"Greek National Pride" blog / Μυστικές Υπηρεσίες / ΜΙΤ / Τουρκία

Το «μακρύ χέρι» της ΜΙΤ στην Ευρώπη


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Τη στιγμή που η Δύση πυροβολεί το Κρεμλίνο, μετά την δολοφονία του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξική ουσία, ο Ερντογάν έχει απλώσει για τα καλά το μακρύ χέρι του στη Δύση.

Τούρκοι πράκτορες της ΜΙΤ που ζουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απασχολούμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφραστικές εργασίες τράπεζες και μουσουλμανικά τεμένη φαίνεται πως έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε προνομιακό πεδίο δράσης.

 

Με απειλές, απαγωγές και ύποπτους θανάτους Κούρδων ακτιβιστών και μελών της αδελφότητας Γκιουλέν έχουν προβληματίσει τις αρχές ασφαλείας πολλών κρατών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Στη Χάγη, μάλιστα, λέγεται ότι έχει έδρα ένα παράρτημα της ΜΙΤ.

Στη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται και οι «λίστες θανάτου», στις οποίες έχουν καταχωρηθεί Κούρδοι, Τούρκοι, αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες που είναι σφοδροί επικριτές του Ερντογάν.

Ενδεικτικό του κλίματος διωγμών που επικρατεί στη γειτονική χώρα, είναι το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός Τούρκων χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να περάσουν στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο. Απλώς η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που η Άγκυρα χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες και απαιτεί επίμονα την έκδοσή τους, είναι εμβληματική.

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο μέσο για να παρατείνουν την κράτηση των οκτώ, φοβούμενες το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα επίθεσης από Τούρκους πράκτορες.

Ο Χακάν Φιντάν

Αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περιθωριοποίηση της ΜΙΤ από τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του ότι δεν τον ενημέρωσε εγκαίρως, τα γεγονότα απέδειξαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εμπιστεύεται τον αρχηγό της Χακάν Φιντάν.

Όταν, άλλωστε, τον είχε διορίσει σ’ αυτή τη θέση είχε επιβεβαιωθεί η φήμη πως τον θεωρούσε «πολιτικό τέκνο» του. Είναι ενδεικτικό ότι σ’ αυτόν είχε αναθέσει την αποστολή της διαπραγμάτευσης με τον φυλακισμένο Οτσαλάν για αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κουρδικού.

Αργότερα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αντικατάσταση του επικεφαλής της ΜΙΤ, αλλά η ζωή τις διέψευσε. Τον Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους του Βλαντιμίρ Πούτιν το πράσινο φως των Ρώσων για την εισβολή στην Αφρίν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως και σε όλους τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, έγιναν και στη ΜΙΤ εκκαθαρίσεις. Όσοι ήταν ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν απολύθηκαν ή και φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια, η μυστική υπηρεσία στελεχώθηκε με νέο αίμα. Δημιουργήθηκαν στους κόλπους της νέα ανεξάρτητα τμήματα που λογοδοτούν απευθείας σε Τούρκο πρόεδρο.

Ένα τέτοιο τμήμα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη δράση όσων έχουν την ταμπέλα του αντιφρονούντα και έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Αυτό είχε υποστηρίξει και ο διωκόμενος και αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. «Η ΜΙΤ έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας στους σκοτεινούς διαδρόμους της Άγκυρας για το συντονισμό δολοφονιών σημαντικών επικριτών του Ερντογάν στο εξωτερικό».

Η εκστρατεία τρόμου σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι κάτι νέο για την Άγκυρα. Ξεκίνησε με κυβερνοεπιθέσεις και έχει φτάσει να συμπεριλαμβάνει και μία σειρά εγκλημάτων κατά της ζωής.

Τα πεδία δράσης της ΜΙΤ

Η δράση πρακτόρων της ΜΙΤ εκτός τουρκικών συνόρων είναι τόσο προφανής που οι υπηρεσίες της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου, υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2013.

Η εν ψυχρώ δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι είχε σημάνει συναγερμό στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι έρευνες έδειξαν πως τις δολοφονίες είχαν διαπράξει πράκτορες της ΜΙΤ ή πληρωμένοι εκτελεστές που είχαν προληφθεί από την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Η μία εκ των θυμάτων ήταν η Σακίνε Γκανσίζ, ηγετικό στέλεχος του PKK. Το ΡΚΚ, μάλιστα, δημοσίευσε λίγες ημέρες νωρίτερα βίντεο, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δείχνουν δυο υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΜΙΤ να εξηγούν στην κάμερα τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκτέλεσης στο Παρίσι.

Δημοσίευσε, επίσης, τα ονόματα, τα διπλωματικά διαβατήρια και τις επαγγελματικές ταυτότητες των δυο συλληφθέντων, δηλαδή του διευθυντή του Τμήματος Επιχειρήσεων κατά των Αυτονομιστών και του διευθυντή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΙΤ.

Οι δυο πράκτορες αποκάλυψαν πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες που αποδεικνυουν ότι η τριπλή δολοφονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την ΜΙΤ. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν, πάντα στην κάμερα, την αυθεντικότητα των επίσημων εγγράφων, που είχαν ήδη δημοσιευθεί από τα κουρδικά ΜΜΕ. Αποκάλυψαν, μάλιστα, τα ονόματα και τις θέσεις των πρακτόρων που διέταξαν και εκείνων που πραγματοποίησαν την τριπλή δολοφονία.

