"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Να προστατευτεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης»


Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δηλώνει πως «πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών» και αφού τονίζει πως «δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα» θέτει ως στόχο «τη συμφιλίωση».

«Δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας»

Ο Ν.Ντιμιτρόφ μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε πως πιστεύει πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για να επιλυθεί το ονοματολογικό, δήλωσε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης της ΠΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα», όπως είπε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Ολομέλεια, δήλωσε με τη σειρά της πως η Ελλάδα παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Επί του θέματος ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ποιο συγκεκριμένο τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να προστατεύσει αυτό το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίζει να επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας, που είναι και ο πυρήνας του ζητήματος; Επίσης, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι η ΠΓΔΜ παρέχει την παραπάνω προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη φαίνεται πως στόχος της είναι η νομιμοποίηση ενός καθεστώτος διπλής ονομασίας για τη ΠΓΔΜ.

Στις ερωτήσεις της Ελληνίδας βουλευτή, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε πως αναγνωρίζει «τη δυσκολία των δύο χωρών να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συνάδουν πάντα». Είπε πως η στάση της κάθε χώρας είναι γνωστή. Πολύ περισσότερο όμως, πιστεύει, ότι πρέπει να βρεθεί μια εποικοδομητική μέση λύση που να καλύπτει αυτό που είναι σημαντικό για την Αθήνα και αυτό που ενδιαφέρει τα Σκόπια. «Στην παρούσα φάση, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αφήσουμε χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την όποια δημοσιοποίηση στοιχείων και στάσεων», είπε τονίζοντας πως είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζεται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε.

Η συμφωνία και οι «δύο εβδομάδες»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απατώντας στον Γιοχάνες Χαν, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό εντός δύο εβδομάδων. «Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρή ήταν η αντίδραση και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Χαν.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε καλούν τον επίτροπο Διεύρυνσης «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Την αισιοδοξία του πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει λύση μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το «μακεδονικό» εξέφρασε νωρίτερα ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

Στη Βιέννη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συναντώνται το απόγευμα της Τετάρτης στην αυστριακή πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Θα ακολουθήσει νέα διμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 3 και 4 Μαΐου, στο περιθώριο της τετραμερούς των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.

Αθήνα και Σκόπια θέλουν να διατηρήσουν τη διαδικασία σε θετικό momentum, καθώς δυσκολεύει η διαπραγμάτευση η οποία έχει φτάσει στην καρδιά του προβλήματος. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s