"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντίμιτροβ- Το επικρατέστερο σενάριο επίλυσης του ονοματολογικού


Κρίσιμη συνάντηση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Σούνιο μεταξύ των οι υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων. Παρών στην συνάντηση και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Τα Σκόπια έχουν καταθέσει σχέδιο για συμφωνία φαίνεται ότι δέχονται την ονομασία erga omnes αλλά ζητούν ανταλλάγματα. Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Αυτή είναι η τέταρτη τριμερής συνάντηση και η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα καθώς οι τρεις προηγούμενες διεξήχθηκαν στη Βιέννη.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, όπου χθες είχε πραγματοποιηθεί η 2η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).

«Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, το μέλλον ανήκει σε όλους μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων. Όπως σημείωσε, μόλις επιτευχθεί συμφωνία και υπάρξει η νομική επικύρωση της, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ,αναφέρει η ΕΡΤ.

Και οι δύο πλευρές φέρουν την ευθύνη της επίλυσης

Και οι δύο πλευρές έχουμε ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα, διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς. Και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική.

“Αισιόδοξος” για την πορεία των διαβουλεύσεων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Όπως είπε: “Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ’ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών”, ανέφερε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία, λέγοντας πως έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλη αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Το επικρατέστερο σενάριο(;)

«Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια». Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”.

Όπως σημειώνεται, σε αυτή την εκδοχή σημαντικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, προτείνεται να είναι μία διετία. Ο χρόνος αυτός θεωρείται αρκετός από την άλλη πλευρά για τη διαμόρφωση των απαραίτητων εσωτερικών συσχετισμών.

Ανγκέλοφ: Παραμένουν βασικές διαφορές

«Η συνάντηση Ντιμιτρόφ και Κοτζιά θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο Ντάρκο Ανγκέλοφ, επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Ο Ανγκέλοφ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, σημειώνει πως «βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, μετά τις πολυάριθμες, εντατικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά».

Ωστόσο, υπογραμμίζει, παραμένουν βασικές διαφορές όσον αφορά την επιμονή της Ελλάδας για την αλλαγή του Συντάγματός μας και το πεδίο χρήσης του ονόματος.

Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση και η συνάντηση των δύο υπουργών, αυτήν τη φορά με την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, θα παίξει βασικό ρόλο στην προοπτική επίλυσης.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s