"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Κουβέλης: Επιφυλάξεις για τη στάση Ερντογάν στην υπόθεση των 2 στρατιωτικών


Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης, αναφορικά με τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υπόθεση των δυο στρατιωτικών οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική δικαιοσύνη.» είπε ο κ. Κουβέλης μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και πρόσθεσε με νόημα: «Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη, ως προς τον προσδιορισμό της δικασίμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.»

Απέρριψε δε κατηγορηματικά τα σενάρια περι εντάσεων στη συνεργασία του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένταση στη συνεργασία μου τον Υπουργό κύριο Καμμένο, είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από το χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του ΑΝΥΕΘΑ στην ΕΡΑ:

Για τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα:

Αποτέλεσμα με την έννοια της δεσμευτικής απόφασης δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να υπάρξει. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε σαφής ο λόγος της Ευρώπης προς τον Ερντογάν και την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ, για το Αιγαίο. Όπως επίσης θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι με σαφήνεια εστάλη το μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο. Και βεβαίως το γεγονός ότι ο Ερντογάν επαναπροσδιορίζει τη θέση του αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είναι και αυτό ενδιαφέρον να εξετάζεται.

Για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών:

Ζητήθηκε η άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το ελληνορθόδοξο Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική δικαιοσύνη. Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη, ως προς τον προσδιορισμό της δικασίμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.

Για το κατά πόσο ελήφθη το μήνυμα από την Τουρκία:

Εκείνο που αξιολογώ, είναι ότι η Τουρκία μετά από πάρα πολύ καιρό, επαναφέρει τη θέση της ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Το με ποιους όρους και προϋποθέσεις, αυτό μένει να φανεί.

Αξιολογώ και εκτιμώ ότι πρόκειται για έναν επανακαθορισμό της σχέσης της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένας επανακαθορισμός έστω και φραστικός, ο οποίος είναι δηλωτικός και της προσπάθειας που κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, στη βάση των αρνητικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει στο ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις.

Βεβαίως, είμαστε μια χώρα ειρηνική. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας απομακρύνει, από το να έχουμε συγκροτημένες, στον αναγκαίο και χρήσιμο βαθμό, αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προστασία και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά καταγράφονται με σαφήνεια και από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από τις Διεθνείς Συνθήκες.

Για τη στάση της Τουρκίας:

Για την Ελλάδα είναι σαφή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Εκείνο που αποτελεί τη μείζονα αναφορά της Τουρκίας, είναι η παρουσία της στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και για αυτό πήρε συγκεκριμένη θέση η Ευρώπη, με τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις και του κυρίου Γιουνγκέρ και του κυρίου Τουσκ, οι οποίο εκπροσωπούν την ΕΕ.

Για τις σχέσεις με τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένταση στη συνεργασία μου τον Υπουργό κύριο Καμμένο, είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από το χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s