"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τουρκία

EFES 2018: Πρόβα απόβασης στα νησιά κάνει η Τουρκία (φωτό, βίντεο)


Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση «Efes 2018», που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με μια μεγάλη αποβατική επιχείρηση στον κόλπο της Σμύρνης και του Ντογκάνμπει.

Στην άσκηση αυτή της Τουρκίας συμμετέχουν και μονάδες από άλλες χώρες.

Η άσκηση γίνεται υπό την επίβλεψη της Στρατιάς Αιγαίου της Τουρκίας και σενάριά της λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Ανατολία, στο Κεντρικό Αιγαίο.

Η τελική της φάση θα ξεκινήσει στις 7 και η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.

Μέσω ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα ειδοποιεί για την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής άσκησης (επιπέδου «Παρμενίων»), δεσμεύοντας περιοχές  μεταξύ 30 Απριλίου και 10 Μαΐου.

Πρόκειται για μια καθαρά επιθετική άσκηση μια  επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ελλάδα, καθώς τόσο το σημείο το οποίο έχει επιλεγεί όσο και το αντικείμενο έχει ως κύριο στόχο επιθετικές αποβατικές επιχειρήσεις.

Φυσικά που αλλού η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιες αποβατικές ενέργειες εκτός του Αιγαίου και της Κύπρου.

Μπορεί η άσκηση που είναι ετήσια και ως εκ τούτου έχει προγραμματιστεί εντούτοις η τελική της φάση που θα γίνει παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν πρόκειται να αποτελέσει μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως τοπική «υπερδύναμη» και η εκτέλεσή της δεν είναι άσχετη από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να δεχθούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Την άσκηση EFES αφορούν οι ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με άλλες αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει η Σαουδική Αραβία στην άσκηση (αρκούντως προκλητική ενέργεια από την πλευρά των Σαουδαράβων κατά της Ελλάδας), αλλά εφέτος μετά την κρίση στο Κατάρ, όπου η Τουρκία έλαβε καθαρά θέση υπέρ του Κατάρ, ανέπτυξε στρατεύματα στην βάση που έχει κατασκευάσει στο εμιράτο και προειδοποίησε το Ριάντ να μην επέμβει, υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν θα συμμετείχε στην άσκηση.

Είχε ακολουθήσει και η ακύρωση της παραγγελίας των 6 κορβετών (4+2) της κλάσης Ada από την Σοουδική Αραβία στα τουρκικά ναυπηγεία και όλα φαινόντουσαν ότι επρόκειτο περί μείζονος κρίσης, αλλά φαίνεται ότι το Ριάντ δεν ηθελε να τραβήξει τα πράγματα «στα άκρα.

Έτσι ενημέρωσε την Άγκυρα για την συμμετοχή στην άσκηση που φυσικά στόχο έχει την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.

 Συμμετέχουν επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Σ.Αραβία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Αζερμπαιτζάν.

Η Τουρκία φέρνει τη μεγάλη αποβατική άσκηση EFES απέναντι από τις Οινούσες δεσμεύοντας  σχεδόν ολόκληρη τη Χερσόνησο του Τσεσμέ ακριβώς απέναντι από τη Χίο.

Turan Oguz@TyrannosurusRex

TSK’dan, gunduz ve gece; tank, tanksavar, havan, sahra topu, roket, helikopter topu, fuze, ucaksavar atis soleni…

İstiklal.com.tr

@gazeteistiklal

Bilek güreşinde Amerikan askerine soğuk terler döktüren Mehmetçik!

Efes 2018 tatbikatı kapsamında bir araya gelen ABD askerleri ile Amfibi deniz komandolarımızın bilek güreşi mücadelesinde gülen taraf komandolarımız oldu.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s