"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ειδικές Δυνάμεις: Πέφτουν υπογραφές στο Ελληνικό «Special Forces Joint Command»


Πέφτουν υπογραφές από τον Πάνο Καμμένο στο Ελληνικό «Special Forces Joint Command»! 


To Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν μετά από πολύμηνες, συστηματικές διεργασίες, στην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου,

Η θεμελίωση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως είχε τονίσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θεωρείται ότι οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης. 

 

Ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων.

Επιπρόσθετα θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων – υβριδικών απειλών.

 

Το ολοκληρωμένο σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την τελική υπογραφή του. 

Η μεγάλη τομή αφορά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς πληροφορίες θέλουν τον φάκελο με το τελικό σχέδιο να βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για την τελική υπογραφή, η οποία μόλις μπει, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή  αυτές οι αλλαγές.

 

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. 

Ένας αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία θα χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος. Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων:

  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών

  • Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών

  • Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

  • Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών

  • Τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του Γιώργου Σιδέρη, όλοι αυτοί οι «σπεσιαλίστες» θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με νόημα πως εφόσον αυτό το εγχείρημα πετύχει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την Αμερική η οποία παρακολουθεί στενά αυτή την εξέλιξη στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κι έχει εκδηλώσει την πρόθεση για να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά κυρίως με νέα υλικά μέσα, κατάλληλα για τις πιο ρεαλιστικές ειδικές επιχειρήσεις που απαιτούν κορυφαίο συντονισμό.


Οι σύγχρονοι «Rangers»

Το δεύτερο κομμάτι ειδικού πολέμου προβλέπει «δραστικές αλλαγές» και στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης θ’ αναβαθμιστεί κατακόρυφα συγκεντρώνοντας το σύνολο των σχολείων των ειδικών δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους.

 

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει για την εκπαίδευσή τους ακόμη και προσωπικό από ξένους στρατούς που σήμερα συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και σ’ αυτό θα συμβάλει καθοριστικά ακόμη και το ανάγλυφο της περιοχής.

 

Αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες και οι λεγόμενες «βόρειες» μοίρες των καταδρομών θα γίνουν αυστηρά αεροκίνητες ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και όχι με ετεροχρονισμένες αποβατικές ενέργειες.

 

Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθεί και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται η αναβάθμιση στον τομέα των σκαφών στις αμφίβιες μοίρες κυρίως των νησιών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον «επικοινωνιακό» τομέα στον οποίο αναμένεται ραγδαία αναβάθμιση.

 

Οι στρατιωτικές πηγές τονίζουν μεταξύ άλλων πως αυτή η αναβάθμιση θα φέρει τα πάνω κάτω στις ειδικές επιχειρήσεις, ενώ όσες συνεκπαιδεύσεις γίνονται στο εξωτερικό, οι προηγμένοι στρατοί και οι επιτελείς τους, βλέπουν την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία στον σιωπηρό τομέα των ειδικών επιχειρήσεων από την ελληνική πλευρά.


Δείτε βίντεο με άσκηση των επίλεκτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s