Πρόκειται, βεβαίως, για έναν υψηλά ιστάμενο, που ήταν μέλος της τουρκικής επιτροπής αρμόδιας για την έναρξη διαλόγου με το ΡΚΚ με σκοπό την ειρήνη. «Μια τέτοια επίθεση, που είναι πολύ σημαντική και μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμφωνία μιας ανώτατης πολιτικής αρχής», δήλωσε ο αξιωματικός της ΜΙΤ.

Άλλο ένα περιστατικό που θορύβησε τις ευρωπαϊκές αρχές είναι η αποκάλυψη ότι Τούρκοι πράκτορες σχεδίαζαν τη δολοφονία Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την αποκάλυψή έκανε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι εδώ και μήνες η τουρκική MIT έχει στήσει αρχηγείο στη Χάγη. Εκεί Τούρκοι πράκτορες συμπληρώνουν τις λίστες με τα ονόματα αντιφρονούντων και επικριτών του Ερντογάν που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Φωλιά πρακτόρων

Το ρεπορτάζ, μάλιστα, έφερε τον τίτλο «Χάγη, φωλιά Τούρκων πρακτόρων» και στηρίζεται σε απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μεταξύ ενός πράκτορα της MIT στη Χάγη και του Τούρκου πράκτορα Μουσταφά Καρατάς (Mustafa Karataş) στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η συνομιλία έγινε γνωστή αφότου στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα του Die Linke, στην τοπική Βουλή του Αμβούργου, Τσανσού Οζντεμίρ (Cansu Özdemir).

Αντίγραφο του ηχητικού της συνομιλίας παραδόθηκε και στην Αστυνομία του Αμβούργου. Οι πράκτορες συζητούν, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, και για την πρώην βουλευτή του τουρκικού κοινοβούλιου Σεβαχίρ Μπαγιντίρ, η οποία είναι κουρδικής καταγωγής.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η υπόθεση του Κούρδου πολιτικού Γιουκσέλ Κοτς, ο οποίος ζει στην Γερμανία. Το 2016 οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τον «Φετίχ Σ.» Τούρκο πολίτη, ο οποίος κατηγορήθηκε ως πράκτορας της MİT που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Κούρδο πολιτικό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφθασε στην Δικαιοσύνη, ανάγκασε τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να ενημερώσουν επισήμως τους δικαστές και συνεπώς τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες για την δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Χιλιάδες Τούρκοι πράκτορες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel τον Ιανουάριο του 2017, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους δικαστές ότι στην χώρα ενδέχεται να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 πράκτορες της MΙT και μη υπολογίσιμος αριθμός συνεργατών τους.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τη σειρά της αποκαλύπτει πως η MΙT έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να εξολοθρεύσει εχθρούς του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί ο μίτος σε αυτόν τον κατασκοπευτικό λαβύρινθο είναι η στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ενδεικτική και πιο πρόσφατη υπόθεση είναι αυτή που αφορά στην Ελβετία. Μέσω εγγράφων τεκμηριώθηκε πως Τούρκοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που εργάζονται στην τουρκική πρεσβεία της Βέρνης σχεδίασαν να απαγάγουν ένα άτομο που ζει στην Ελβετία. Ομοσπονδιακό δικαστήριο άρχισε έρευνα σχετικά με το θέμα.

Το ρεπορτάζ της γνωστής ελβετικής εφημερίδας Tagesanzeiger, που στηρίζεται σε έγγραφα από αρμόδια υπηρεσία, αναφέρει πως δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της τουρκικής πρεσβείας της Βέρνης σε συνεργασία με ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, οργάνωσαν απαγωγή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, η απόπειρα σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και αφορούσε έναν επιχειρηματία 55 ετών που κατείχε και ελβετική και τουρκική υπηκοότητα.

Στο στόχαστρο η Ελλάδα

Οι ελβετικές αρχές επιχείρησαν να κρατήσουν κρυφή την υπόθεση, αλλά η εφημερίδα δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την απόπειρα απαγωγής. Σύμφωνα με την εισαγγελία υπήρξαν περισσότερες της μιας συναντήσεις για να ετοιμαστεί η απαγωγή.

Αρμόδιοι της MIT συναντήθηκαν τρεις φορές με Τούρκους διπλωμάτες και με ένα ακόμη άτομο σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων που βρίσκεται στη Ζυρίχη κοντά σε ένα νεκροταφείο. Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της ΜΙΤ συναντήθηκαν σε νεκροταφείο της Ζυρίχης με αρμόδιο της τουρκικής πρεσβείας της Βέρνης πάντα με θέμα την οργάνωση της απαγωγής.

Λέγεται πως στο στόχαστρο της επίλεκτης ομάδας που αποτελεί την καρδιά του επιχειρησιακού βραχίονα της ΜΙΤ βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο Έριχ Σμιτ Έενμπομ, που είναι, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αναλυτής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Ειρήνης, υποστηρίζει πως «εδώ και καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς μακρόπνοος στόχος του είναι μια Τουρκία που δεν θα περιορίζεται στα σημερινά της σύνορα».

Η ΜΙΤ μοιάζει να έχει εξοπλίσει πράκτορές της σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα τσεχικής προέλευσης υποπολυβόλα τύπου Scorpion. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα όπλα που βρέθηκαν στο τζαμί της Κομοτηνής, να έφτασαν εκεί με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από πράκτορες της ΜΙΤ.

Ο ίδιος τονίζει τον ρόλο που παίζουν οι ιμάμηδες που στέλνει η Άγκυρα στο εξωτερικό, καθώς και τα τουρκικά προξενεία, τα οποία λειτουργούν σαν κέντρα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης κάθε είδους αντιφρονούντων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s