"Greek National Pride" blog / Ισραήλ / ΙΡΑΝ

Ο πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν άρχισε στο έδαφος της Συρίας


Κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ στη Συρία, όπου το εβραϊκό κράτος λέει ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για την πρώτη απευθείας επίθεση, όπως υποστηρίζει, της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Κανείς δεν μπορεί να πει αν τα γεγονότα αυτά συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτεί την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ, που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων».

Εκρήξεις στη Δαμασκό
Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε το σημείο απ’ όπου εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες καθώς και δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, κτίρια υπηρεσιών πληροφοριών, επιμελητειακής υποστήριξης, αποθήκευσης, φυλάκια παρατήρησης σε όλη τη Συρία, είπε.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν. «Ελπίζω πως αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, θα χρειαστούν μήνες και πιθανόν ακόμη περισσότερος χρόνος προκειμένου οι Ιρανοί να ανασυστήσουν το κατεστραμμένο δυναμικό.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη υπέστησαν δεκάδες πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά όλα επέστρεψαν στη βάση τους αφού πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει, είπε.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό.

Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες της συριακής πρωτεύουσας με βλήματα να φωτίζουν τον ουρανό και πολλούς πυραύλους που καταστράφηκαν, όπως ανέφερε, από τα συστήματα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές βάσεις καθώς και μια αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό ραντάρ, μετέδωσε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana χωρίς να διευκρινίζει τη θέση τους. Οι συριακές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων κατέρριψαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους, ανέφερε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών στη Συρία, έκανε λόγο για δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία προς το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό της συριακής κοινότητας Μπάας.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν βάσεις «της λιβανέζικης Χεζμπολάχ νοτιοδυτικά της πόλης Χομς, καθώς και τη Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ δυτικά της Δαμασκού, όπου βρίσκονται Ιρανοί μαχητές καθώς και μαχητές της Χεζμπολάχ και της τέταρτης ταξιαρχίας» του συριακού στρατού, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

«Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση», διαβεβαίωσε ο ταξίαρχος Κονρίκους, προειδοποιώντας πως κάθε νέα απόπειρα του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ θα προκαλέσει σθεναρή απάντηση.

«Πλήρωσαν ήδη το τίμημα απόψε, αλλά η επιλογή είναι να πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά», είπε.

Η Μόσχα κάλεσε το Ισραήλ και το Ιράν «σε αυτοσυγκράτηση» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε «αποκλιμάκωση».

Το Ισραήλ παραμένει «σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού» αλλά αναμένει πως οι πολίτες του Γκολάν θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν όπως συνήθως: οι μοναδικές συστάσεις είναι να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις άνω των 1.000 προσώπων και να ακολουθούν τις συστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.
Ο στρατός κάλεσε την Τρίτη τις αρχές να ανοίξουν εκ νέου και να προετοιμάσουν τα καταφύγια.

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες για μια αντίδραση: τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Απριλίου εναντίον ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, στις οποίες πολλοί Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν.
Το Ισραήλ, το οποίο επισήμως παραμένει σε πόλεμο με τη Συρία, προσπάθησε να παραμείνει στο περιθώριο του πολέμου στη γειτονική χώρα. Όμως παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την υποστήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ δύο «μαύρα πρόβατά» του, η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την ιρανική εξάπλωση και δεν σταματά να διακηρύττει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα εναντίον του.

Τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές εναντίον συριακών θέσεων, της Χεζμπολάχ και, όλο και περισσότερο, εναντίον των ιρανικών δυνάμεων.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν λόγω της διαμάχης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ισραήλ θεωρεί πως θα ήταν ο στόχος του Ιράν, αν αυτό το τελευταίο αποκτούσε πυρηνικό όπλο, και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξήγαγε σθεναρή εκστρατεία κατά της συμφωνίας το 2015 έως την αποκήρυξή της την Τρίτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (έκτασης 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων) το οποίο κατείχε από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί την περιοχή συριακό έδαφος. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο της Συρίας.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s