσταση μία φορά τον μήνα.

Η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης κατατέθηκε στις 5 Μαρτίου και απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης, οπότε οι Τούρκοι δικηγόροι των στρατιωτικών θα έχουν τη δυνατότητα για νέα ένσταση στις αρχές Απριλίου.

Αν η απάντηση είναι αρνητική και στη νέα αίτηση αποφυλάκισης, τότε θα πρέπει να περάσει ένας μήνας μέχρι την επόμενη νομική προσπάθεια να τελειώσει η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών, εκτός κι αν στο μεταξύ έχει απαγγελθεί επισήμως το κατηγορητήριο, οπότε τα δεδομένα θα αλλάξουν, αφού θα ξεκινήσει η διαδικασία της δίκης.

Σε ένα ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα περίμενε τη στήριξη της Ατλαντικής Συμμαχίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ισχυροί επέλεξαν τη στάση ουδετερότητας.

«Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δίπλα στους δύο Τούρκους δικηγόρους των συλληφθέντων, ο ένας εκ των οποίων θεωρείται εξαιρετικός ποινικολόγος, έχει λάβει θέση και ο πρέσβης Μπαλτάς -ο υπ’ αριθμόν 2 διπλωμάτης της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα- πλαισιώνοντας την πρόξενο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει φροντίσει να αλλάξει ακόμη και τον διερμηνέα. Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί στους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Από το «γκριζάρισμα» στην …. «τουρκική επικράεια»

Τα ναυτικά επεισόδια στα Ιμια, είτε πρόκειται για τον αποκλεισμό του ελληνικού πολεμικού πλοίου όταν ο κ. Καμμένος προσπάθησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των ηρώων Καραθανάση, Γιαλοψού και Βλαχάκου, είτε με την επακούμβηση ελληνικής κανονιοφόρου, αλλά κυρίως με την προσπάθεια βύθισης του περιπολικού «Γαύδος, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τις βραχονησίδες σαν τουρκικό έδαφος!

Η Αγκυρα έχει περάσει στην αντίληψη ότι ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς «γκρίζα», αλλά ανήκουν στην ίδια, άρα συμπεριφέρεται σαν να νομιμοποιείται να τα… υπερασπίζεται, να διενεργεί ναυτικό αποκλεισμό γύρω τους και συνεπώς «δικαιούται» να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε αυτά. Η διεκδίκηση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά μόνο τα Ιμια αλλά μια σειρά από ελληνικά νησιά που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Καλύμνου.

Σε αυτή την περιοχή είναι κυρίως στραμμένη η προσοχή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι δεσμεύουν το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις στις 25 Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα.

Στο Πεντάγωνο παρακολουθούν συστηματικά τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, οι οποίες ξεκίνησαν με την αίσθηση της Αγκυρας ότι θα κάνει έναν εύκολο «περίπατο» σε ένα σχετικά μικρό γεωγραφικό χώρο. Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες αφότου ξεκίνησαν οι μάχες στο Αφρίν, φαίνεται ότι οι Κούρδοι αντάρτες είναι καλά εκπαιδευμένοι και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν βαριά όπλα, είναι σε θέση να καταστρέψουν ακόμα και τα γερμανικής κατασκευής τουρκικά άρματα μάχης τύπου Leopard προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον τουρκικό στρατό.

Στο ίδιο περιβάλλον, δεν υποβαθμίζεται η πρόθεση της Αγκυρας να ματαιώσει τις έρευνες υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Βλέποντας να δίνονται άδειες σε ξένες εταιρείες-κολοσσούς, όπως η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, η τουρκική πλευρά ανησυχεί ότι μαζί με τα προβλήματα που έχει στη Συρία κινδυνεύει να χάσει την κούρσα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το παζλ αυτών των θεμάτων, σύμφωνα με τη βασική ανάλυση που γίνεται στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη της τουρκικής προκλητικότητας που μπορεί να αποπειραθεί να κάνει επίδειξη δυνάμεων θεωρώντας ότι μπορεί να διεξάγει παράλληλες επιχειρήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα.

«Το Αφρίν δεν είναι νησί, στο οποίο η Τουρκία να πρέπει να χρησιμοποιήσει ναυτικές δυνάμεις, το Ναυτικό της βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προειδοποιεί ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Πέραν της επιβεβλημένης προετοιμασίας, η σχεδόν… προαναγγελία πιθανού θερμού επεισοδίου από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα αναδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Εξωτερικών στη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών και στη δημιουργία διπλωματικών ερεισμάτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ελληνική πλευρά πολύτιμη συνδρομή.

***Σπ. Πλακούδας: Μετά το Αφρίν, αχαλίνωτος ο Ερντογάν

Η είσοδος στο Αφρίν της Τουρκίας μαζί με τους άραβες ισλαμιστές συμμάχους της, κλείνει ένα κύκλο , αλλά η εθνοκάθαρση στη περιοχή δεν είναι απλή υπόθεση.

Με τους Κούρδους αλλά και την Συρία εισέρχονται τώρα σε μια άλλη φάση έναντι της Τουρκίας, λέει ο καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Ντουμπάι και αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ στο Ράδιο 98.4 Σπύρος Πλακούδας.

Η Τουρκία με διπλωματική ευελιξία έναντι των ισχυρών παικτών στη Συρία, μετά την εισβολή στο Αφρίν, μετατρέπει την επικοινωνιακή επίθεση του Ερντογάν σε αχαλίνωτη δυναμική, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων και προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνει.

Ωστόσο στη Συρία, υποστηρίζει ότι η είσοδος στο Αφρίν της Τουρκίας μαζί με τους άραβες ισλαμιστές συμμάχους της, κλείνει ένα κύκλο , αλλά η εθνοκάθαρση στη περιοχή δεν είναι απλή υπόθεση με τους Κούρδους αλλά και την Συρία να μπαίνουν τώρα σε μια άλλη φάση έναντι της Τουρκίας.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

*** αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

***Σπ. Πλακούδας: Μετά το Αφρίν, αχαλίνωτος ο Ερντογάν

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s