"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

Η Τουρκία έχει πια αντικαταστήσει τη διπλωματία με τη στρατιωτική δράσηΑΡΘΡΟ του Χρήστου Καπούτση

Αποθράσυναν μάλλον, παρά συνέτισαν, οι συμβουλές κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε., προς τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Βάρνα, να σταματήσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου και να αφήσει ελεύθερους τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς , που είναι προφυλακισμένοι σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα , κάλεσαν το πρόεδρο της Τουρκίας, να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, εφόσον, επιθυμεί, η Τουρκία να ενταχθεί σύντομα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στον απόηχο της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας και των όσων εκεί διημείφθησαν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας στην Άγκυρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, που συγκαλείται σε έκτακτες περιπτώσεις και λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως αναφέρουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ, συζητήθηκαν, ενεργειακά ζητήματα σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου, θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία και οι εξελίξεις στο Αιγαίο.

Το συμπέρασμα της 5ωρης Συνεδρίασης είναι ότι «η Τουρκία, παρά τις πέσεις που δέχεται, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», ενώ στην δήλωση που ακολούθησε, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα, ότι η στάση της δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας, διότι στο Αιγαίο απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας (εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ»).

Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα, τα συμπεράσματα, της, υπό τον Τ. Ερντογάν, συνεδρίασης του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως, να εξασφαλίσουν τα μέσα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να απαντήσουν καταλυτικά στην τουρκική επιθετικότητα, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Ο Τ. Ερντογάν, έχει στόχο την αναθεώρηση των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών (Λωζάννης και άλλων) που καθορίζουν το συνοριακό status, την αποκατάσταση των αδικιών, που κατά τη γνώμη του έγιναν σε βάρος της ηττημένης οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την ανάδειξη της Τουρκίας σε ισχυρή περιφερειακή υπερδύναμη.

Προκλήσεις, στρατιωτική δραστηριότητα και παράταση της αγωνίας για τους δυο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Βάρνα, ο Τ. Ερντογάν, είπε ότι στην ευρωτουρκική σύνοδο συζητήθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθησαν «επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή», καθώς και τις πιέσεις που δέχτηκε να τους αφήσει ελεύθερους.

Η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι ότι «το θέμα βρίσκεται στη τουρκική δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Και πράγματι, λίγες ώρες αργότερα, ο εισαγγελέας της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δυο ελλήνων στρατιωτικών, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία(!!), αποδεικνύοντας, ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι χειραγωγούμενη από το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν!

Συνεπώς, προκαλεί εύλογες απορίες η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, στη Βάρνα, ότι: «Ελπίζω, η προφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, θα τελειώσει πριν το ορθόδοξο Πάσχα, με δίκαιο τρόπο»…

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά στο Καστελόριζο.

Επισημαίνουμε ότι οι βραχονησίδες πέριξ του Καστελόριζου είναι ο ιδανικός στόχος για την Άγκυρα προκειμένου να θέσει τις διεκδικήσεις της σε υποχρεωτικό διάλογο με την Ελλάδα.

Και την επομένη, ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί και σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα είπε: «Αυτός ο τύπος προσπάθησε να δοκιμάσει την υπομονή μας. Τόλμησε να τρίξει τα δόντια του στην Τουρκία.

Ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος και έχει ξεχειλίσει με τους παππούδες εκείνων που λένε σήμερα λόγια του αέρα»

Απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και αεροναυτικού αποκλεισμού ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι οι ασκήσεις ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Η πιο πρόσφατη είναι η άσκηση ετοιμότητας «Πυρπολητής». Μετείχαν Μονάδες και τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, και η επίλεκτη Δύναμη ΔΕΛΤΑ, που είναι μια αερομεταφερόμενη Μονάδα Αμέσου επεμβάσεως και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στρατού. Μεταξύ των σεναρίων της άσκησης ήταν και η κατάληψη ή ανακατάληψη βραχονησίδας. Η άσκηση διεξήχθη στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Την ίδια μέρα, επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, που ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της άσκησης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, επισήμανε: « η υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, αλλά και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται , εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του».

Tα σενάρια ανταλλαγής
Κυκλοφορούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια ή βλακώδεις δηλώσεις βουλευτών , περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που είναι προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ανώτατοι αξιωματικοί, χαρακτηρίζουν, ως εντελώς απαράδεκτα αυτά τα σενάρια, από όπου και αν προέρχονται, διότι, εκτός των άλλων, αξιοποιούνται από την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η τουρκική εφημερίδα Yeniakit κάνει λόγο για «στρίμωγμα των Ελλήνων», ενώ, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του Βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη έγιναν μετά την τοποθέτηση Ερντογάν για το ενδεχόμενο της ανταλλαγής, παρουσιάζει τις εξελίξεις, ως μια νίκη του Τούρκου προέδρου. Αναμφίβολα, θεωρείται άκρως προσβλητικό, για τους έλληνες στρατιωτικούς , να αντιμετωπίζονται, ως προϊόν συναλλαγής και ανταλλαγής.

Παράλληλα όμως, νέες νομικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, εκτός από την ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης του εισαγγελέα, που ήδη κατέθεσαν , θα αναλάβουν οι τούρκοι δικηγόροι των δυο στρατιωτικών μας, αν και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν προβλέπεται άμεσα η αποφυλάκισή τους.

Όπως μας αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς, που μάλιστα θεωρείται ζήτημα μείζονος σημασίας, είναι η διάψευση, το συντομότερο δυνατόν, των πληροφοριών, που δημοσιεύονται «στοχευμένα» σε διάφορα τουρκικά ΜΜΕ και στο κρατικό πρακτορείο «ΑΝΑΤΟΛΗ» , που αφορούν τις προσπάθειες της τουρκικής δικαιοσύνης να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας σε βάρος των δύο προφυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών.

Επίσης , η αξιολογική κρίση του εισαγγελέα της Αδριανούπολης, για παράπτωμα, που επισύρει ποινή φυλάκισης 5 ετών, εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Παρατείνεται η αγωνία, για την τύχη των δυο ελλήνων στρατιωτικών που είναι προφυλακισμένοι, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Περιμένουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα, να απαγγελθεί η κατηγορία και να οριστεί, η ημερομηνία διεξαγωγής της Δίκης.

Ο τούρκος εισαγγελέας δεν έχει ακόμη απαγγείλει το ακριβές κατηγορητήριο, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Η εβδομάδα που λήγει σήμερα, ξεκίνησε με την αισιοδοξία από τη Σύνοδο της Βάρνας, κατά την οποία η Ευρώπη έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο της Τουρκίας και τις δηλώσεις του προέδρου της Κομμισιόν, ότι μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, θα έχει λυθεί το θέμα .

Και τελειώνει , με την απόρριψη και του δεύτερου αιτήματος αποφυλάκισης, αλλά και της απόρριψης της ένστασης κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι ενθαρρυντικό ότι δεν αναφέρονται συχνά, στο ενδεχόμενου της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Ωστόσο, προβάλλουν, σε εκτενή δημοσιεύματά τους, όπου αναφέρουν, ότι δύο έλληνες στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, για την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη, στρατιωτική, περιοχή.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν είναι σε καλό επίπεδο και κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο.

Το ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΧΙΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Το θερμό επεισόδιο δεν είναι και τόσο «υποθετικό» σενάριο!

Κοντολογίς, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και οι διαθέτοντες δημόσιο λόγο, οφείλουν να αξιολογήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σωστή τους διάσταση. Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός …

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s